Ken Hensley (Uriah Heep) 24. 8. 1945 – 4. 11. 2020

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2016
0 261

Ken Hensley, britanski kantavtor, komponist, multi-instrumentalist, vokalist – najbolj znan po svojem desetletnem članstvu v postavi britanskih rock legend Uriah Heep -, je preminil v sredo, 4. 11. 2020. Star je bil 75 let.

To žalostno novico je javnosti danes sporočil Kenov brat Trevor:

“Z bridkostjo v srcu vam sporočam, da je moj brat Ken Hensley v sredo zvečer v miru preminil. Njegova prekrasna žena Monica je bila v zadnjih trenutkih njegovega življenja vseskozi ob njem in skrbela zanj.

Nepričakovana izguba nas je zelo prizadela, zato vas vljudno naprošamo za razumevanje, saj potrebujemo nekaj časa, da se soočimo z novo realnostjo.

Kena bodo upepelili v strogi zasebnosti in krogu najbližjih v Španiji, zato nas ne sprašujte po informacijah o pogrebu.

Ken je odšel, a ne bo nikoli pozabljen in bo večno živel v naših srcih.

Bodite dobro, kjerkoli ste.”

Ken Hensley, s polnim imenom Kenneth William David Hensley, se je rodil 24. 8. 1945, v kraju Plumstead, ki leži južno od Londona. V najstniških letih si je želel postati profesionalen nogometaš. Njegova glasbena pot je pričela dobivati jasne obrise, potem ko se je kot klaviaturist v februarju 1970 priključil londonski skupini The Spice, v kateri sta takrat že bila kitarist Mick Box in pevec David Byron. Kmalu potem so se The Spice preimenovali v Uriah Heep.

“Posneli smo že več kot polovico našega prvega albuma “…Very ‘Eavy… Very ‘Umble”, ko smo se odločili, da bi bila integracija klaviatur na moč koristna za naš zvok,” je nekoč dejal Mick Box.

“Bil sem velik ljubitelj skupine Vanilla Fudge in njihove kombinacije Hammond orgel ter ostrih kitar. V ekipi smo imeli Davida z izrazitim vibrato vokalom. Zato smo se tako odločili glede nadaljnje glasbene usmeritve,” je še dejal Box.

Ken Hensley je ob priključitvi k Uriah Heep povedal, da se je za to potezo odločil, potem ko je v skupini uvidel velik potencial, da ustvari nekaj povsem drugačnega, samosvojega in novega.

Poseben RockLine prispevek, posvečen 50. obletnici izdaje Uriah Heep prvenca “…Very ‘Eavy… Very ‘Umble”, lahko preberete TUKAJ!

Ken Hensley je so-ustvaril in skomponiral večino skladb, ki so jih posneli Uriah Heep med letoma 1970 in 1980. Vse do svojega odhoda iz skupine leta 1980 je veljal za glavnega komponista skupine, na kreativnost katerega so se ostali člani naslanjali. Sploh kar se pisanja pečatnih skladb tiče, ki so vselej nosile potencial radijskih hitov. Med nepozabne Uriah Heep uspešnice, ki jih je napisal Hensley, sodijo singli: “Easy Livin’”, “Stealin’”, “Lady In Black” in “Free Me”. Vendar pa je Hensley svoje neslutene komponistične vrline izkazoval tudi v daljših in kompleksnejših kompozicijah, nasploh v nepozabni orkestralni suiti “Salisbury”, ali epih, kot sta “Paradise/The Spell” in “Magician’s Birthday”, kjer so Uriah Heep razkazovali svojo progresivnorockovsko plat sebi lastnega artizma. Da je bil Hensley absolutni mojster komponiranja, pa kronajo tudi točke, kot je npr. krhka in mila balada Rain ali nepozabni rockovski mini ep July Morning.

Pred priključitvijo k Uriah Heep je Hensley skupaj z njihovim bobnarjem Leejem Kerslakeom (ta je preminil v letošnjem septembru) igral v The Gods in Toe Fat. Posnel je tudi edina albuma s kratkoživima projektoma Head Machine in Weed. Potem ko je leta 1980 zapustil Uriah Heep, je izdal kopico samostojnih studijskih albumov. Prva dva, “Proud Words on a Dusty Shelf” (1973) in “Eager to Please” (1975) še v času delovanja z Uriah Heep, tretjega “Free Spirit” pa leta 1980, ko je skupino zapustil. Med letoma 1983 in 1984 je sodeloval tudi na dveh albumih skupine Blackfoot.

Ken Hensley se je pojavljal tudi v vlogi posebnega gosta in tako sodeloval na albumih sledečih izvajalcev: Ayreon, W.A.S.P., Cinderella, Bruce Cameron in Therion.

Vzrok njegove smrti zaenkrat ni znan.

Na fotografiji: Ken Hensley med nastopom 30. 7. 2016, v sklopu festivala Rock of Ages v nemškem kraju Seebronn (RockLine fotoarhiv 2006-2020, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega dne festivala lahko preberete TUKAJ!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki