Avtomobili zabavali za vikend tudi Izolane (2015)

0 33

Lokacija: Izola / TC Hangar Bar / Slovenija
Datum: petek, 15.05.2015


Pride vikend, ko  človek na petkov večer ne ve, kaj bi počel. Ozre se po dnevni koncertni ponudbi in viha nos, v Ljubljani ga ne zanima nič. Potem pa odkrije, da igrajo v Izoli Avtomobili. Avantura na obzorju, torej, in lep kontrastni preobrat glede na koncertni obisk nastopa Demolition Group dan poprej v Ljubljani!

Res, da Avtomobilov nisem gledal enkrat, prvikrat sem se srečal z njimi davnega leta 1993 sredi stare Ljubljane, ko so nastopali pod milim nebom. Zadnjih nekaj let sem jih spremljal na bolj »mondenih« prizoriščih »prostranih« ljubljanskih koncertnih prostorov, kot so Cankarjev dom, SiTi Teater, Etno klub Zlati zob, ali intimno prizorišče mizic in ličnih pogrinjkov kavarne Salmič. V Izoli pa je Hangar bar pravzaprav klubsko prizorišče. In tu že čutiš tisti pravi utrip, ki je nam kontinentalcem manj znan, oziroma postaja vse bolj in bolj zamegljen. Prizorišča ob obalnem koncu Slovenije namreč oživijo zelo pozno (po 23:00 uri). Takrat se je namreč v Hangar baru ljudi kar naenkrat trlo. Lokalna mladež in nekaj »jahtašev«, ki so parkirali svoje plovne dragocenosti v neposredni bližini, to je v marini.

Avtomobili so bili na prizorišču lep sveženj časa prej. Družno so posedali za eno izmed miz in si kratili čas vsak s svojim vrčkom piva. Občutek je bil pristen, srčen, domač, natanko tak, kakršnega v mestnem ljubljanskem vrvežu vse bolj in bolj neznansko pogrešan. Primorska pač, dežela sonca.

Ob enajsti uri zvečer so Avtomobili torej pričeli igrati. Set lista ostaja standardna, utečena že lep čas. Razlika med tisto iz nastopa v ljubljanski kavarni Slamič je bila samo ta, da so z repa set liste na otvoritev koncerta prestavili skladbo Ona nosi uniformu ter novi single Poslušaj zaigrali le v dodatku in ne tudi v regularnem delu (v kavarni Slamič smo ga slišali namreč dvakrat). V majhnem klubskem prostoru je zvok deloval optimalno. Manjši, ko je prostor, težje je doseči dobre zvočne razmere. Avtomobilom pri tem izkušenj ne manjka in dobro so opravili tudi to nalogo. Zvok je bil lep. Na prizorišču pa še »lepši« pušeljc dodobra opitih glav, ki so se kotalile v prednjih vrstah ob prosti zabavi.

Bend nikakor ni zatajil. Znova je hipoma ustvaril znamenito magijo, ki je le njemu lastna, edinstvena in strogo artrockovsko prepoznavna. Markov vokal je deloval popolnoma sproščeno, glede na nekaj nesigurnosti, ki so se prikradle med njegovim nastopom v ljubljanski kavarni Slamič v začetku letošnjega aprila. Bend pa je dostavil tako ali drugače svojo zmagovito formo briljantnega odrskega funkcioniranja, kjer prav vsi gradniki zvoka ležijo v perfektni simbiozi. Kitara Bushyja in klaviature Mirka so znova spletle tisti znameniti sočno igrivi dialog, ritem sekcija obeh Davidov pa ostaja markantna kontrastna protiutež. Vse stoji na svojem mestu. Odveč je ponavljati, da izvajajo Avtomobili danes večino skladb nekoliko drugače, kot to velja za izvirnike s studijskih albumov ali obdobje, ko so se nahajali v drugačni postavi (z Lasičem ali Jakinom). Prvi faktor, ki je pripomogel k tej zrelostni spremembi oziroma evolucijski nadgradnji, je Boštjan Andrejc s svojim floydovskim barvanjem zvoka in izjemno organsko pretanjenostjo ter perfekcionizmom. Tudi jazzovsko izbrušeni David Morgan, ki je znova osupnil znotraj podaljšanega končnega dela nove skladbe Netopir, kjer si je dal novega improvizacijskega duška, je pomemben jeziček na tej evolucijski prekretnici skupine. Brata Vuksanovič pa ostajata seveda nezamenljivi figuri ekipe. Markova vokalna karizma predstavlja osnovno zaščitno znamko lika in dela te odlične slovenske skupine, ki v vseh letih delovanja še vedno ni prejela pravega priznanja s strani pristojnega Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Kot vsak njihov nastop se je tudi tale v Izoli hipoma obrnil. Avtomobili so pristopili znova profesionalno in odigrali polnokrvni dvourni nastop, v katerem so v repertoar vključili vse najbolj znane skladbe svoje kariere. Nov, prelep koncert. No če cepim dlako, bi razvajenega obiskovalca, kot sem sam, lahko zmotil le predvidljiv repertoar. Lepo bi bilo vtakniti počasi v set listo tudi kakšno »osvežitev«. Avtomobili s tem nikakor ne bi imeli težav. Njihov diskografski opus je namreč izreden.

Avtomobili sicer ustvarjajo material za novi studijski album, kar je krasna novica. Po koncertu pa druženja nikakor ni bilo konec. Rajanje v Hangarju  se je nadaljevalo in to tudi s torto, ki jo je izbranim razrezala in razdelila skupina sama osebno. Lastnoročno torej!

Kot posebno zanimivost dodajam za zaključek še naslednjo (branja neobvezno) opazko minornega pomena. Marko je imel na sebi oblečeno enako majico, kot na nastopu konec novembra 2014 v ljubljanskem etno klubu Zlati zob in dne 16.05.2011, to je skoraj natanko pred štirimi leti (glede na koncertni termin tega izolskega nastopa), ko so Avtomobili nastopili sredi Rožnika v Ljubljani!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Ona nosi uniformu
2. Kaj si hotel
3. Drugačno nebo
4. Gorica
5. Mraz
6. Nekaj let
7. Ljubezen ne stanuje tu
8. Proti luni
9. Pot domov
10. Sama
11. Prljavi jezik
12. Skozi leta
13. Argentina
14. Navaden dan
15. April
16. Netopir
17. Hvala za pisma
18. Gospodar
19. Enkrat v življenju
20. V mrzlih dvoranah
21. Enakonočje
22. Poslušaj
23. Bar pozabe


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki