Nordic Union : Nordic Union

0 126

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 22.01.2016
Produkcija: Eric Martensson
Dolžina albuma: 44.01
Zvrst: Melodic Rock / Hard Rock


Čeprav je minilo že  pet mesecev od dne uradnega izida tega albuma, ga je vredno predstaviti, saj gre za nadvse kvalitetno delo, ki ga uvrščamo v špico letošnjih izdaj v modernem dometu melodičnorockovskega žanra. Tokrat sta združila moči v skupni glasbeni projekt danski vokalist Ronnie Atkins, famozno prvo grlo legendarnih danskih hard rockerjev Pretty Maids in na drugi strani ducat let mlajši, a silno vneti in ambiciozni ataše nove generacije melodičnega rocka, Šved Erik Martensson, znan po udejstvovanju v zasedbah Eclipse in W.E.T.

Glede na to da je kup tovrstnih projektov, ki jih navadno predlagajo celo založbe same, večkrat obsojenih na propad, saj delujejo vsiljivo in nedoživeto, je prvenec projekta Nordic Union vse prej kot to. Eric Martensson, čudežni rockovski deček, ohranja neverjetni komponistični zalet in žar. Neobvladljivi deloholik je tako ustvaril znova kopico izvrstnih točk, ki vžigajo v poslušanju na prvo žogo, kot se za žanra melodičnega rocka in AOR-a, pač spodobi. Refreni  grabijo hipoma in so atmosferični vrhunci skladb. Le te posedujejo graduiran porast vzdušja s kitic na refren in tako valujejo v dometu bombastike vseskozi na izredno visokem nivoju.

Čeprav so dodani sintetizatorji (kar je sicer pričakovana in nujna poteza) nad aranžmaje kitarskih riffov, so kitare v  zvočni sliki porinjene v ospredje, da učinkuje album, kot celota, dovolj nasršeno. To je sicer značilnost Eclipse albumov. No Martensson, ki navado sodeluje z vokalisti, ki posedujejo čist melodično avtoritativen vokalni princip, je tokrat v družbi z vokalnim veljakom, ki v osnovni ekspresiji uporablja raskavo grlen vokal. Ronnie Atkins, kot Ronnie Atkins pač. Predstavljajte si, da se lotijo Pretty Maids izrazito melodičnorockovske plošče, recimo da spišejo plato v stilu komada Little Drops of Heaven.

Martensson je znova prevzel vse vajeti v svoje roke. Odigral je vse instrumente sam, odpel dodatne spremljevalne vokale, z izjemo bobnov in nekaj kitarskih solaž, prav tako pa je ta švedski perfekcionist poskrbel enkrat več za briljantno produkcijo, ki jo nosi album. Favorite albuma izbirate tokrat povsem sami, saj kakovostnih kolebanj med točkami preprosto ni. V tem so si, na čelu z baladno Every Heartbeat,  povsem enakovredne. Skladbe grabijo hipoma in učinkujejo v tem podkožno zapeljivo.

To je album, ki bo prej pisan na kožo ljubiteljem zasedbe Eclipse in W.E.T., kot pa Pretty Maids! To drži, kot pribito. Album “Nordic Union” je torej nazoren dokaz, da Atkinsov vokal še kako zgledno in zapeljivo funkcionira tudi ob mehkeje ubranih notah. Mož je znova s svojim vokalom v slehernem trenutku, na pravem mestu. Resnično izredno lep melodičnorockovski izdelek, ki ga je vredno preveriti v kolikor ste ljubitelj tega žanra!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Seznam skladb:
1. The War Has Begun
2. Hypocrisy
3. Wide Awake
4. Every Heartbeart
5. When Death Is Calling
6. 21 Guns
7. Falling
8. The Other Side
9. Point Of No Return
10. True Love Awaits You
11. Go
12. When Death Is Calling* (akustična verzija)

*…dodatna skladba

Zasedba:
Ronnie Atkins – vokal, spremljevalni vokal
Erik Martensson – kitara, bas kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Magnus Ulfstedt – bobni

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
Thomas Larsson – kitarska solaža na skladbah “Every Heartbest” in “Wide Awake”
Fredrik Folkare – kitarska solaža na skladbah “Point Of No Return” in “Hypocrisy”
Magnus Henriksson – kitarska solaža “The War Has Begun”

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki