Kornelije ‘Bata’ Kovač (1. 1. 1942 – 13. 9. 2022)

Kornelije Kovač (osebni arhiv)
0 306

Kornelije Kovač, znameniti srbski komponist, je včeraj 13. 9. 2022, preminil v starosti 81. let.

Potem, ko je njegovo zdravstveno stanje pričelo pešati, so slavnega glasbenega producenta, skladatelja, aranžerja in v prvi vrsti pianista 20. 8. 2022 prepeljali v beograjsko bolnišnico na Batajnici, kjer pa se je njegovo zdravstveno stanje, tudi zavoljo infekcije z novim korona virusom, iz dneva v dan slabšalo.

Kornelije Kovač je veljal za komponista, pianista in aranžerja. Rodil se je leta 1942 v Nišu, svojo prvo kompozicijo z naslovom Pusti trotoari pa je ustvaril že leta 1956, ko mu je bilo vsega 14. let.

Kornelije in njegov brat Mihajlo sta izhajala iz glasbene družine. Njun ded Kornel Kovač je bil glasbenik in je deloval kot dirigent v operi v Subotici, oče Josip je igral v filharmoniji violina, prav tako pa je bil profesor glasbe, mati pa je bila operna pevka.

Oba brata sta tako že v zgodnjem otroštvu izkazovala veliko zanimanje za glasbo. Oba sta obiskovala nižjo glasbeno šolo in se učila igranja klavirja. Mihajlo je postal član skupine Delfini, kasneje se je posvetil novinarstvu, od leta 2001 dalje pa je bil jugoslovanski ambasador v Avstriji.

Klasično urjeni Kornelije je kmalu izkazoval zanimanje tudi za rock in jazz glasbo. Profesionalno glasbeno kariero je pričel leta 1961, ko je v Sarajevu ustanovil prvo skupino BKB. Skupina je preigravala jazz kar jo je prineslo leta 1963 tudi na jazz festival, ki se je odvijal na slovenskem Bledu.

Potem, ko je vodil različne orkestre po Bosni, se je pridružil v tistem času najbolj popularni sarajevski pop zasedbi Indeksi, ki so v tistem času veljali pravzaprav za jugoslovanske pionirje psihadeličnega rocka. Z njimi je krenil na dvomesečno turnejo po Rusiji. Leta 1968 se je odselil v Beograd in ustanovil eno najpomembnejših jugoslovanskih zasedb vseh časov, to so bili Korni Grupa.

Korni Grupa, so svoj studijski prvenec “Korni Grupa” izdali leta 1972. Nastopajo na številnim glasbenih festivalih v bivši Jugoslaviji in tudi Evropi, pri čemer je eden najpomembnejših tovrstnih nastopov skupina zabeležila leta 1974, ko je nastopila na festivalu v Opatiji. Tam so odnesli prvo mesto in si še istega leta zagotovili nastop na Evroviziji, ki je potekala v britanskem Brightonu, kjer so s skladbo Generacija 42 (tudi Moja generacija) zasedli 12. mesto (prvo mesto so takrat odnesli ABBA s skladbo Waterloo). Leta 1974 so pod imenom Kornelyans izdali album v angleškem jeziku z naslovom “Not An Ordinary Life”, vendar se je Kornelije Kovač zavoljo nezadovoljstva nad uvrstitvijo na Evroviziji, pa tudi medlega sprejetja novega albuma odločil, da še istega leta razpusti skupino. Leta 1975 je pri založbi RTB izšla dvojna koncertna vinilna plošča “Mrtvo more”. Leta 1977 je Kornelije Kovač skušal ustanoviti super rock skupine imenovano K2, ki bo jo morali zastopati: Josip Boček, Dado Topić, Sloba Marković, Čarli Novak in Ratko Divljak. Vendar mu to ni uspelo. Viri pravijo, da zavoljo Topićevega obotavljanja. Leta 1979 je izšla na ločeni vinilni plošči filmska glasba za TV epizodo “1941”, ki so jo Korni Grupa posneli že leta 1971. Ploščo z naslovom “1941.” zastopata vsega dve dolgi kompoziciji. Epizoda “1941” je sicer pripadala TV seriji imenovani “Jedan čovek jedna pesma” v režiji Jovana Ristića.

Pot je Kovača kasneje zanesla tudi v Španijo. Tam je sodeloval v mnogih glasbenih projektih kot producent, komponist in aranžer. Sodeloval je s televizijskimi postajami kot mdr. TELE 5 in Antena 3, kjer je bil glasbeni režiser popularnega TV šova “De Tu, A Tu”.

Sledi uspešna solo kariera. Leta 1980 se je odselil v Veliko Britanijo, kjer je sodeloval pri mnogih glasbenih projektih ter z zvezdami britanske pop in rock scene, kot sta mdr. takratni Whitesnake kitarist Bernie Marsden ter nekdanji Manfred Mann pevec Paul Jones. Sodeloval je tudi s komponistom Hansom Zimmerjem. Pričel je tudi s pisanjem glasbe za film, gledališče in televizijo.

Kovač se je izkazal za izjemno spretnega in uspešnega rock in pop komponista. Njegove kompozicije so bile objavljene na mnogih ploščah tako v Jugoslaviji, kot mdr. v Španiji, Franciji, Na finskem, Norveškem, v Grčiji in ZDA. Mnoge so na tleh Jugoslavije dosegle zlat in platinast status.

Po vrnitvi v Jugoslavijo je zbral stare in nove glasbene zvezde v lastnem studiu in nadaljeval z delom na mnogih projektih.

Napisal je tri knjige z glasbeno tematiko: “Tamne dirke” (2003), “Falko i druge priče” (2007) in “Fusnota” (2010).

Kornelije Kovač je avtor mnogih hitov oziroma kompozicij, ki so jih posneli drugi izvajalci, mdr.: Zdravko Čolić, Lepa Brena, Generacija 5, Kemal Monteno, Davorin Popović, Neda Ukraden, Željko Joksimović, Zdenka Kovačiček in Severina.

Navijači Partizana ga ne bodo nikoli pozabili, saj je napisal tudi klubsko himno.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki