Ko zlagano sonce posije na planet starcev (2015)

0 73

Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška
Datum: 14.05.2015


33. let delovanja in novi, skupno 14. album legendarnih Demolition Group iz Brežic. Praznovanje z maratonsko koncertno set listo v CUK Kino Šiška je bilo odlično obiskano. Okrog 800 obiskovalcev se je prišlo tega večera poklonit liku in delu zasedbe, ki si zasluži posebno mesto na slovenskem rockovskem zemljevidu. V slogovnem in zvočnem oziru ji ni prav nihče enak zato predstavljajo absolutni alternativnorockovski unikat velika avtorske samoniklosti in prepoznavnosti.

»Zlagano sonce« je naziv novemu albumu, ki je po štirih letih nasledil predhodnika »Planet starcev«. Odličen izdelek in natanko tak, kakršnega so si želeli vsi pravoverni ljubitelji skupine, ohranja tradicijo kakovosti in nezlomljivosti velikega pridigarskega kombinata iz Brežic.

Bend je pričel brez kompromisa valiti komad za komadom tako, da je v prvem delu izvajal skladbe novega albuma »Zlagano sonce«. Že takoj uvodoma je bilo jasno, da stoji pri Demolition Group vse na pravem mestu. Poleg poveljnikov oziroma nezlomljive »svete trojice«, to so vokalist Goran Šalamona, saksofonist Jože Pegam in Matjaž Pegam za mešalno mizo, je tu sveža kri mladih žrebcev voljnih dokazovanja, ki jih zastopajo kitarist Matija Lapuh, basist Tomi Gregel in njegov brat ter bobnar Ivica Gregel. Odlična ritem sekcija, polnokrvni topovski zamahi po snare bobnu, med enostavnim fraziranjem kitare pa večkrat oplemeniteno s tribalnim jurišem po tom-tomih, aktivna in izrazito melodična, precizna in topla bas linija, hiperplazivna zvočna masiva kitarskih fraz, preverjeno možat seksističen tenor saksofon, ki podvojuje kitarske fraze in seveda pečatni, enkratni in nezamenljivi vokal prodornega Gorana Šalamona. V odličnem zaznavanju, izvrstni uigranosti, vse ujeto v popolni brezkompromisni maratonski stampedo.

Nemara je prav zavoljo maratonskega seta bend sklenil, da ne želi dehidrirati in zato imeti na odru preveč svetlobe, zato so bili reflektorji v večinskem delu koncerne predstave usmerjeni v hrbet odrskih akterjev, obenem pa je pravzaprav šibka razsvetljava sozvočna z mračno, tudi apokaliptično atmosfero in  vselej družbeno angažirano ter na moč aktualno poezijo skupine. V tem oziru so v dvorani potegnili kratko le uradno akreditirani fotografi.

Skupina se je med nastopom sprehodila po diskografskem opusu in zajela najmočnejše trenutke svojega ustvarjanja, proti koncu koncerta pa je Goran stopil sam pred mikrofon in prebral nekajstranski pamflet, ki je v njegovem grmečem resnicoljubju naježil »ozaveščenim« vse dlake na koži. Prav gorostasi pevec je osupnil ob veliki vokalni vzdržljivosti. Od prve do zadnje skladbe – in teh ni bilo malo (skupaj kar 30.), je zadrževal izjemno prodornost in moč. Sape mu torej nikakor ni zmanjkovalo. Kapo dol. Poklon prav vsemu kvintetu za neverjetno angažiran in podoživet nastop. Da je bila energija v zraku res prasketajoča, so dokazovale tudi reakcije občinstva, ki je z navdušenjem sprejemalo skladbo za skladbo, se aktivno vključevalo v sodelovanje z Goranom in vztrajalo prav do zadnjega takta in zadnje udarjene note koncertnega nastopa skupine.

Če želite in iščete najboljše kar vam ta hip lahko ponudi slovensko rockovsko podtalje, potem se obrnite po nasvet k Demolition Group. Nekoliko zaskrbljujoče je le to, da ostajajo Demolition Group pravzaprav osamljeni družbeno kitično angažirani jezdeci, ki do obisti fenomenalno razkrivajo nepravičnost svetovne ureditve. V slovenskem prostoru jim težko najdeš naslednike v mlajši generaciji alternativnorockovskih zasedb. Prave skupine, pravih naslednikov torej ni.

»Zlagano sonce« daje skupini nova krila, nov polet, nov zagon Sledila bodo številna odrska pojavljanja, malha klubskega grmenja. Fantastični večer v CUK Kino Šiška, je bila zgolj uvertura v vroče koncertne dni, ki jih bo za Demolition Group pisalo letošnje leto! Sledimo jim!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

1. Kapital
2. Lažje je imeti psa
3. Kaplja
4. Dan brez
5. 99
6. Včasih tko
7. Slab gospodar
8. Da bi bil iskren
9. Tesnoba, strah in cvetoče polje
10. Zato ker smem
11. Zlagano sonce
12. Neovangelij
13. Kriv sem za vse
14. Tau
15. Dan dolgih sanj
16. Gospodar
17. Nimam rad boga
18. Planet starcev
19. Romantika
20. Amerika
21. Daf
22. Gram
23. Ljubiva za svet
24. Dež
25. Bič, luč in upanje
26. Japanci
27. U tvojim očima
28. Mesečina
29. Nujno ni
30. Crackhead


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki