Landfall: The Turning Point

0 62

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 7. 8. 2020
Produkcija: Landfall
Dolžina albuma: 49.11 min
Zvrst: Melodic Rock
Ocena: 7.5/10


Landfall so izdali svoj studijski prvenec »The Turning Point«. Gre za brazilsko melodičnorockovsko skupino, ki je dolga leta delovala pod imenom W.I.L.D., potem pa se ob priključitvi pevca Guia Oliverja preimenovala v Landfall. Za seboj imajo člani skupine kar nekaj kilometrine, tudi uradnih izdaj ter seveda bogatih izkušenj. Med drugim so v karieri delili odre v vlogi predskupine koncertnih nastopov Glenna Hughesa in Mikea Vescere. Oliver je pred tem sodeloval z zasedbo Auras, za skladbe tega prvenca, pa so Landfall med drugim razvijali tudi osnutke materiala, ki ga je pevec še napisal v času službovanja pri Auras, a je ta ostal neizkoriščen.

Vsekakor je »The Turning Point« je v osnovi kakovosten, ki opravičuje oznako biti studijski prvenec. Je  prepričljiv izdelek. Če preletite naslove skladb deluje album, kot konceptualizirana zgodba potovanja skozi mesto. O vožnji z avtom po mestu. Da. Resda nekoliko otročje, a tako to gre. Predvidoma brazilskem mestu Curitiba, od koder Landfall sicer prihajajo.

Vokal Oliverja sodi v rang talentiranih vokalistov, ki lahko posegajo v melodičnorockovskem žanru po tistih višjih, do najvišjih notah. Občasno res potegne na famoznega Journey »racmana« Stevea Perryja, a nanj potegne kar mnogo pevcev našega časa, kot sta mdr. tudi znatno eksplozivnejša Rob Moratti ali Kevin Chalfant. Zato to nikakor ne preseneča. Glavno je, da razvija Oliver svojo vokalno osebnost. Njegov vokal je zelo pomemben na tem izdelku, saj je garant njegove konsistentnosti. Zato potrebuješ v melodičnem rocku ob pevcu najmanj zelo dobrega kitarista. V tem primeru tudi komponista. Vendar pa obenem tehnično tudi zelo pretanjenega varilca kitarskih solaž, s katerimi so slikovito opremljene mid-eight pasaže. Tudi v tem je »The Turning Point« prepričljiv. Kar bi si človek želel na takšnem albumu je nekaj več energije bobnov, ki delujejo zelo enodimenzionalno, se previdno držijo ritmične monotonosti in ne razvijajo niti kančka slikovitosti in domišljije na delih točk, kjer se za kaj takšnega odpira prostor. V prehodnih delih torej. Žal deluje snare občasno skoraj robotsko »naklikano«. Obenem je snare tudi nekoliko štorasto zmiksan, saj blago bolšči iz miksa.

Bend je sicer dostavil enajst točk, ki se trudijo razvijati kontrastno idejno slikovitost, vendar pa ne delujejo vse točke na kakovostno izenačenem nivoju. Zato album niha. Včasih podleže tudi klišejem. So pa trenutki, ki odločno opozarjajo da so Landfall skupina komponističnih talentov, kot je to v uvodni Rush Hour, ki deluje kot nekakšna alegorija na famozno Addicted to Rush (Mr. Big), ali v odlični Road of Dreams v drugi polovici albuma. Potem je tu balada Don’t Come Easy, ki v mid-eight psaži razvija nekaj podobnosti z Duran Duran hitom Ordinary World, vendar je podobnost res mimobežna in celo simpatično naivna. To nakazuje, da so Landfall skupina, ki v tej fazi še kleše svoj prepoznavni glasbeni izraz, saj nosi material še kar nekaj rezerv in nemara celo naivnosti v smislu hitrega zadoščenja nad dometom komponiranja, ki ga na tej točki svoje evolucije razvija skupina.

Landfall je torej skupina, ki potrebuje še nekaj časa in izkušenj, da bo dostavila najboljše. Talentiranosti in ambicioznosti ji ne manjka. Zlasti pa bo treba poiskati boljšega producenta, sprejeti v svoje vrste vsaj še klaviaturista ter na tak način razvijati več zvočne variabilnosti. »The Turning Point« je kot prvenec torej povsem lep obet za sijočo artistično prihodnost skupine.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1.    Rush Hour
2.    No Way Out
3.    Jane’s Carousel
4.    Across The Street
5.    Don’t Come Easy
6.    Taxi Driver
7.    Distant Love
8.    Roundabout
9.    Road Of Dreams
10.    Hope Hill
11.    Sound Of The City

Zasedba:
Gui Oliver – vokal
Marcelo Gelbcke – kitara
Thiago Forbeci – bas kitara
Felipe Souzzabobni


Landfall – “Road of Dreams” (uradni video)
Landfall – Sound of the City (uradni video)
Landfall – “Rush Hour” (uradni besedilni video)
Landfall – The Turning Point (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki