Lyle Mays (27.11.1953 – 10.02.2020)

0 203

V 67. letu starosti je preminil ameriški glasbenik, komponist in v prvi vrsti jazz pianist Lyle David Mays. Lyle Mays je bil najbolj znan po svojem članstvu v Pat Metheny Group s katero je prejel 11. Grammy nagrad.

Mays je že v samem otroštvu kazal mnogo talentov. Privlačili so ga šah, matematika, arhitektura in glasba. Zlasti slednjemu sta bila oba starša naklonjena, saj je bila mati pianistka, oče pa kitarist. V devetem letu je Lyle Mays že igral klavir na eni izmed družinskih poročnih ceremonij, pri 14. letih pa je igral na orgle v cerkvi. Na poletnem kampu so ga tistega leta spoznali mnogi eminentni jazz glasbeniki.

Mays navaja delo Billa Evansa “At the Montraux Jazz Festival” in Miles Davisov album “Filles De Killimanjaro” (obe izdaji sta ugledali luč sveta leta 1968) za pomembni deli, ki sta ga oblikovali v jazzovskega glasbenika.

Po uspešnem zaključku študija je zapustil severni Teksas in se pridružil skupini Woodyja Hermana s katerim je sodeloval slabo leto. Leta 1974 je spoznal Pata Methenyja s katerim je soustanovil Pat Metheny Group. V svoji karieri se je med drugim ukvarjal tudi kot menedžer za programsko opremo.

Poleg ustvarjanja glasbe za Pat Metheny Group, je Lyle Mays komponiral tudi glasbo za samostojne albume, ki so postregli s konkretnimi medsebojnimi slogovnimi odkloni, obenem je pisal tudi glasbo za otroke ter komponiral klasično glasbo.

V karieri je sodeloval s sledečimi glasbeniki: Earth, Wind & Fire, Joni Mitchell, Bobby McFerrin, Phil Wilson, Woody Herman, Toots Thielemans, Paul McCandless, Steve Swallow, Eberhard Weber, Bob Moses, Betty Buckley, Pedro Aznar, Ricky Lee Jones, Igor Butman, Nando Lauria, Pat Coil.

Lyle Mays je preminil 10.02.2020, za posledicami “kronične bolezni”, na svojem domu v Los Angelesu in v krogu svojih bližnjih.

Na fotografiji zgoraj: Lyle Mays med koncertom s Pat Metheny Group, dne 22.07.2010, v italijanskem Trbižu (Tarvisio) – RockLine fotoarhiv 2006-2020, vse pravice pridržane. Celotno RockLine recenzijo tega koncerta lahko preberete TUKAJ!

Spodaj si lahko pogledate celoten koncert Pat Metheny Group, ki ga je skupina izvedla, dne 25.06.1991, to je vsega tri dni po koncertu v Ljubljanskih Križankah in sicer v postavi:
Pat Metheny – kitara
Lyle Mays – klavir, klaviature
Steve Rodby – bas kitara
Paul Wertico – bobni
Armando Marcal – tolkala
Pedro Aznar – vokal, tolkala, različna zvočila

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki