N3L : Natriletno kolobarjenje s praho

0 143

Založba: Celinka Records
Datum izida: 01.06.2015
Dolžina albuma: 33.11
Produkcija: Igor Vuk & Gregor Zemljič
Žanr: Alternative Rock


Če z njivo kolobariš tako, da na kolobarjih menjaš posevke vrtnin, cikle ponavljaš na tri leta in pri tem zadnje leto pustiš njivo neobdelano, da si ta opomore, pomeni da triletno kolobariš s praho. Recimo. Nisem kmetovalec in v tem oziru relevanten vir, a upam, da so te zabeležke shranjene v možganskem  procesorju, še v času osnovnošolskih dni in pouka zgodovine, še ostale relativno prave.

Natriletno kolobarjenje s praho je projekt gledališkega režiserja, igralca, avtorja, prevajalca in izvajalca (tudi vokalista) Jureta Novaka ter multi instrumentalista ter vokalista Uroša Buha . Skupaj  torej zgledno kolobarita. Učinkovito.  Tako sta leta 2013 na festivalu KantFest v Rušah prejela Zlato kanto, prvo nagrado in si z njo prislužila snemalni dan v studiu 22 mariborske RTV.

Eden recitira, deklamira, drugi zganja šundr. Vsekakor sta NL3 absolutna posebneža v slovenskem glasbeno teatralnem prostoru. Nikamor ju ne moremo umestiti. Čeprav nosi »Natriletno kolobarjenje s praho« nastavke, ki se zgledujejo s kabaretno šansonskim teatrom, pa je reč odločno predaleč od pristopov, kot se jih lotevajo recimo Same Babe, prav tako pa ni mogoče zavoljo tega, da je pred nami duo, pa tudi zavoljo učinkovite rabe minimalističnega aksioma »manj je več«, pajdašiti projekta z alternativnorockovskimi vsebinami (Incurabili, Alli Strings Detached ipd…), pa čeprav bo vsebina albuma absolutno blizu ljubiteljem slovenskega glasbeno rockovskega podtalja, kot tudi ljubiteljem kantavtorske glasbe, saj vsebuje poezija izjemno močno sporočilno vrednost.

Izdelek ti preprosto ne pusti priti do sape. Je delo, ki na moč avtentično analizira psiho povprečnega Slovenceljna in Slovenceljke. Težje sežeš tako pristno do bistva slovenstva, kot  sega do njega ta izdelek. Jure Novak je izjemen interpret, v vloge se vživlja brez zavor in jih premošča s kameleonstvom tisočerih obrazov. Pravzaprav je njegova deklamacija, recitiranje, ki občuje tudi s shizofrenimi izpadi frenetičnega vpitja (Čakam organe), kot tudi božajočim šepetom, celo vokalno melodijo, na obeh ekstremih njegove interpretacije, jedro prevzetnosti tega izdelka.

»Natriletno kolobarjenje s praho« nosi konkretne nastavke avantgardne glasbe. Z ušesi boste zastrigli tudi vsi poznavalci lika in dela zasedb, kot so NLP (Na lepem prijazni), ali celo Buldožer. Čeprav je glasba iz povsem drugega testa, pa so vzdušja s citiranimi primerjavami zelo sorodna. Ob kipeči in jedki izpovedi Novaka, živčnem besnilu Buhovih kitarskih riffov, se že v naslednjem hipu lahko stvari povsem umirijo, kjer pa Novak ne preneha »izzivati«. Pri tem se učinkovito oklepa elementa stopnjevanja teatra (z gradacijo). Postopno vodi poezijo do krešenda. To mu uspeva s peresno lahkoto, prav v zaključni Ženske, pa to njegovo »izzivanje« še posebno fascinira.

Izdelek razganja od energije. Glede na ironijo in sarkazem, ki ga nikakor ne primanjkuje, je jasno, da je album odet v črnino misli in občutij. Album je izhaja iz notranjih občutij individuuma, vsekakor pa je tudi do zob oborožen s kritiko družbe! Integralna skladba albuma je zagotovo Šef in akt. Je izdelek, ki te hkrati do solz nasmeji, a ob tem niti za hip ne skopari s pikro jedkostjo resničnosti  vsakdana, ki navzema slehernika doline Šentflorjanske s tesnobo. Takšna je? Slovenska »morbida« leta 2015! In Natriletno kolobarjenje s praho njen, na moč avtentičen, odtis. Usekan eksperiment, ki občuje vseskozi izzivalno, udarja naravnost, frontalno in v resnicoljubju nebrzdano. Naravnost v bistvo vsakega izmed nas. Ljudski album torej, ki bo lep čas kolobaril po vaših možganskih vijugah!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Skladbe:
1. Na pavzi
2. Presežna vrednost bivanja
3. Iščem čakam
4. Šef in akt
5. Čakam organe
6. Dnevnik nedni
7. Moja ulica
8. Ženske

Zasedba:
Jure Novak – besedila, vokali
Uroš Buh – kitara, tolkala, vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki