Kočevje Špila : Strip

0 334

Založilo: Društvo kočevskih glasbenikov
Datum izida: 13.12.2018
Produkcija: različni producenti
Finalizacija audio posnetkov: Robi Bulešić
Zvrst: Kompilacija / Različni izvajalci
Uradni BandCamp Profil


Vsak veseli december je pospremljen s kompilacijo Kočevje špila. Nova se imenuje »Strip« in je že sedma po vrsti. To pot je kanček krajša, saj je izvajalcev in skladb, ki so našli prostor na njej vsega dvanajst.

Kot vedno, se tudi tokrat odgovorna škvadra, ki skrbi, da ne mine leto brez izbora najboljšega kar ponuja v  glasbenem oziru kočevska regija, ni odrekla pretanjenemu oblikovanju zelo smele in posrečene embalaže izdelka, ki nas skozi stripovske anekdote s Kočevja in okolico, popelje v glasbeni dosje dvanajstih skladb. Vsaka skladba ima svojo zgodbo, ki je naslikana v stripu. Izvirnosti ne manjka. Taista izvirnost pa, s pronicljivimi idejami, pripelje do realizacije avtentičnosti, kar je bistvenega pomena.

»Strip« štarta punkersko. Starošolsko punkersko. Brez odvečne šminkerije kakšnih Zablujencev itn… Naravnost in frontalno in bolj ponotranjenega čuta o tem kaj je to elementarna slovenska punk rock drža, kot jo nosijo v krvožilju danes Sintetika s skladbo  Zadrega, preprosto ne najdeš.  Na kompilaciji vzdržujejo alternativnorockovsko pokoro v nadaljevanju  Charlie Butter Fly s silno izpiljeno in definirano  Muza. Črna erotična poguba z nadvse domiselno postopno gradacijo drama teatra v refren. Nezloščena produkcija, s smelo kitarsko solažo v izhodnem delu, pa navkljub tej ambicioznosti, odtehta odvečno minuto igralnega časa skladbe (komad je malo predolg).  V to ligo lahko dodamo še komad Finally Free, v režiji vokalistke Nike S, ki nosi občutno pop estetiko, a se s produkcijo, spretno zadržuje v v alter rock nedrjih. Pop skladbe to pot na kompilaciji pravzaprav manjkajo, kar je vrsta presenečenja. Nemara se temu še najbolj približajo Estrellas z Brez moči.

O metalu. Neizprosni thrasherji Nčodnč so znova dostavili nabrušen in nepopustljiv »kroše v čelo blesavo« z jeznorito in malopridno obešenjaško We Are Gone, ki pa tokrat gradi na vzpostavljanju mračne« groove« atmosfere in se zadržuje v srednje hitrem tempu. Popadljiv vokal, klasično opremljen z vzkliki »gang tolp«, po vzoru stare dobre šole thrash metala. No v metalu se na kompilaciji gibljejo tudi Sketne s skladbo Out Of My Element. Na moč kontrastni dualni vokalni pristop pevke Nastje je odločujoči jeziček na tehtnici. Skladbo, ki se nahaja v verziji zelo blizu nezloščenega demo posnetka, lahko tak “dvojni” vokalni pristop popelje iz powermetalskega povprečja, v nekaj več porogljive in popadljive drže, čeprav je do Arch Enemy še dolga pot.

Tud prostor za elektronske vragolije je vselej na razpolago, ko govorimo o kompilcijah »Kočevje špila«. Tu so znova šelesteči vzorčevalci Extended Veins (njihov elektro hrupni teror Blast The Radio zna vzbuditi tudi zanimanje pri ljubiteljih kakšnih The Prodigy), v drugi polovici se jim pridruži Joe Krosher  (See You Tomorrow), z bolj »starošolsko plesno zazrtim« in nalezljivo invazivnim muzikaličnim See You Tomorrow, ki bi se lahko vrtela tudi v kakšnih nočnih klubih ranjkih devetdesetih.

Pronicljivi in večno iskrivi, možati gromovnik Roman Zupančič, dostavlja kantavtorsko noto kompilaciji z novo šegavo zgodbo z,  v kabaretni swing zagledano, PMS. Roman ostaja zabavno zajedljivi cinik prve klase.  Tud sklepno dejanje kompilacije, to je skladba Molzne krave pod katero se podpisuje Matthias Mallešič, lahko uvrstimo pod rubriko kantavtorstva. Družbeno kritična kantavtorska izpoved, ki te pelje skozi pašne površine Kočevske, v katero se s pobočij agresivno zajedajo smrekove monokulture. Nosilna fraza je ena sama in  postaja v repeticijah nadležna, vendar pa Matthias to zelo spretno rešuje z vokalnimi domislicami, celo občasno naracijo in šepetavimi nagovori.  Na You Tubeu si lahko pogledate kar deset videov skrajšane verzije te skladbe, sleherni video pa nosi drugačno vizualno tematiko. O šegah in navadah s Kočevskega konca zelo nazorno pridiga tudi Primož Turk s svojimi Skrajneži v mini tragikomediji Letos huda zima bo. Če še vedno ne veste kako je, ko na kočevskem zapoje motorka, vam bo to nazorno razgalil Primož Turk.

Vsekakor pa ne smemo prezreti velikih posebnežev kompilacije. Tu so namreč vseinstrumentalni jazz rock fuzionisti  (z RIO-avant nastavki) 4 Dementions in skladbo Četrtica. Dejansko skupina, ki je še kako posebna, in v vsem drugačna in garant, ki naredi vsako tovrstno kompilacijo toliko bolj zanimivo in razgibano. Zasedba, ki bi se lahko, v kolikor končno spravi od sebe prvenec, pridružila podobnim slovenskim instrumentalnim fusion zasedbam. Teh je sicer zelo, zelo malo, vendar pa vsaka med njimi predstavlja absolutni glasbeni unikat, zato bi jih bilo treba zavarovati z uradnim dekretom.

»Strip« dosega svoj cilj. Drugega niti ni šlo pričakovati. Po šestih izdanih kompilacijah Kočevje špila, smo postali tudi mi že malo razvajeni in sedma kompilacija hvaležno razvaja dalje. Zahtevni projekt, ki pa dokazuje kako smo Slovenci lahko prekleto trd oreh, ko se združimo. Vprašajte Kočevce. Spoštovanje.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Seznam skladb in izvajalcev:
1. Sintetika – Zadrega (03:05)
2. Extended Veins – Blast the Radio (02:49)
3. Primož Turk & Skrajneži – Letos huda zima bo (03:15)
4. Charlie Butter Fly – Muza (05:29)
5. Estrellas – Brez moči (04:59)
6. Nčodnč – We Are Gone (03:33)
7. Roman Zupančič – PMS (03:35)
8. Joe Krosher – See You Tomorrow (03:47)
9. Sketne – Out of My Element (03:49)
10. Nika S – Finally Free (03:28)
11. 4 Dementions – Četrtica (06:07)
12. Matthias – Molzne krave (04:26)


Primož Turk & Skrajneži – Letos huda zima bo (avdio)
Roman Zupančič – PMS (avdio)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki