Leverage: Above The Beyond

0 126

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 15. 10. 2021
Produkcija: Leverage
Dolžina albuma: 52.10 min
Zvrst: Melodic Metal / Symphonic Power Metal
Ocena: 9.0/10


Za Leverage je preprosto neverjetno kako so se pobrali nazaj na noge. Kot feniks iz pepela .Po silno nadobudnem začetku, ko so v prvi dekadi novega milenija hitro nanizali tri zelo dobre studijske albume, so prešli v desetletno mirovanje. Leta 2018 so vstali od mrtvih, naslednje leto pa izdali presunljivo spodoben album vrnitve imenovan »DeterminUs«. Obrnili sta se dve leti, že je tu njegov naslednik in peti studijski album »Above the Beyond«.

Leverage delujejo kot sekstet, pri reaktivaciji pa so v svoje vrste sprejeli dva nove člana, kar pomeni da so v novih časih polovično prenovljeni.  Prvi je kitarist Mikko Salovaara, drugi pa vokalist Kimmo Blom  (ex-Urban Tale, Raskasta Joulua). Zlasti slednji se je znašel pod posebnim drobnogledom. Na srečo vseh tistih, ki na ime skupine v dolgi dobi njenega mirovanja niso pozabili, je novi vokalist, ne le opravičil svojo pozicijo, pač pa je presunljivo to, da je njegova barva dokaj primerljiva s predhodnikom (Pekka Heino). Dominanten, prepoznaven, čist, avtoritativen in melodičen, kar je garant implantacije visoke muzikalnosti v podobo skladb novih Leverage. Vokal suveren in prepričljiv v sleherni legi.  

Glede na to, da so Leverage z albumom »DeterminUs« postavili nove stvari na pravo, se pravi staro mesto, je »Above the Beyond« album, ki je najmanj tako dober, če ne za odtenek še bolj prepričljiv in suveren od predhodnika. Na njem je moč najti znova nekaj izjemno kompaktnih in dovršenih ultra-muzikalnih in bombastičnih točk, ki lezejo takoj pod kožo.  

Skupina je zapisana skladanju izredno pompoznih udarnih in grabežljivih točk. Gre za ultra-muzikalno variacijo heavy metala, ki išče stik s hard rockom, občasno pa tudi s pop retoriko osemdesetih, a je ta mojstrsko zapakirana v produkciji, ki je še kako grmeča. »Above the Beyond« se sunkovito utrga z verige z grabežljivo, popadljivo in bliskovito Starlight, ki ji ne manjka svečanih okraskov v aranžiranju ter je izmed skladb albuma še posebej izrazito sloneča na elementih neoklasicizma. Poslušalca pa priklene album izdatneje z naslednjo skladbo, to je drugo skladbo Emperor, ki poseduje enega najbolj pečatnih in hipnotično nalezljivih refrenov. S pompom, ki je podedovan najmanj od zlate dobe Evrovizijske popevke, pa odnese na albumu prvo mesto Do You Love Me Now. Finci so Finci. Svoj posel obvladajo. In še dlakocepski so za povrhu. Zato gre pri Leverage na novem albumu težko kaj narobe. Ko se boste srečali s fenomenalno balado Angelina, vam bo (najkasneje) vse jasno.

Leverage so postali v zrelih časih tudi konkretnejši komplikatorji. To prinesejo leta kaljenja, zorenja in izkušenj. To nakazujejo na albumu silno razdelane in daljše instrumentalne mid-eight pasaže, ki pa v ničemer ne jemljejo kompozicijam samega zaleta udarnosti in poslušljivosti. Če ne prej, je to uprizorjeno silno spravljivo in posrečeno v sedem-minutnem mini epu Under the Sun. Vendar to še ni vrhunec tovrstnih instrumentalnih pasaž, ki jih krasi izjemna razgibanost spravljivih dialogov med klaviaturami in kitarami (z navzkrižnim ognjem solaž vred)- »Above the Beyond« poseduje namreč na repu svojo najbolj ambiciozno kompozicijo imenovano Silence. Skladba polna dramatičnih obratov vzdušij, s kupom motivnih preklopov, pretkane ježe med power metalom in hard rockom z dolžino devetih minut, ki želi nagovarjati tudi progresivno metalsko.

»Above The Beyond« zveni na slehernem koraku v produkciji zvoka razkošno in mogočno. Tudi orkestralno, če želite. Dve kitari s frazami, ki dobivajo v kombiniranju s klaviaturami neverjetno bombastičen izplen, krona na vrhu vse te muzikalne zapeljivosti albuma, pa je, kot omenjeno, odličen in karizmatičen vokal Kimma Bloma.

»Above The Beyond« je torej več kot prepričljivo nadaljevanje glasbene zgodbe prerojenih in obujenih Leverage, kar dokazuje da »DeterminUs« ni bil zgolj posrečena ‘muha enodnevnica’.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Starlight
2. Emperor
3. Into The New World
4. Do You Love Me Now
5. Angelica
6. Under His Eye
7. Falling Out Of Grace
8. Galleria
9. Silence

Zasedba:
Kimmo Blom – vokal
Mikko Salovaara – kitara
Tuomas Heikkinen – kitara
Sami Norrbacka – bas kitara
Valtteri Revonkorpi – bobni
Marko Niskala – klaviature


https://youtu.be/KGKv1Ix1Vv4
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki