Myles Goodwyn (April Wine) 23. 6. 1948 – 3. 12. 2023

Myles Goodwyn (via FaceBook)
0 88

Myles Goodwyn, kitarist, vokalist, ustanovitelj in osrednja figura kanadskih rock ikon April Wine, je 3. 12. 2023 in v mestu Halifax (Nova Škotska, Kanada), preminil v 76. letu starosti. Njegovo smrt je potrdil njegov publicist Eric Alper, četudi vzrok Mylesove smrti ni znan, je pa v lanskem decembru Goodwyn napovedal, da se bo upokojil od koncertov, saj naj bi trpel zaradi težav povezanih z diabetesom.

Goodwyn je svoj zadnji koncert z April Wine odigral 2. 3. 2023, na prizorišču Roth Eastlink Community Centre v mestu Truro (Nova Škotska, Kanada). 

Goodwyn je ustanovil April Wine v mestu Waverley (Nova Skotska), leta 1969, pri ustanovitvi skupine pa so bili takrat prisotni kitarist David Henman, bobnar Ritchie Henman in basist Jim Henman. V 45 letih izdajanja albumov, se je Goodwyn vpisal na 16. studijskih albumov ter z April Wine prodal preko 10. milijonov albumov.

Album “The Whole World’s Goin’ Crazy”, ki je izšel leta 1976, je postal album številka 1 doma v Kanadi, kjer je bend sicer nanizal skozi kariero kar 30 hit singlov. Skupina je z uspehom prodrla deloma tudi dlje od južne meje svoje matične države, to je v ZDA, vendar pa niso April Wine nikdar komercialno prodrli na tla stare evropske celine, pa tudi Velike Britanije ne. Četudi so tam leta 1980 nastopili v programu zgodovinskega prvega Monsters Of Rock festivala na Castle Doningtonu. V Veliki Britaniji jim ni pomagala niti koncertna turneja, ki je sledila leto dni zatem.

April Wine so bili leta 2010 sprejeti v kanadsko hišo slavnih, leta 2003 pa je Goodwyn prejel nagrado ECMA – nagrado za življenjsko delo oziroma za njegov pečat, ki je bil bistven za razvoj kanadske glasbe. Leta 2016 je Goodwyn izdal avtobiografijo “Just Between You and Me”.

Zatem je izdal dva samostojna albuma, prvega “Myles Goodwyn And Friends Of The Blues” leta 2018, temu pa je sledilo še nadaljevanje leta 2019, kar mu je leta 2020 prineslo Juno nagrado v kategoriji najboljšega blues albuma.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki