Lelee: Čuka bije pumpa

0 177

Založba: Moonlee Records
Datum izida: 18. 6. 2021
Produkcija: Uroš Milkić
Dolžina albuma: 32.58 min
Zvrst: Alternative Rock / Post Punk / Indie
Ocena: 9.0/10


Lelee so še ena silno zanimiva in nevsakdanja alternativnorockovska formacija, ki stopa pod okrilje nič manj zanimive in neodvisne glasbene založbe Moonlee Records, ki je specializirana na iskanje in varovanje neodvisnih zasedb z značajem alternativnorockovskega predznaka, in ki izhajajo zlasti in predvsem iz geografskega prostora in porekla nekdanje skupne države Jugoslavije.

Gre za trio z domicilom v Ljubljani, čeprav je ekipa namešana iz vseh vetrov. Vokalistka in bas kitaristka Jelena Rusjan, ki jo mnogi poznamo iz aktualne inkarnacije legendarne Borghesie, kot tudi zasedbe Trus!, je izvorno Beograjčanka, kitarist Damjan Manevski prihaja iz Makedonije, bobnar Jan Kmet pa je naše gore list. Torej silno zanimiva kombinacija, ki generira tudi samosvoj in samonikli glasbeni dosje, ki ga beleži studijski prvenec »Čuka bija pumpa«.

Lelee so zelo muzikalni. In kot trio natanko to, kar vsak trio potrebuje in kar od pravega rock tria potrebujemo. Dajejo občutek neukročenosti, nebrzdanosti, čeravno odzvanjajo na prvi hip ukročeno in celo brzdano. Kljub temu hitro zaznaš in začutiš tisto iskro balkanske potence, ki jo generira slikovito namešana glasbena DNA. Začutiš tisto divjost, nemir, ki v takšnih situacijah vselej bruhneta na plano in navdajata skupine iz tega prostora s konotacijo samoniklosti. Vodilni vokal Jelene, monolitni in kleno našobljeni bobni Jana, ob podpori prodornih bas linij ter aktivne mestoma »Cure-ovske« kitare Damjana, asociirajo na vplive iz zapuščine stare Jugoslovanske šole post punka in new wavea. Obenem pa nosi skupina ponotranjeno indie karizmo, ki je preko albuma jasno zaznavna.

Skupina pa je odprta tudi za raznolike artistične izzive. In to je zelo dobro. Tudi glede negovanja izpovednega karakterja v prihodnje oziroma artistične evolucije. Aranžmaje občasno razgalja tako z integracijo sintetizatorjev (Kopnež, Srce), v skladbi  Ništavilo, pa se posluži v pravem trenutku in na pravem mestu tudi integracije saksofona, kar se silno všečno vklaplja v naravo kompozicij. Skladba Ništavilo je ena najbolj zanimivih kompozicij albuma, zelo posebna, vrste artističnega odklona, elementi pop art estetike, pa so v tej skladbi dodatno intenzivirani. Sramoval se jih ne bi niti David Bowie v času skladanja albuma »Aladdin Sane«.

Uvod in sklepni del sta najbolj ‘našusirana’ dela albuma, kar je za alternativnorockovski žanr pričakovano in zaželeno. V hitrostni maniri se posebej izrazito odklanja na albumu sklepna Generacija XYZ, ki koplje in spodkopava tla pod nogami z grmeče pospešenimi klofutami ter bolj togotnim vokalom, kar daje komadu značaj punk rock garažiranosti. Sicer pa pristopa skupina lahko tudi ‘artish’. Substanca skladb je namreč silno zanimiva in barvita indie pop in post punk rock slikanica, ki je sploh v počasnejših delih, zlasti zavoljo produkcije vokala Jelene Rusjan, ki v občasnem ‘zadetkarsko sanjavem’ značaju (kar intenzivirajo pastele sintetizatorjev) nagovarja, kot bi prihajal iz onostranstva (Kopnež), ter že omenjenih monolitnih ritmičnih figur, evocira v takšnih trenutkih tudi ‘trip-oidnost’, celo blago kopreno psihadeličnosti.

Kitara pokrije veliko prostora. Kljub temu, da je zvesta rabi čistega zvoka. Ob tem razvija nostalgičen »jangle« odzven (‘prizven’), ki se fenomenalno pajdaši z debelimi linijami bas kitare ter preprostimi in neposredno izpeljanimi ritmi. Poenostavljeno povedano – trio je odlično razporedil, razmestil svoje energetske silnice v kreativnem trianglu uradnega rock tria in v kompozicijah, tako aranžersko, kot izvedbeno, silno smelo in učinkovito zapolnil ter izkoristil prostor, ki se sicer odpira v sferah takšne alternativonrockovske zvočne krajine.

Lelee so posebneži. Razvijajo samosvojo glasbeno naravo, ki je obenem posebna, pa hkrati nagovarja tako domače, kot bi dihal kisik. Razumemo pa tak glasbeni karakter prav vsi prebivalci z geografskim poreklom jugovzhodne Evrope oziroma zahodne in ter osrednje balkanske regije. Lelee so torej kombo vreden vse pozornosti gurmanov in proučevalcev alternativnorockovske proze z art značajem in obveznim dotikom izpovedne neobičajnosti.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Izvan sebe (3:39)
2. Fasciniran (sum od mnogu lugje) (3:15)
3. Ništavilo (3:16)
4. Čudo (4:18)
5. Kratkog daha (2:48)
6. Poželuvam (5:15)
7. Srce (3:20)
8. Kopnež (5:10)
9. Generacija XYZ (2:53)

Zasedba:
Jelena Rusjan – bas kitara, vokal
Damjan Manevski – kitara, spremljevalni vokal
Jan Kmet – bobni

Sodelujoči glasbeniki:
Blaž Gracar – sintetizatorji na skladbi št. 8
Andrej Fon – saksofon na skladbi št. 3
Uroš Milkić – sintetizatorji na skladbi št. 7, spremljevalni vokal na skladbah št. 3 in 9

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki