Kreator dominirali v Kinu Šiška(2018)

ALEŠ PODBREŽNIK
0 150
Kraj: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum koncerta: 18.01.2018
Število obiskovalcev: 850
Cena karte: 32,00€

 

Veterani nemškega thrash metala Kreator Slovenijo obiskujejo že od mladih let. Dandanes se je v roku petih let težko sploh izogniti koncertu Kreator. Skupina se vrne na slovenska tla v sklopu vsakega albuma. Obišče nas tako v sklopu klubske kot tudi festivalske turneje. Kreator so lanskoletni album »Gods of Violence« predstavili že na festivalu Metaldays, sedaj je bil pa čas, da se ponovno izkažejo na klubskem koncertu. Kreator na turnejo seveda vzamejo še kakšno priznano ime. Tokrat je mesto predskupine pripadlo veteranom poljskega death metala Vader ter obetavni francoski skupini Dagoba.

Karte za koncert so šle kot za med, a pri nastopu francoske zasedbe Dagoba dobre prodaje ni bilo moč občutiti. Logično, Dagoba ne preigravajo ravno thrash metala, temveč se lovijo z bolj grooversko naravnanim zvokom, ki ima polno elektronskih vložkov. Največja težava se pojavi pri tem, da se skupina opisuje kot groove metal, kar pomeni, da se je avtomatsko lahko primerja z mogočnimi Gojira, a godba Dagobe je bila daleč od tega. Skupina je sicer ponudila nekaj zanimivih udarnih skladb, ki so jih nadgradili s pomočjo elektronskih dodatkov. Da je bil udarec dokončen, se je skupina po nekaj skladbah začela posluževat spevnih refrenov in tako je splaval po vodi potencial zanimive skupine. Tu seveda ni pomagal niti domiselni in spreten bobnar. Dagoba kot celota preprosto ne prepričajo, videle so se izkušnje z velikimi odri, a glasba je govorila drugače.

Vader so podobno kot Kreator stari znanci slovenskih odrov. Letos bodo dopolnili 35 let obstoja, kar je za death metal zelo dolga doba. Od originalnih članov je pri Vader ostal le še vokalist/kitarist Piotr Wiwczarek, medtem ko je spremljevalna ekipa precej mlajša. Piotr se je odločil, da na tej turneji ne bo predstavljal standardnega best of repertoarja, temveč se bo posvetil zgolj enemu albumu, ki je lansko leto dopolnil 25 let. Tako so Vader od začetka do konca predstavili album The Ultimate Incantation. Gre za album, s katerim so se Vader preusmerili na death metal, kar predstavlja pomemben mejnik skupine. Seveda Vader niso zveneli tako kot leta 1992, skladbe so dobile bolj moderno preobleko z bolj jasnimi glasbili in bolj ekstremnimi bobni, za katere je skrbel James Stewart. Kar se tiče odigranega, ni kaj za pripomniti. Vader so nastopili suvereno in korektno. Lahko bi se jim očitalo, da je bilo vse skupaj preveč rutinsko in premalo energično, a bistvo je bilo nedvomno povedano. Predvsem pa so na račun prišli starošolski privrženci, kar se lahko šteje v plus, glede na dejstvo, kako rade skupine pozabljajo na svoj zgodnji material.

Pri Kreator je že od nekdaj znano, da skupina v živo priredi pravi žur, tako da pričakovanja so bila visoka, v zelo kratkem času tudi opravičena. V ospredju je bil aktualen album »Gods of Violence«, ki so ga želeli čimbolj promovirati. Poleg novitet pa so bile na sporedu še nekatere preostale priznane skladbe, ki so od nekdaj v repertoarju skupine. Tu se sicer pojavi polemika, da Kreator nekako pri tako obsežni diskografiji nočejo odigrati še kaj drugega kot svoj set največjih hitov. A očitno znajo tudi »stari prdci« presenetit. Že prvo presenečenje je bilo to, da skladba Flag of Hate ni bila odigrana na koncu, poleg tega ni vodja skupine Mille Petrozza 15 minut nagovarjal publiko za skladbo. Forma skupine je bila več kot solidna. Tudi Petrozzin vokal še ni deloval utrujen od vseh turnej, ki so bile opravljene v sklopu aktualnega albuma. Prav tako uigranost skupine ostaja na nivoju. Seveda izstopal je kitarist Sami Yli-Sirniö, ki je poskrbel za točno odigrane melodije in solaže, kar dela Kreator posebne od albuma Violent Revolution. Ritem sekcija pa tudi ni odstopala, tako da je skupina kot celota delovala, kot mora.

Kreator so poskrbeli, da so na svoj račun prišli tako mladi kot tudi stari oboževalci. S klasikami Betrayer, People of the Lie, Total Death in zaključno Pleasure to Kill so spomnili na svoje zgodnje obdobje. Odigranih je bilo seveda več novejših zadev, predvsem tistih z izstopajočimi refreni in melodijami, ki so namenjene večjemu občinstvu. Kljub temu nastop Kreator ni deloval monoton, skupina se še vedno potrudi, da navduši. Kakšna skladba več ne bi škodila, a večina je na koncu delovala zadovoljno.

Prvi večji metal koncert v letu 2018, na katerem so nastopili dobri stari znanci Kreator z Vader in Dagobo, je bil uspešen in obenem dober uvod v še eno plodno koncertno letino.

avtor: Primož Novak
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista

KREATOR:
1. Mars Mantra (nasneti uvod)
2. Phantom Antichrist
3. Hail to the Hordes
4. Enemy of God (v uvod vključena glavna kitarska fraza skladbe”Army of Storms”)
5. Satan Is Real
6. Civilization Collapse
7. People of the Lie
8. Extreme Aggressions
9. Phobia
10. Gods of Violence
11. Total Death
12. From Flood
13. Fire
14. Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
15. The Patriarch
16. Violent Revolution
17. World War Now
—dodatek—
18. Fallen Brother
19. Betrayer
20. Pleasure to Kill
21. Death Becomes My Light (nasneti izhod)

VADER: 
1. Creation (nasneti uvod)
2. Dark Age
3. Vicious Circle
4. The Crucified Ones
5. The Final Massacre
6. Testimony
7. Chaos
8. One Step to Salvation
9. Demon’s Wind
10. Decapitated Saints
11. Breath of Centuries
12. Imperial March (nasneti izhod)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki