Laibach predstavljajo novi single “Ich will ein Deutscher sein”

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2019
0 213

Laibach, famozna slovenska art inštitucija, vrsto let znana po svojem idejno neusahljivem in provokativnem aktivizmu, predstavlja povsem novo skladbo z nazivom Ich will ein Deutscher sein, ki ji lahko v celoti prisluhnete spodaj. Single spremlja tudi videom, ki so ga ustvarili Laibach in Lukas Miheljak.

Novi single izhaja iz prihajajočega novega albuma skupine z naslovom “Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)”, ki bo izšel 25. 3. 2022, pri založbi Mute Records. Novi studijski dosežek skupine, ki ga lahko že prednaročite, bo dostopen kot ‘deluxe’ CD z razširjeno spremno besedo ter digitalno, medtem ko je dvojni vinilni format napovedan za 10. 6. 2022.

Seznam skladb na novem Laibach albumu “Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)” je sledeč:
1. Philoktet
2. Der Vater
3. Medea Material
4. Ich bin der Engel der Verzweiflung
5. Flieger, grüß mir die Sonne
6. Ordnung und Disziplin (Müller versus Brecht)
7. Traumwald
8. Lessing oder Das Ende der Aufklärung
9. Im Herbst 197.. starb… (instrumental)
10. Ich will ein Deutscher sein
11. Ich war die Wunde

Album je glasbeni kolaž nove teatralne produkcije ustvarjene v gledališkem muzikalu po motivih in tekstih nemškega dramatika Heinerja Müllerja imenovane “Wir sind das Volk”, za katero so poskrbeli Laibach, ki bi morala doživeti premierno uprizoritev v začetku letošnjega marca v CUK Kino Šiška, vendar pa je zavoljo situacije, kateri smo priča zadnji dve leti, prestavljena na kasnejši čas.

Ozadje nastanka novega projekta skupine Laibach:

»Leta 1984 smo pripravili glasbo za predstavo Kvartet Heinerja Müllerja, ki so jo, v režiji Eduarda Milerja, uprizorili v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani. Februarja 1985 smo po naključju srečali Heinerja Müllerja v Berlinu in izkazalo se je, da je Laibach poznal in je takrat tudi predlagal sodelovanje pri eni od njegovih prihajajočih gledaliških predstav. Na žalost se to ni zgodilo, je pa Heiner Müller pozneje uporabil nekaj naše glasbe v eni od svojih gledaliških produkcij. Leta 2019 smo prejeli vabilo Anje Quickert, vodje Internationale Heiner Müller Gesellschaft, ki je predlagala sodelovanje na predstavi Wir sind das Volk, ki temelji na besedilih Heinerja Müllerja. Premiera tega projekta se je zgodila v gledališču HAU (Hebbel am Ufer) v Berlinu 8. februarja 2020.«

Laibach

“Takoj, ko se pojavi beseda ‘Volk’ (narod, ljudstvo, nacija), postanem sumljiv,” je leta 1990 pojasnil Heiner Müller. “To ni moj narod. Zelo dobro sem razumel, zakaj je Brecht vedno vztrajal pri besedi ‘populacija, ljudstvo’ namesto ‘narod’. Seveda je tak slogan ‘Mi smo ljudstvo’ neuporaben, sploh ne vžge.” Ljudska zborovanja, ki so leta 1989, ob rušitvi Berlinskega zidu, skandirala “Mi smo narod” in se uveljavila kot politični subjekt, takrat niso zvenela neupravičeno. Od takrat je izraz “Volk/narod” doživel globoke politične spremembe – ne samo v Nemčiji, temveč v Evropi, ZDA in v svetu. Etnični potencial “naroda” se je spet razkril, zaradi česar je postal instrument nacionalistične in rasistične izključenosti. V nekakšni globalni regresiji so se (desni, a tudi levi) populisti združili v fantazmi etnične, kulturne oziroma verske homogenosti.

Projekt Wir sind das Volk – ein Musical aus Deutschland končno združuje tisto, kar bi se že davno moralo zgoditi: Laibach in nemški dramatik in pesnik Heiner Müller skupaj. Mita o narodu ni mogoče pokopati, dokler duhovi spodjedajo njegov temelj. “Dialog z mrtvimi se ne sme prekiniti, dokler se ne razkrije, kateri del prihodnosti je bil pokopan z njimi.” Dobrodošli v breznu naroda!

Anja Quickert

Na fotografiji: Laibach med nastopom 15. 5. 2019 v Cankarjevem Domu (Ljubljana) – RockLine fotoarhiv 2006-2022, vse pravice pridržane. Celotno RockLine recenzijo tega koncerta lahko preberete TUKAJ!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki