Nicky Moore (Samson) 21. 6. 1947 – 3. 8. 2022

foto: Fin Costello/Redferns, Getty Images
0 149

Nicky Moore, kultni vokalist, ki je leta 1981 pri N.W.O.B.H.M. zasedbi Samson zamenjal prebeglega Brucea Dickinsona – po mitu in legendi se je slednji priključil Iron Maiden, je preminil v starosti 75. let.

Nicky Moore, ki je trpel za Parkinsonovo boleznijo, je bil v svoji glasbeni karieri član številnih zasedb mdr. tudi hardrockerjev Mammoth. Svoja zadnja leta je preživel v sanatoriju (domu za nego starejših ljudi).

Moore se je rodil v West Countryju, svoje prve glasbene izkušnje pa je nabiral kot član pevskega zbora. Leta 1969 je soustanovil zasedbo Hackensack. Po razpustitvi skupine leta 1974 se je priključil zasedbi Tiger, v takratni postavi te skupine pa se je z Mooreom nahajal tudi kitarist ‘Big’ Jim Sullivan. Slednji je slovel kot zelo iskan studijski glasbenik.

Proti koncu leta 1981 pa je prišel klic iz skupine Samson. Moore je ob priključitvi k Samson predstavljal fantastično nasprotje predhodnika Dickinsona. Nicky je bil orjak, z glasom pa je tudi brezmejno grmel in vreščal. V zvok in slog skupine Samson je vnesel več blueovske retorike, skozi novo, bolj prizemljeno glasbeno usmeritvijo, pa so Samson z Mooreom v postavi izdali albuma “Before The Storm” (1982) in “Don’t Get Mad, Get Even” (1984). To ero delovanja skupine dokumentira tudi koncertni album “Thank You And Goodnight”, v postavi, ki je posnela ta koncertni album pa so se pri Samson nahajali še: basist Mervyn Goldsworthy in bobnar Pete Jupp (oba kasnejša člana britanske AOR senzacije FM) ter kitarist Dave ‘Bucket’ Colwell, ki se je kasneje priključil Bad Company.

Po razpustitvi skupine Samson, je Moore prepeval pri Mammoth, pri katerih je vihtel bas kitaro tudi nekdanji član zasedbe Gillan John McCoy. Vsi štirje člani skupine so skupaj tehtali preko 540 kilogramov, to je več kot pol tone.

Moore je skupaj z nedavno preminulim Nazareth kitaristom Mannyjem Charltonom soustanovil lucidno zasedbo From Behind. Znan je tudi po samostojni karieri, prav tako pa je nekaj časa vodil skupino The Blues Corporation. Moore je prepeval tudi pri Electric Sun, kjer mu je delal družbo nekdanji Scorpions kitarist Uli Jon Roth.

Moore se je Samson znova priključil leta 2000, vendar pa so Samson po obuditvi svoji aktivnosti, delovali vsega dve leti, saj je leta 2002 zaradi raka preminil šef skupine in njen kitarist Paul Samson. Pet let zatem mu je sledil še basist Chris Aylmer.

Na Mooreovem uradnem FaceBook profilu so ob njegovi smrti zapisali: Mož, ki je živel tisoč življenj v enem samem se je odločil, da si odpočije.”


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki