Neil Peart (12.09.1952 – 07.01.2020)

0 194

Neil Peart, legendarni bobnarski virtuoz, ki je igral pri progresivni rock zasedbi Rush, je preminil 7. januarja v Santa Monici. Star je bil 67 let. Vzrok smrti je bil tumor na možganih, s katerim se je boril zadnja tri leta in pol.

Peart je preminil že v torek 07.01.2020, medtem ko je medijski predstavnik njegove družine Elliot Minz novico objavil včeraj. Novico je istega dne potrdila tudi medijska predstavnica Meg Symsyk legendarnega kanadskega progresivnorockovskega tria Rush.

Peart se je rodil 12. septembra 1952 v mestecu Hagersville v Kanadi. Svoje prve bobne je dobil za 14. rojstni dan in štiri leta kasneje je potoval v London v upanju, da bo postal profesionalni glasbenik.

Peart se je po vrnitvi v Kanado nazaj leta 1974 pridružil basistu Geddyju Leeju ter kitaristu Alexu Lifesonu v zasedbi Rush, s katerimi je posnel drugi album Fly By Night. Pri zasedbi je igral vse do poslovilne turneje leta 2015, posnel pa je odmevne albume, kot so 2112, Hemisphere, A Farewell To Kings, Permanent Waves in Moving Pictures.

Leto 1997 je bilo za Pearta težko leto, ko se mu je pri 19 letih v prometni nesreči ubila hčerka, leto kasneje pa je preminula njegova partnerka Jacqueline Taylor. Peart se je za tem poslovil od Rush, ker je z motorjem odšel na potovanje po Severni in Srednji Ameriki, kar je kasneje tudi bilo dokumentirano v knjigi Ghost Rider: Travels on the Healing Road.

Peart je poleg glasbene kariere bil tudi popotnik in avtor številnih knjig. Med znanimi knjigami je še The Masked Rider: Cycling in West Africa, v kateri je opisal svojo turo po Kamerunu.

V Rush se je Peart vrnil leta 2002 za album Vapor Trails. Čeprav je bil takrat že znan kot eden izmed najbolj inovativnih bobnarjev, se je Peart odločil nadgraditi svoj stil pri učitelju Freddieju Gruberju.

Peart je igral pri Rush do svoje upokojitve. Zadnji koncert z Rush je odigral 1. avgusta 2015 v LA Forum v Kaliforniji. Da je bil Peart zelo priljubljen bobnar, potrjuje tudi dejstvo, da je bil 38-krat izvoljen za najboljšega bobnarja v reviji Modern Drummer. Dave Grohl, vodja zasedbe Foo Fighters, je povedal, da je njegova moč, preciznost in kompozicija bila brezprimerna. Mnogi glasbeniki, ki so se mu poklonili, so dejali, da so ga z razlogom klicali »Profesor«, saj so se vsi od njega učili.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki