Mary Rose : Resničen svet

0 876

Samozaložba
Datum izida: 17.05.2019
Produkcija: Eki Alilovski & Sandi Trojner
Dolžina albuma: cca. 53 min
Zvrst: Hard Rock


Tale album je naravnost povedano eden izmed vrhuncev na polju slovenskih glasbenih izdaj v letošnjem letu. Ne, nisem se omejil na besedo »rockovskih«, pač pa glasbenih. Mary Rose se torej po 13. letih le vračajo z novim albumom »Resničen svet«, ki je tako srečno nasledil svojega predhodnika »Feniks« (2006). Mary Rose so bili sila aktivni. A to je bilo davno tega, pred dobrimi desetimi leti. Takrat so veliko nastopali, za svojo spremljevalno skupino, pa jih je izbral sam presvetli John Lawton (Uriah Heep, Lucifer’s Friend, ZAR, solo), ki je leta 1977, s slovitimi Uriah Heep obiskal Halo Tivoli, ko je bend opravlja turnejo posvečeno promociji takrat aktualnega albuma »Firefly« in so ljudje bojda v hali med tem koncertom potrgali stole v parterju.

No da ne skrenem predaleč. Ob branju gornjega odstavka ste torej sami sklenili, da so Mary Rose – »prvič«, vrste hard rockerskih legend na Slovenskem, da je – »drugič«, to ekipa zelo dobrih, če ne kar vrhunskih glasbenikov in da so – »tretjič«, v karieri, ki se vije še s konca osemdesetih, zelo verjetno izdali zelo malo albumov. Da, tudi slednje drži. »Resničen svet« je torej komaj tretji v njihovi karieri. Če smo povsem natančni pravzaprav četrti. V časovnih intervalih izdaje albumov lahko njihov rekord zrušijo samo še kakšne Lene kosti, a to prej zavoljo svoje »lenobe«, na kar namiguje ime, kot česar koli drugega.

Bend je od albuma »Feniks«, pa do »Resničen svet«, previharil viharje, šel skozi pekel, zares pravi pekel, ko je bilo večkrat na tem, da preneha z delovanjem. Album velikega preizkusa. Ko te skuša sam hudič. Koliko je moža v tebi. Koliko si trd, žilav. Preizkus osebnosti. Velik preizkus! In da. Ta bend je neznansko žilav. Datum izida novega albuma se je zamikal. Tu ni govora o nekajmesečnih zamikih, pač pa o nekaj letnih. Skratka. Mary Rose so preživeli in izšli iz te bitke močnejši kot kdajkoli. »Resničen svet« je torej pristni odtis te prehojene poti zadnjih 13. let.  

In? Res odličen album. V vseh pogledih. Vse je na njemu. Vse tisto, kar si želi prava slovenska hardrockerska duša. Prodorni, pečatni, invazivni rifi, nadalje do potankosti izpiljeni aranžmaji ter grabežljiva, dinamična in koncertno živa produkcija! Težko je izpostavljati njegove vrhunce, ker delaš skladbam in albumu, s tem precejšno krivico, tako zelo enakovredno kakovostno so postavljene kompozicije na njem. Fantastično petje Žaka. Mož, ki bi ga vsak imel za vokalista, dostavlja vedno najboljše kar pač od Žaka že kar zahtevamo. Znova je neustavljiv! Brez Ekija in Žaka si Mary Rose ne gre predstavljati. Tu je Eki. Ekijeva kitara je vražje navita, »Resničen svet« je definitivno najtrši album kariere skupine. Solira v besnilu, solira v transu, solira, kot da je zadnji dan pred apokalipso. Solaže so prava pravcata poslastica velikih domislic tega briljantnega, neverjetno izkušenega in do obisti stesanega kitarista.  Sandi Trojner z veliko odliko prevzema težko nalogo, saj je vskočil v obuvalo izvrstnega Hammondista in predhodnika Davorja Kasteleca, a predstavljajte si, ko so Deep Purple menjali Lorda. Le kdo ga lahko nasledi? Trojner ni Airey, kot ni Kastelec Lord, a Sandi vnaša v aranžmaje še več variabilnosti v rabi zvočnih pastel na klaviaturah (v tem oziru je bolj »elastičen« in prožen), prav tako pa mu je povsem jasno kdo je bil to Keith Emerson, kar pomeni, da z odhodom Kasteleca, bend ni v ničemer ničesar izgubil. Na albumu boste znali sami poiskati dele takšnih Sandijevih »veseloiger«, ki pričajo o tem, da je ekipa s Sandijem kvečjemu pridobila (Planet, Nagon, Sam II). Bas linija Mitje Kobala je strupeno navita in vse prisotno pulzira preko albuma. V odločni prezenci in kreposti. Nikakor ne gre prezreti vložka na bobnih Davida Debevca in njegove viharne eksplozivnosti na prehodnih tom-tomih ter orjaško-topovskih zamahov, ki jih oddaja snare in s katerimi kreira stasiti bobnar izrazito kontrastno globino preko albuma. Glasbena krajina tega hard rock albuma je torej optimalno izkoriščena.

Ob izraziti otvoritveni udarnosti in ognjevitem začetku, ko se zvrstijo Preteklost, Vizija, Ob letu osorej in, kjer dobi »Resničen svet« hipoma reaktivni pogon, velja skladba Nagon za eno najmočnejših kompozicij albuma. Nosi vse. Pečaten predrefren, ki perfektno veže kitico z refrenom, bend pa v tej skladbi, še posebej prepričljivo stopnjuje atmosfero v refrenski krešendo, kjer eksplodira Žak v vsej svoji vokalni briljanci. Drugi tako stopnjevani briljant se nahaja pred koncem. To je skladba Ples. Uvodna Preteklost velja za verjetno najbolj mračen komad celotne kariere skupine, ki so ga Mary Rose posneli do tega dne. Škoda, da brez balad na hard rock albumih ne gre, a Kje si zdaj, čeprav z zglednim komponističnim opažem, velja za pozabljiv trenutek albuma. Preprosto. Drugi trenutki albuma so z naskokom bolj zanimivi in prodorni ter puščajo citirano balado v senci.

»Resničen svet« je  do obisti polnokrvni hard rock album slovenskega geografskega porekla. Tako kot lahko to rečeš za vsak album, ki ga izdajo Šank Rock ali/in bi ga izdali Requiem, če bi še »dihali«. Obenem je »Resničen svet« popolnoma kredibilen priključek slovenskega hardrocka, v vsem  njegovem historičnem izročilu, k svetovni ligi. V kompozicijah se čutijo vplivi klasičnega rockovskega pionirstva zasedb, kot so Deep Purple, Rainbow, kar smo odkrivali že na albumu »Feniks«, nadalje je moč najti sorodstveni duh s hardrockom osemdesetih na čelu z Whitesnake, Europe, Gotthard in Bon Jovi, so pa lahko Mary Rose še kako muzikalično nalezljivi, ko koketirajo celo z AORrovsko spravljivostjo, kar je nakazano v skladbi Ko tako objame, ki v poslušanju na prvo žogo, naravnost briljira v iztržku atmosferične grabežljivosti. A tipsko slovensko. Odveč so besede, da so Mary Rose, v vsem tem silno natrpanem spektru globalne zastopanosti hardrocka s trilijoni različnih zasedb planeta, za kar je »kriv« ozki izpovedno-izrazni žanrski diapazon skovanke hard rock, povsem samorasla skupina, s sebi lastnim in izdelanim ter prepoznavnim hard rock karakterjem, ki mu ni para. Najdeš lahko le bližnje in daljne sorodnike. Evolucijska vez s »Feniksom« je vse prisotna in »Resničen svet« je zmagovito nadaljevanje te zgodbe.

To je album, ki je neverjetno nostalgičen. Ogrel bo prav vse hardrockerske duše Slovenije, ki so si pred kratkim ogledali film »Železne stopinje« in zlasti tiste duše, ki so preživljale svoja teenagerska leta v osemdesetih in se danes gibljejo tam v srednjih štiridesetih ali pa so zabredli v Abrahama. Genialen album v vseh pogledih. Detajliran, v aranžiranju uravnovešen. Nikjer ni ničesar preveč, ničesar premalo. Optimiziran. Komadi so šli res skozi izjemno dolg proces samoevolucije in se vmes preden so se znašli na albumu,  prestali tudi več vmesnih sprememb (nadgradenj). Bend je odvzemal, dodajal, tehtal, preizkušal. Dokler ni bil povsem zadovoljen. Rezultat je torej album velike perfekcije.

Album, ki so ga Mary Rose preprosto morali izdati. Bili so nam ga dolžni. A ko bi mi vsi vedeli, kakšne kalvarije in žrtve je zanj prestala skupina? Album podpisan z znojem in krvjo. In to se čuti. Toliko srca, kot ga nebrzdano streljajo emocije in neusahljive strasti teh gorečnih fantov, danes hard rock gospodov, ne najdeš tako zlahka. Srca gorijo! V »Resničnem svetu« z Mary Rose. Potenca in polet. Kot, da je pred nami kvintet petih neukročenih 20. letnih žrebcev, komaj formiran in je z nami leto 1985. »Resničen svet« bo skozi čas zelo verjetno postal klasika slovenskega hard rocka. Album, ki je v energiji in vibraciji izgubljen v času in prostoru in se veže fascinantno na vse kar pooseblja njegova substanca, na pokojna osemdeseta, ko je hard rock kraljeval na svetovnih glasbenih lestvicah.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10

Seznam skladb:
1. Preteklost
2. Vizija
3. Ob letu osorej
4. Resničen svet
5. Stampedo
6. Planet
7. Nagon
8. Paranoja
9. Kje si zdaj
10. Ko tako objame
11. Ples
12. Sam II

Zasedba:
Žanil Tataj “Žak” – vokal
Eki Alilovski – kitara
Sandi Trojner – klaviature
Mitja Kobal – bas kitara
David Debevec – bobni


Mary Rose – Vizija (uradni video)
Mary Rose – Stampedo (uradni video)
Mary Rose – Resničen svet (uradni video)Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki