Najboljših 15 tematskih metal bendov

1 2,217

Glasba ni le resen posel, včasih je njeno poslanstvo preprosto le zabava. Za največjo zabavo pogosto najlažje poskrbijo razni bizarni zamaskiranci z izmišljenimi zgodbami, pretiranimi kostumi in čudnimi, nevsakdanjimi temami. Le poglejte kam so prilezli Ghost. A tudi med temi skupinami se znajo skrivati pravi dragulji. Skušali smo se ogniti najbolj očitnim (Ghost, Batushka, …) in predstaviti manj znane, spregledane in dve, ki v kratkem prihaja tudi na naše odre. Kdo so torej najboljši tematski metal bendi? (Če smo na koga pozabili nas na njih spomnite v komentarjih).

Okilly Dokilly

Ameriška metal/HC punk zasedba Okilly Dokilly ima gotovo enega najbolj simpatično butastih konceptov zadnjega časa. Ime in videz so si namreč nadeli po največjem animiranem pop kulturnem fenomenu 20. stoletja, The Simpsons, oz. enem izmed osrednjih likov nanizanke, verskemu gorečnežu, Nedu Flandersu. Head Ned, Bled Ned, Red Ned, Thread Ned in Stead Ned namreč nastopajo oblečeni v volnene puloverje, nadeta imajo okrogla očalca, opremljeni so seveda tudi z obveznimi brki, tri četrt besedil pa je sestavljenih iz Flandersovih citatov. Okilly Dokilly so svoj prvenec Howdilly Doodilly izdali novembra 2016 in nase opozorili z videospotom za White Wine Spritzer (zafrkancija na znani Phil Anselmov incident). Letošnjega marca so izdali njegovega naslednika Howdilly Twodilly, to soboto, 30.11.2019 pa bomo lahko »flanderizme« v živo slišali na Winterdays of Metal 2019. »Hi diddly ho neighborinos!«

Gwar

Kultni ameriški HC/punk/metal bend Gwar je kostume pošasti nosil davno preden so na Evroviziji to pokazali finski Lordi. Groteskni kostumi v katere so zakriti člani skupine predstavljajo barbarske medzvezdne bojevnike, nekakšne vesoljske gusarje, njihova mitologija pa se prepleta in razpleta vse od studijskega prvenca Hell-o! (1988) pa do aktualnega albuma The Blood of Gods (2017). Gwar so bili prvotno le predskupina glavni skupini takratnih članov benda Death Piggy, kar pa se je hitro spremenilo, saj je publika večinoma prišla le na Gwaaarrrgghhlllgh (kot so se takrat imenovali) in odšla preden so na oder stopili Death Piggy. Kostumi so bili prvotno mišljeni le kot šala, saj je Dave Brockie poznal nekoga, ki jih je izdeloval za filme, a je ideja naletela na tako dober odziv, da Gwar vesoljski pirati ostajajo vse do danes. Leta 2014 je zaradi prevelikega odmerka heroina žal umrl ustanovni član Dave Brockie (v Gwar Oderus Urungus), od takrat naprej pa Gwar delujejo brez originalnih članov. Gwar so znani po svojih kontroverznih živih nastopih, ki vsebujejo veliko špricanja publike z raznimi telesnimi tekočinami članov Blotharja, BalSac, the Jaws of Death, Jizmak Da Gusha, Beefcake the Mighty in Pustulus Maximus ter odtrganega humorja in politične satire. Kako to izgleda v živo pa preverite 12.12.2019, ko Gwar v Kino Šiška prihajajo z Voivod!

Spinal Tap

Eden najboljših »mockumentarcev« vseh časov je brez dvoma genialni This Is Spinal Tap režiserja Roba Reinerja. V njem slednji kot Martin Di Bergi spremlja fiktivno angleško skupino Spinal Tap katere jedro tvori trojica David St. Hubbins (veteranski igralec Michael McKean), Nigel Tufnel (Christopher Guest) in Derek Smalls (Harry Shearer, znan predvsem kot posojevalec glasu številnim likom v The Simpsons, med drugim govori kot Mr. Burns, Ned Flanders in Dr. Hibbert) med katastrofalno ameriško turnejo ob predstavitvi albuma Smell the Glove. Film spremlja številne peripetije skupine, med drugim eksplodirajoče bobnarje in premajhne odrske rekvizite Stonehengea in ogled filma je res obvezen. Spinal Tap so v likih iz filma dejansko izdali tudi nekaj pravih albumov, zadnjega Back From the Dead leta 2009. Istega leta so nastopili tudi na Webley areni v Londonu, v sklopu svoje »One Night Only World Tour«.

Ghoul

Kalifornijska death/thrash metal zasedba Ghoul, ki jo sestavljajo člani bendov kot sta Exhumed in Impaled sicer prihajajo iz Oaklanda, a trdijo, da v resnici prihajajo iz mesta Creepsylvania v Romuniji. Bend, ki nastopa zakrit s krompirjevimi vrečami tvorijo Digestor, Cremator, Fermenter in Dissector, v svojih besedilih pa prepevajo o zgodah in nezgodah v majhnem romunskem mestu, kjer se srečajo groza, smrt in repa. V besedilih se navedena četverica srečuje z odpuljenimi liki kot so Kogar the Destructor, Bernard Fussbottom, The Mutant Mutilator, Mr. Fang in Killbot. Zadnji na albumu Splatterthrash porazi Ghoul in z verskim kultom Creepsylvanio spremeni v fundamentalistično krščansko državo, Ghoul pa začnejo z načrtovanjem maščevanja.

Macabre

Ameriški trio velja za bend, ki je s svojim zgodnjim ustvarjanjem tako glasbeno, še bolj pa lirično vplival na takrat prihajajoči death metala. Macabre igrajo svoj žanr t.i. Murder Metal, ki je zmes grinda ter thrash in death metala in celo otroških rim in izštevank, ime pa mu je dala tematika o kateri pripovedujejo Macabre. Corporate Death, Nefarious in Dennis the Menace so namreč obsedeni s serijskimi morilci, enega najbolj znanih, Johna Waynea Gacyja so bojda spoznali celo osebno. Sicer so se v svojih besedil na svoj način z bolnim humorjem poklonili imenom kot so Ted Bundy, Edmund Kemper, Zodiac, Jack the Ripper, Albert Fish in Richard Ramirez, njihov najljubši serijski morilec pa je Jeffrey Dahmer, ki so mu posvetili leta 2000 izdano konceptualno ploščo Dahmer.

Brujeria

Čivave, tortilje, burrito in chimichangasi so mehiški stereotip, te pa v nekoliko bolj zlovešči obliki prinaša mehiški death/grind narko satanistični kolektiv Brujeria. Droge, seks, satanizem in rasna nestrpnost do belopoltih so tisti stereotipi o katerih pripovedujejo čarovniški rituali benda, ki še danes nastopa zakrinkan in pod izmišljenimi imeni (ker so bojda narko kralji in tihotapci). Bend so sicer ustanovili člani bendov kot sta Fear Factory in Faith No More, edini originalni član pa ostaja osrednja figura Juan Brujo. Brujeria so tudi dobri znanci slovenskih odrov, saj so že nekajkrat nastopili na naših odrih, s predlani izdanima EPjem Viva Presidente Trump! ter ploščo Pocho Azltan pa so svoj bes obrnili predvsem proti Trumpu in desničarski emigracijski politiki.

Grindfeld

Po Okilly Dokilly še en »TV« bend na lestvici. Grindfeld je ustanovila trojica Jared Klein (Rivers of Nihil), Joel Moore (Wretched) in Monte Barnard (Alterbeast, ex-Fallujah), njihov koncept pa je poklon najboljšemu sitcomu vseh časov, Seinfeld. Death/grind trojka je, do danes kot svojo edino ploščo, leta 2018 izdala EP 5 Songs About Nothing, na katerem je tudi obvezni zimzelen navdihnjen s kultno epizodo The Soup Nazi.

Hoth

Ameriška dvojica Hoth, ki jo tvorita David Dees in Eric Peters, se je od svojega začetnega koncepta z lani izdanim albumom Astral Necromancy precej oddaljila, a si mesto na lestvici kljub temu zasluži predvsem po zaslugi njegovega vrhunskega predhodnika Oathbreaker. Hoth sta si ime nadela po ledenem planetu iz The Empire Strikes Back, celo logotip benda posnema silhueto TIE fighterja, Oathbreaker pa je vrhunski konceptualni album o vzponu (in/ali padcu) Darth Vaderja. Hoth na njem preigrava melodični death/black metal v stilu najboljših trenutkov Dissection, z vojnozvezdno tematiko pa sta se poigravala tudi na prvencu Infinite Darkness. Bend je do danes žal odigral le peščico koncertov po ZDA, tudi na njih pa ostal zvest svojemu konceptu – v živo namreč v stilu Sithov nastopajo zakriti s črnimi kapucami.

Cannabis Corpse

Ime benda govori samo zase. Stranski projekt Land Phila (Municipal Waste) je parodija na Cannibal Corpse, jasno navdahnjen z zeleno zeljo. Kljub humorni naravi, norčujejo se predvsem iz metal klišejev, skupina igra zelo kvaliteten starošolski death metal z močnimi rifi in brutalnim vokalom. Cannabis Corpse v naslovih svojih albumov in komadov premeteno združujejo imena kultnih metal izdelkov s »travarsko terminologijo« – Cannibal Corpse (Blunted at Birth, Tube of the Resinated in The Weeding), Entombed (Left Hand Pass), Gorguts (From Wisdom to Baked) in letos izdana plošča Nug So Vile (Cryptopsy).

Botanist

Botanist je ameriški black metal kolektiv, ki ga je pred desetimi leti ustanovil Otrebor. Za razliko od klasičnih black metal bendov Botanist ne uporabljajo kitar temveč distorzirane cimbale, med največje navdihe pa štejejo The Ruins of Beverast, Ulver, Immortal, Martyr, Helloween ter skladatelja Bacha in Vivaldija. The Botanist je sicer lik skozi katerega se izraža Otrebor, skozi besedila pa predstavlja romantičen pogled na svet, ki so ga po izumrtju človeštva prevzele rastline. Otrebor za to uporablja strokovna poimenovanja rastlin ter insektov, k čemur so ga navdihnili Carcass.

Galactic Empire

Še en Vojnozvezdni bend na lestvici, Galactic Empire, preigrava legendarno glasbo Johna Williamsa preoblečeno v heavy metal. Skupino sestavljajo Boba Sett (bobni), Bass Commander (bas), Dark Vader (kitara), Kyle Ren (kitara) in Red Guard (kitara). To, da so oblečeni v popolne replike Darth Vaderja, Stormtrooperjev in drugih likov je le še pika na i.

Dethklok

Ameriška melodična death metal skupina je nastala kot materializacije fiktivnega benda Dethklok iz animirane serije Metalocalypse. V njej spremljamo odtrgane pripetljaje benda, ki ga sestavljajo Nathan Explosion (vokal; lik je navdihnil George »Corpsegrinder« Fisher), Skwisgaar Skwigelf (kitara; navdihnil ga je Alexi Laiho), Toki Wartooth (kitara; navdihnil ga je Fredrik Thordendal), Pickles (bobni; navdihnil ga je Devin Townsend) in William Murderface (bas; navdihnil ga je Geezer Butler). Ustvarjalec serije Brendon Small je Dethklok spravil tudi na oder, poleg njega pa v njem delujeta še bobnarsko veleime Gene Hoglan in kitarist Bryan Beller. Dethklok so v desetih letih delovanja posneli štiri albume in leta 2016 prenehali z delovanjem, letos pa so se, kot kaže, vrnili med žive.

F.K.Ü.

Švedskim thrash metalcem F.K.Ü. (kratica za Freddy Kruger’s Ünderwear) je važno le eno – grozljivke. Njihova besedila so namreč prežeta z referencami na kultne grozljivke iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. V njihovih besedilih tako srečamo poklone filmom kot so Evil Dead, Friday the 13th, The Beyond, Halloween, Maniac Cop in seveda A Nightmare on Elm Street, po glavnem hudobcu katerega si je bend nadel ime.

Powerglove

Ameriški power metal bend si je že ime nadel po legendarnem dodatku za Nintendo iz leta 1989, Rokavico moči, ki je le v letu dni klavrno propadel, a dosegel kultni status. Powerglove preigravajo metal priredbe klasičnih tem iz videoiger. Igričarski navdušenci bodo tako zlahka prepoznali glasbo iz iger kot so Mega Man, Mortal Kombat, Castlevania, Sonic the Hedgehog in drugih. Na drugem albumu Saturday Morning Apocalypse so Powerglove presedlali na teme iz TV serij, filmov in risank, med drugim iz Pokemon, Batman, The Simpsons, The Nightmare Before Christmas in The Flintstones.

Necrophagia

Če so bili Macabre prvi, ki so peli o serijskih morilcih, so bili Necrophagia prvi, ki so peli o b-grozljivkah, ustanovitelj in vokalist benda Frank »Killjoy« Pucci pa je veljal za pravega poznavalca tega filmskega žanra. V Necrophagii je tako moč najti poklone Hammer filmom, italijanskemu giallu (predvsem režiserjem Dariu Argentu, Mariu Bavi in Luciu Fulciju) ter prepovedanim gravžem kot je Cannibal Holocaust. Necrophagia so poleg tega eni prvih death metal bendov sploh, saj so svoj prvenec Season of the Dead izdali praktično istočasno s Scream Bloody Gore. Žal so Necrophagia z delovanjem prenehali zaradi Killjoyeve smrti, ki je lanskega marca umrl zaradi srčnega zastoja, a za seboj pustil ogromno in večno zapuščino (glasbenega) gnusa.

1 Comment
  1. Hooligan says

    Briujiera narko kralji???!!!
    Informirajte se…

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki