Klemen Kotar: Klemen Kotar & Dušni pastirji

0 274

Založba: Celinka
Datum izida: 20.10.2017
Produkcija: Klemen Kotar
Dolžina albuma: 41:44
Zvrst: Jazz Rock Fusion


Kdor ne pozna Klemna Kotarja pomeni, da ga slovenska glasba zanima bore malo. Nasploh tista, ki je vsebinsko otipljiva oziroma skrita jambo plakatom. Klemen Kotar ne potrebuje posebno dolgega uvoda. Dovolj je omeniti, da uči na glasbenem konservatoriju, da je multri-instrumentalist, skladatelj, producent, aranžer in v studiu lahko »deklica za vse«. Vselej je pripravljen »razdreti tudi kakšno žaltavo«. Silno zabaven in iskriv možakar. Ne čudi da je del parodičnega kvarteta Nula Kelvina, brez Klemena bi težko spravil skupaj svoja dva albuma novogoriški jezični doktor Smaal Talk, ne bi dobili tako jedrih »Antisonetov« Iva Frbežarja, ali prave »nove biblije prebujenja« Ksenije Jus in Blaža Grma, če naštejem le nekaj kapljic sicer razsežnih Klemenovih udejstvovanj znotraj različnih in mnogoterih glasbenih projektov.

Torej Klemen Kotar je tisti glasbeni as in car, ki je vedno vsem na razpolago, le sebi ne. Pa vendar, ne glede na to, da leta minejo molče in ekstremno hitro, imata največ zaslug pri tem, da se je Klemen končno spravil v stanje, da spravi skupaj svoj prvenec, njegova življenjska družica Klara ter seveda šef Celinke in Klemenov dušebrižni tovariš, vsem znani imenitnež na harmoniki, Janez Dovč, ki je pritaknil v skladbi Balada za slide kitaro in reverb, tudi svoj novi harmonikaški pasijon. Tako je Klemen zbral ob sebi kvartet izredno nabrušenih in, kot je Klemen sam, večplastno glasbeno doumljivih in obtesanih glasbenikov,  s katerimi se sicer izredno dobro pozna, saj so skupaj še pred tem albumom odigrali vrsto jamov in tudi že snemali. Zato je bila kemija v hipu rojena in to izžareva tudi album »Klemen Kotar & Dušni pastirji«. Je izdelek odigran z izrazitim žarom, veliko srčnostjo in izrednim užitkom. In s takšnim užitkom ga tudi poslušaš. Od prve do zadnje sekunde. Vse to je ujeto na zvočnem zapisu in vse to lahko užije poslušalec. Absolutno »nevokalni« album!

Tu  ni žanrskega omejevanja. Šest skladb, ki so vse časovno konkretno podaljšane, se lahko pohvalijo s konkretno motivsko raznolikostjo, nepričakovanim razvojem dogodkov, izredno  iskrivo ter duhovito igro (interpretacijo), ki vzbuja v poslušalcu občutek spontanosti. V tej raznolikosti, pa se Klemen s tovarišijo suče v žanrskih vzmetnicah jazza, svetovne glasbe in rocka. Fuzija. Vendar brez »teženja«. Vse je na svojem mestu in ob pravem trenutku umeščeno na pravih mestih. Solističnih vragolij je kup in seveda navdušujejo! A so obenem izredno dobro uravnovešene s poslušljivimi pasažami, kjer bend izpostavi motivsko kompaktnost in tako znatno mero muzikaličnosti, ki je sicer lahko pri tovrstnih albumih fuzije krvavo pogrešana. Album »Klemen Kotar & Dušni pastirji« nikdar ne zaide v slepo ulico »teženja« in motivske fragmentacije, pač pa se ekipa vedno strumno ujame in v pravem trenutku predrami, da ne prevozi razmejitvene črte s čimer bi album zapeljal v kraljestvo  možnih glasbenih ekscesov zapisanih avantgardnemu čudaštvu.  Klemen je potegnil iz svojih kompanjonov najboljše in obratno. Medsebojno zaznavanje je izjemno. Ne pozabite, pred vami je pravzaprav koncertni album, posnet dne 10.06.2017, v sklopu Godibodi festivala (Hostel Celica, Ljubljana), ki velja hkrati za samostojni prvenec, s 100% avtorskim materialom. To kar je nekoč počel revolucionarni Frank Zappa. Fantje so dostavili resnično album, ki je za leto 2017 eden presežkov na slovenskem glasbenem pročelju.

Klemen je vsekakor idejni vodja in dirigent tega dokumenta, vsekakor pa ne tudi njegov diktator. Zato je njegov saksofon le del vse zgodbe in nikakor ne osrednja figura albuma. Vsi instrumenti prejmejo tako brezmejni izrazni prostor za plodoviti pejsaž svobodoljubnih solističnih avantur in tega tudi polnokrvno izkoristijo. Neverjetno je kako se “razlomita” nekajkrat na albumu oba kitarista Gašper Kržmanc in Žiga Stanonik. “Zarezgečeta” skoraj v duhu prave rockovske ostrine, to je v slogu prave veljave fuzije jazza in rocka (primerjano s svetovnimi dosežki v tem žanru). Kdor ju pozna zgolj po tem kar dostavljata v siceršnjem članstvu zasedb Nula Kelvina (Kržmanc) in Help (A Beatles Tribute Band) – Stanonik, bo nad njuno kitarsko igro na albumu “Klemen Kotar & Dušni pastirji” naravnost osupel. Nikakor ni moč obiti tudi daljše Kuglerjeve solaže na bobnih, kjer se stopnjevito polagoma razmeče preko činel in ostale “kožne orodjarne” ter tako nemalo spominja na trike Simona Philipsa. Album je tudi poln razpoloženjskih prevratov. Mirne, mestoma skoraj meditativne pasaže, se izmenično sprevračajo v pospešeno igrivo nadaljevanje in vračajo nazaj. Dinamično valovanje non stop!

Naboj, ki ga izraža album, ne uplahni vse do zadnje sekunde igralnega časa. Neusahljivi energetski vrelec transformiran v glasbeno magijo. Unikaten v vseh ozirih, samosvoj, neponovljiv in edinstven. Nekaj kar je vrsto let tlelo v Klemenu in kar je vrsto let prelagal in prelagal. Sedaj je tu. Album, ki ga boste dolgo časa odkrivali. Tančico za tančico. Ko se enkrat uleže v ušesih, ne bo več hotel iz CD predvajalnika. Upajmo, da dobi v doglednem svežnju prihodnjih nekaj let tudi svojega naslednika.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 10 / 10


Seznam skladb:
1. Delta
2. Morriconejev izgubljeni fjord
3. Kje ste, lopovi?
4. Balada za slide kitaro in reverb
5. Predmestje
6. Dušni pastirji

Zasedba:
Klemen Kotar – saksofon
Gašper Kržmanc – kitara
Žiga Stanonik – kitara
Miha Koren – bas kitara
Enos Kugler – bobni

GOSTUJOČI GLASBENIK:
Janez Dovč – harmonika na skladbi št. 4

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki