KOIKOI so predstavili videospot za singl “Putem mimoza”

foto: Emilija Stanišić 2024
0 24

Beograjski indie rock bend KOIKOI je objavil videospot za singl “Putem mimoza”, ki je bil v začetku letošnjega leta izdan na kompilaciji “Hali Gali #2”. Pesem “Putem mimoza” je navdihnila legenda o mimozi in izpostavlja motiv večne ljubezni. Videospot, ki je posnet v obliki kratkega igranega filma, prikazuje ganljivo zgodbo o prepovedani ljubezni, umeščeno v čas pustovanja. Njegova magična atmosfera pa obuja duh starodavnih mitov.

Videospot podpisuje režiser Raško Miljković in predstavlja drugi skupni projekt skupine KOIKOI in tega nadarjenega mladega umetnika. Glavni vlogi v videospotu imata frontman benda Marko Grabež in igralec Strahinja Blažić. Direktor fotografije je Nemanja Veselinović SAS, scenarista pa sta Boris Grgurović in Raško Miljković. Producentko ekipo tvorita Jelena Radenković in Miljana Milojković.

Režiser videospota, Raško Miljković, ki je širši javnosti znan po svojem nagrajenem filmu “Zlogonje”, je navdušen nad novim sodelovanjem z bendom KOIKOI. Poudaril je, da je bilo snemanje videospota za pesem “Misisipi” čudovita izkušnja, vendar ni pričakoval, da se bo ponovno podal v projekt, kot je glasbeni videospot za alternativni rock bend. “Za vse je kriv bend, ki še vedno ustvarja dobro glasbo, ki preprosto kliče po dobrem videospotu. Tokrat nam je uspelo ustvariti zelo posrečeno sinergijo med videospotom in pesmijo. Zdi se mi, da sta zdaj v nekakšni zelo čudni simbiozi, kjer se na določen način dopolnjujeta in nadgrajujeta. Videospot postane boljši zaradi pesmi, a tudi pesem na nek način postane boljša zaradi videospota. Vse je bistveno povezano z mitom o mimozah. Mislim, da nam je uspelo ta mit postaviti v nekoliko drugačen kontekst, hkrati pa v duhu videospota vendarle ohraniti bistvo same zgodbe. Iskreno se moram zahvaliti svoji dragi filmski ekipi, saj brez njihovega talenta in entuziazma ne bi nikoli uspeli ustvariti tega videospota. Prav tako gre zahvala izjemno talentiranim igralcem, ki so uspeli ustvariti zelo prepričljiv in iskren odnos, nekaj zelo nežnega in prepričljivega. In nenazadnje gre zahvala še samemu bendu, ki še vedno ustvarja izvrstno glasbo in ima dovolj zaupanja, da to glasbo zaupa nam in nam omogoči ustvarjanje in snemanje videospotov, v katere verjamemo.”

Marko Grabež, frontman skupine KOIKOI, opisuje pesem “Putem mimoza” kot odo ljubezni, ter poudarja, da je ta pot simbol vseh potlačenih ljubezni, ki so vzklile iz bolečine in dišijo v spokojnosti – nežna, boleča, opojna, trnova, enosmerna in prepovedana. Dodaja, da ideja za videospot izvira iz vprašanja, kaj pravzaprav pomeni prepovedana ljubezen v današnjem lokalnem kontekstu, glede na številne izzive in ovire, ki jih prinaša.

“Legenda o mimozi, ki me je navdihnila za pisanje besedila, govori o prepovedani ljubezni med ribičem in dekletom iz aristokratske družine. Čeprav so razredne razlike žal še danes ena najdominantnejših družbenih determinantl, se danes veliko redkeje srečujemo s primeri družin, ki preprečujejo izbiro partnerja svojemu otroku in namesto njih izberejo partnerja iz interesnih ali drugih razlogov. To je eden od razlogov, da smo v kontekstu prepovedane ljubezni sedanjosti prepoznali temo ljubezni v queer skupnosti kot močnejšo,” povzema Grabež.

KOIKOI opisujejo sodelovanje z nadarjenim Raškom Miljkovićem in njegovo ekipo kot ustvarjanje “majhnega filmskega čudeža”. Veselijo se prihodnjih skupnih podvigov, saj verjamejo, da so z videospotom “Putem mimoza” skupaj povedali zgodbo, ki se bo nežno dotaknila srca mnogih in nosila s seboj pomembno in navdihujočo sporočilo.

KOIKOI trenutno ustvarjajo svoj drugi studijski album, katerega izid je načrtovan za letošnjo jesen.

Kompilacija “Hali Gali #2” predstavlja pregled alternativne beograjske scene in zajema deset bendov z desetimi novimi pesmimi. Poleg skupine KOIKOI so na kompilaciji tudi Šajzerbiterlemon, Sitzpinker, proto tip, Vizelj, Gazorpazorp, sv. Pseta, Daze, Cactus Fields in Ubili su Batlera. Kompilacija je nastala v produkciji HG, Kišobrana in Pop Depresije, na voljo pa je na digitalnih platformah, Bandcampu in YouTubu. Poleti bo izdana tudi na vinilni plošči.

KOIKOI letos poleti v Sloveniji nastopajo 12. julija na Ale v Pale festivalu v Ajdovščini ter 19. julija na festivalu Wkrwglca pri Sežani.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki