Nazareth: Surviving The Law

0 140

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 15. 4. 2022
Produkcija: Nazareth
Dolžina albuma: 48.10 min.
Zvrst: Hard Rock / Rock’N’Roll
Ocena: 8.5/10


Ni kaj. Nazareth. Da, taisti Nazareth, ena najpomembnejših figur v rocku in rollu iz škotksega Dunfermlina ostajajo po več kot 50 letih, odkar je izšel studijski prvenec, neusahljivi. Nazareth? Da. Brez Dana McCaffetyja. Prosim? Kako so to lahko sploh še isti Nazareth. Ne morejo biti. Vendar v času brezmejnih ‘korektnosti’, je pač dopustno in sprejemljivo vse. Dejansko ne morejo biti več Nazareth, četudi so Nazareth v eri brez McCaffertyja v postavi, mnogo stvari sanirali izredno, izredno  premeteno in na način, ki če ne drugega, opravičuje nadaljevanje zapuščine, ki je sicer neulovljiva z McCaffertyjem v postavi. Naliti si je treba čistega vina. Uvodoma. Vina o ‘pogojni užitnosti’.

Četudi je »Surviving The Law« sicer odličen album. Briljanten. A Sentance ni McCafferty, in Pete Agnew z ostalima kompanjonoma – kitaristom Jimmyjem Murrisonom in bobnarjem ter sinom Leejem Agnewom, tega niti prvenstveno ne išče, niti ne želi. Roko na srce. Sprememba imena bi obče godila. Vendar potem znova tehtaš. Kakšen bi bil koncertni obisk, če se odrečeš uporabi tako velikega imena. Kakorkoli obračamo, Nazareth živijo dalje. Kar ustvarjajo danes pač brez McCaffertyja, počenjajo zelo dobro. Da. Zelo dobro. To je dokazal tudi predhodnik »Tattooed My Brain« (2018), ki je skupini nekako pomagal ‘preživeti in obstati’.

Za razliko od zelo dobrega, če ne kar prav dobrega predhodnika, je »Surviving The Law«, precej bolj sproščeno in neobremenjeno nadaljevanje zgodbe o rock ‘n’ roll legendi iz Škotskih višavij. In dobro je tako. Carl Sentance prepeva, kot prepeva le on. Odlično se veže na rock ‘n’ roll poanto, ki ji tradicionalno sledi Pete Agnew s svojo posadko. Zvok je vrhunsko rekreiran. Se pravi vse kar potrebuješ je, da Sentancea znova zamenjaš z McCaffertyjem in dobiš klasične stare Nazareth. Produkcija, sam zvok, zlasti kitarskega fraziranja Jimmy Murrisona ter samo kontrastiranje gradnikov zvoka. Izrezano Nazareth. Občasno in sploh kadar trčiš ob večdelne vokalne harmonije, s katerimi so opremljene skladbe v nekaterih refrenih, kot je mdr. Mind Bomb, evocirajo ti trenutki novega albuma silno posrečeno energijo časov pre-Sentance ere skupine.

Skratka, če naposled odštejemo spremembo s katero živi skupina in njena publika nekje od leta 2014 dalje, ki pa kljub vsemu še zdaleč ni malenkostna, stoji sicer vse na svojem mestu. Bend je natresel znova malho vrhunsko zagrizenih rock ‘n’ roll riffov, kot jim strežejo danes lahko le glasbeniki generacije, ki so hard rock postavljali na noge (Pete Agnew – prisluhnite rožljanju njegovega basa v neverjetno našpičeni Ciggies & Booze – deluje kot Nazareth skladba, ki sta jo še sredi osemdesetih pozabila posneti skupaj z McCaffertyjem). Treba je imeti v uvidu da Pete, Lee in Jimmy igrajo skupaj več kot dvajset let in so zategadelj postali hard rock trdnjava, ki se skoraj brezhibno ujema med seboj.

Surviving The Law je odličen album. Kakorkoli obračaš. Kombinacija elementarnosti, kjer rock’n’roll brezbrižno koketira z elementi bluesa, pa tudi boogie-ja. Domiselni rifi dražijo pravega ljubitelja hard rock z vseh strani. Skladbo, kot je Psycho Skies razganja od silovitega atmosferičnega zasuna, ko slediš kitici in potem eksplozivnemu refrenskemu napevu. Album poseduje nenehni ritmični stampedo in trenutkov, kjer bi se Nazareth vsaj za hip ‘omehčali’, tokrat ni najti. Četudi je na albumu ‘debelih in dolgih’ štirinajst novih komadov. A skupna niti za hip ne dolgočasi. Adrenalinske naglice in prebitkov testosterona ne zmanjka. In to si upam zapisati, tudi ob dejstvu, da je ta bend izdal studijski prvenec leta 1971. Kakorkoli se bere neverjetno, ostaja kvartet, ob rabi imena Nazareth ter odličnostih albuma »Surviving The Law«, tudi v letu 2022, pač zakonito in kredibilno nadaljevanje zgodbe o škotskih velikanih rock ‘n’ rolla. In mimogrede. Carl Sentance je svoja vokalna zgodba. V vsem vrhunska.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Strange Days
2. You Gotta Pass It Around
3. Runaway
4. Better Leave It Out
5. Mind Bomb
6. Sweet Kiss
7. Falling In Love
8. Waiting For The World To End
9. Let The Whisky Flow
10. Sinner
11. Ciggies And Booze
12. Psycho Skies
13. Love Breaks
14. You Made Me

Zasedba:
Carl Sentance – vokal
Jimmy Murrison – kitara
Pete Agnew – bas kitara, spremljevalni vokal
Lee Agnew – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki