Lilith Cage: Shadows

0 537

Založba: Sintetic Production
Datum izida: 7. 6. 2021
Produkcija: Lilith Cage
Dolžina albuma: 61.42 min
Zvrst: Post Punk/New Wave/Alternative Rock
Ocena: 9.0/10


Lilith Cage so kvintet prekaljenih glasbenikov, ki so videli na slovenski rock’n’roll sceni tako rekoč vse. Tisto kar so hoteli, pa tudi tistega česar niso hoteli. Njihov prvenec Shadows, je nastajal v dolgem časovnem roku. Nekatere ideje so stare več dekad, a so čakale na realizacijo vse do danes. Album je bil posnet in zmiksan še v jeseni 2019, vendar zaključen šele avgusta 2020. Bend je očitno zavoljo situacije v kateri bredemo že leto in pol ne vedoč kam gredo stvari, odločil z izidom še malo počakati. Vse do letos.

Ko prisluhneš tem ‘orjaškim’, malo manj kot 63 minutam glasbe, postane hipoma jasno, da je material retro zvočne narave. Siouxie And The Banshees? Nemara je povleči takšno tezo tako hitro izza rokava predrzno in  sila radikalno stališče. A za hitri oris vsem tistim, ki se jim ne ljubi prebijati skozi stavke tega analitičnega eseja o tem kam  pes taco moli, tovrstni uvodni orientir niti ni tako neumesten.

Torej? Post punk, dark, new wave, reč zna biti zanimiva tudi za vse, ki poznate termin ‘shoegaze’, tu je gotski pridih. Skratka, v glasbi Lilith Cage se sliši razmah teh žanrov v osemdesetih, pri čemer nosi album »Shadows« moderno in zelo sodobno produkcijo. Pravzaprav je produkcija tisto nekaj, kar priklene poslušalca hitro k sebi. Takoj. Sanjava, a teatralna glasba, z večkratnim spojem sladke bolečine, melanholije in neizpetega koprnenja, nagovarja pretežno z mračnim pompom in učinkovitim razvojem razpoloženjskega stanja teatralne svečanosti. Pozor. Besedila, z izjemo italijanske Chi Se Ne Frega, kompletno v angleškem jeziku, ki fenomenalno godi h glasbeni podobi.

Linije so preproste, trivialno zložene, brez slehernih komponističnih komplikacij, zato so  izjemno muzikalno invaz9vne. Lezejo v uho takoj. Kaj je bistveno. Kemija. Bend je tu uspel na polni črti. Sploh z integracijo pevke Lili Žigo. Vokali odzvanjajo ekstraterestrično, vabljivo, s prikritim in težko uklonljivim demonskim šarmom, umetelno je dodan kanček fatalne črne erotike, ter s svojo podoživeto ekspresijo poglabljajo gotski moment, kot tudi misteriozno svečanost. Lilith Cage zastopajo komponisti z jasno izdelano glasbeno vizijo, ki so natanko vedeli kaj želijo in Lili je dejansko prinesla tisti perfekten zaključni košček, da se je zgodba o Lilith Cage razvila v tako zanimivo glasbeno izkušnjo in avanturo. Znano, do mere nostalgično in retrozvočno, pa obenem nenavadno in posebno. Nasploh ob  dejstvu da se piše leto 2021.

Edina hiba je dolžina igralnega časa. Za sam slog in zvok, ali recimo kar art recepturo glasbenega vizionarstva skupine, je album vsaj 20 minut predolg, zato se človek ne znebi občutka, da so nekatere skladbe tudi po večkratnem poslušanju preveč podobne med seboj. Povedano je vse. V največ 40 minutah. Skupina je to storila, ker je čutila, da je tako prav. In prav je tako. To je njena elementarna pravica. 

Gradniki so v zvočni sliki razporejeni tako, da pokrijejo pravzaprav zelo posrečeno vso razpoložljivo tri dimenzionalnost. Bolščave in debele basovske linije, poglabljajo ogrodje ritmične kinetike, ki je preprosta, lahko tudi plesno naravnana, a večinoma uperjena v srednje hitri tempo. Skompresiran kitarski zvok, udarja enoglasne muzikalno invazivne linije, občasno pa se prepusti tudi masivnemu, a kontroliranemu fraziranju, ki s plazovito zvočnostjo polni sam zvočni spekter. V to je »ugreznjen« ženski vokal, ki pravzaprav evocira občutja, ki so opisana v enem gornjih odstavkov. Pretkano in pretanjeno zlaganje elementov v zlitino artistične dovršenosti.

Suma sumarum, gre za izjemno dovršen glasbeni izdelek, ki ga krasi kompaktnost in visoko teatralna atmosferičnost. »Shadows« pooseblja samonikli alternativnorockovski šarm, s svojo, to je sebi lastno art karizmo, ki z visoko zavzetostjo štirih akterjev, nenehno sledi zvočni in komponistični perfekciji.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. New Day (04:54)
2. Witches (04:39)
3. Shadows (05:55)
4. Rain of Stars (04:32)
5. Heaven Calls (04:14)
6. Mermaids (04:40)
7. Friday 13 (04:51)
8. Who are You (03:22)
9. Revolutions (04:41)
10. Heart Beat (04:57)
11. Me and You (04:48)
12. Chi se ne frega (05:05)
13. Witches Revisited (04:56)

Zasedba:
Lili Žigo – vokal
Vili Domijan – kitara
Tomi Tršar – bas kitara
Matjaž Pegam – bobni, tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki