Night Ranger: ATBPO

0 104

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 6. 8. 2021
Produkcija: Night Ranger
Dolžina albuma: 49.22 min.
Zvrst: Hard Rock / Arena Rock
Ocena: 9.0/10


Night Ranger so ena tistih skupin, ki so se znašli ob pravem trenutku na pravem mestu. Ob vzniku osemdesetih, oziroma malo prej, zato uživajo danes status legend. Status ene pionirskih zasedb, ali recimo kar ene bistvenih zasedb, ki so v osemdesetih popularizirale fenomen arenskega rocka, pa tudi AOR glasbe, zlasti na krilih hitov Sister Christian,  Don’t Tell Me You Love Me, (You Can Still) Rock In America, When You Closew Your Eyes in Sentimental Street. Skratka, Night Ranger so zasedba, ki je videla in preživela vse. Zlata osemdeseta, krizna devetdeseta, potem pa se je bend ujel znova z albumom »Somewhere In California« (2011). In tu so. Z novim albumom.

Standardi so od nekdaj visoki, ko je v pričakovanju izid novega Night Ranger albuma. Tokratni album »ATBPO«, kar pomeni »in skupina je igrala dalje« (And The Band Played On), kar ni povezano s kakšnim posvetilom britanskim metalskim kljusetom Saxon, pač pa preprosto z vselej vihravo in radoživo značajsko naravnanostjo Night Ranger, ki se niti na zrela leta v tem ne ustavlja, oziroma ne kaže znakov, da bi se kakorkoli ustavljala. Kreativno in energetsko-vibracijsko. Tudi novi album še vedno izžareva energijo 20 letnih žrebcev, ki so komaj začeli s kariero in so polni želje po dokazovanju. Zavidljivo za skupino ustanovljeno v San Franciscu leta 1979.  

Kreativni nukleus je še vedno tu. Imenuje se Keagy-Blades-Gillis! Na »ATBPO« je skupina zadržala usmeritve, ki se je preverjeno drži od albuma »Somewhere In California« dalje. Bend vzdržuje pronicljivo naravo komponiranja, ki je garant prevzetne poslušljivosti, križane z jedro in energično rock’n’roll kinetiko. V tem oziru ni težko hitro izluščiti, da so člani zasedbe odraščali ob zvokih klasičnih The Beatles zimzelenov, kar je tudi tokrat perfektno »potaknjeno« oziroma prepakirano v to, tako imenovano edinstveno glasbeno izkaznico skuine, ki je dobila torej svoj novi del na albumu »ATBPO«.  Da. Kakovostnih nihanj ni med zadnjimi štirimi studijskimi albumi skupine. Kdor je seznanjen z njihovo izpovednostjo, sploh z »Don’t Let Up« (2017), bo navdušen tudi z »ATBPO«.

Kitarska naveza Kelli-Gillis znova briljira. Če ne prej, je to ponotranjeno v skladbi Breakout, ki se sicer odpira s kitarskimi harmonijami, ko pa pride do mid-eight pasaže, pa je bliskajoča kitarska kanonada tisti element, ki preprosto stopa v absolutno središče vsega dogajanja. Gillis velja še danes za enega najbolj pronicljivih kitarskih gurujev in posebnežev v žanrski sferi, ki ji pripadajo Night Ranger. Recimo kar eri klasičnih hard rock zasedb. Dejansko je njegov pristop zelo pomemben gradnik prvin, ki dajejo zasedb Night Ranger od nekdaj reprezentativni lesk edinstvenosti in posebnosti. Njegov arzenal idejnih rešitev, pronicljivost in duhovitost, so z eno besedo izjemni in brezhibni, igranje pa preprosto in naravnost povedano ena najbolj čudovitih izkušenj, ko poslušaš (tudi) najnovejši studijski izdelek skupine. Kot povedano. Skladba Breakout je v tem oziru z naskokom. Tu je Cold Aa December, kjer Gillis že uvodu natrese neverjeten metež raznolikih vložkov, ki krasijo vodilno frazo. Fascinacij nad delom kitar s strani obeh kitaristov ne zmanjka.

Fascinantna je idejna razgibanost. Npr. Hard To Make It Easy je rock’n’roll s honky tonk dodatki na klavirju. Nagovarja Hudomušno in prevzetno. S sentimentom, ki je pri skupini sicer dobro poznan in pravzaprav zaščitna znamka skupine. Vsekakor pa nosi album med temi zabavnimi rockovskimi vrveži, kot je Bring It All Love To Me, odlično Dance, ki bi bila v osemdesetih zagotovo hit ali otvoritveno Coming For You, tudi takšni, ki so kanček koprneči in melanholični, kot sta Cols As December in The Hardest Road. Tu je šegava in v šundru povampirjena Monkey, medtem ko pripada sklepni del albuma absolutnemu optimizmu v zelo klasično urezani A Lucky Man in  upanja polni Tomorrow.

Enajst skladb z vrhunsko izpiljenim in utemeljenim izpovednim karakterjem, ki osupnejo v nenehno domiselnem in navdahnjenem komponističnem kombiniranju visoke muzikalne grabežljivosti z nebrzdano oktanskim izgorevanjem visoke rock voltaže. Izjemno dovršen in dodelan izdelek! To je novi Night Ranger album. Sam po sebi je izid tega albuma eden vrhuncev izdaj na žanrskem polju hard rocka v letošnjem letu. Bolj stari bolj izkušeni, premeteni in nenazadnje, če želite vse boj nori in nebrzdani. Očitno je, da ta skupina legendarnega staža, še ni povedala vsega.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki