Nula Kelvina: Kdo za vraga so Nula Kelvina?

0 444

Založba: Celinka Records
Leto izida: 2018
Produkcija: Gašper Kržmanc & Nula Kelvina
Dolžina albuma: 34:41
Ocena: 8.5 / 10

Tako gre to. Tu je namreč skupno že četrti studijski album vražjih in gromoglasnih jezičnih doktorjev Nula Kelvina. Četrti za glasbeno zadrugo Celinka. Članstvo ekipe je vseskozi vpeto hkrati v več različnih glasbenih projektov. Med te sodi tudi držanje glasbeno aranžerske in izvedbene kuliso goriškemu »hitroustu« Smaal Tokku, ki je tako izdal dva silno posrečena studijska albuma. Leta bežijo, Klemen Kotar je med tem izdal tudi izvrsten studijski album z dušnimi pastirji, Gašper Kržmanc pa se je z novo zasedbo Šlajn podal v nekoliko bolj country vode. V teh treh letih, po izdaji albuma »Levak na Luni« (2015), je neusahljiva ekipa štirih neverjetno aktivnih in pronicljivih glasbenikov, še vedno našla dovolj kreativnega prostora, časa in seveda navdiha, da skleše skupaj tudi svoj četrti studijski album.

Ta zadržuje v Bohovi viziji in poeziji, še naprej obešenjaško pridigo o moško ženskih razmerjih, kot tudi obilje pikrosti in zajedljivosti na rovaš blišča in bede tega malega podalpskega kotla, ki mu je v sončni galaksiji pri pohujšanju le malokdo enak. Samoironije, sarkazma in britja norcev znova ne primanjkuje!  Boh ostaja prodoren provokator, mojster obračanja besednih fraz in kovač pronicljivih dovtipov. Prav na podlagi te zbadljive fantazije Boha, zadržujejo Nula Kelvina vseskozi, tudi na novem albumu, visoko izpovedno privlačnosti.

Teater je bil od nekdaj pomemben sestavni del izpovednega pasijona skupne. Skozi leta je skupina ta teater, z občasnim momentom kabareta, zgolj poglabljala, pilila, nadgrajevala. Ob tem ohranjala in negovala vso lucidnost, zafrkljivost, norčavo pootročenost, pa tudi pikrost in zajedljivost. Lahko rečemo, da postajajo Nula Kelvina v tem elementu skozi leta pravi mali mojstri svoje obrti. Po novem se je priključila ekipi štirih tudi Ana Marija Mitič, glasbeno študirana punca, da prime na koncertih v roke klavir, zlasti pa vokalno obče podpre Marka. Fantje so se z Ano Marijo »spoprijateljili« zlasti po uspelih skupnih glasbeno gledaliških uprizoritvah albuma »Levak na Luni« ter prenesli novo “romanco” torej na novi studijski album.

Na novem albumu so Nula Kelvina, sicer »prešvercali« nekaj  že uporabljenih trikov s preteklih albumov, ki pa sicer poosebljajo izklesani glasbeni dosje ter so bili potihoma tudi pričakovani, obenem pa so preizkusili nekaj novih stvari. Na novem albumu je še kanček narasla raznolikost rabe razpoložljivega instrumentarija, kar pomeni da je Kržmanc v aranžmaje vtkal tudi svoje znanje igranja na banjo (uvodna kje si bla, ko sem se ženu), pa ukulele. Sicer pa je skupini znova uspelo stesati nekaj hitro zapomnljivih, invazivno nalezljivih komadov s katerimi znova polnokrvno zabavajo in prevzamejo!, Bend se poda tudi na tem albumu v raznolik žanrski mozaik, kjer se čutijo odkloni od osnovnega formata skladb, zdaj k reggae glasbi, zdaj k bluesu, pri čemer ostaja »šansonjersko spakovanje« stalnica, obenem pa je mogoče zaključno skladbo Pse na vrvice z lahkoto označiti, kot najtršo kompozicijo v povesti skupine, saj bruhne kitara od sebe celo nekaj distorziranih decibelov.  Skupina razkazuje tudi na tem albumu svoj ponotranjeni občutek in naraven talent vzpostavljanja visoko nalezljive (pop) muzikaličnosti, kjer je v takšni glasbeni retoriki zaznati iskanje navdiha pri The Beatles.  Skladbo Senad je treba obvezno spraviti na radijske frekvence! Je namreč  pravi težkokategornik, v kolikor iščete na albumu prvovrstno urezljani hit zimzelen.

Vsega pol ure igralnega časa in malo več. Vendar naphan do roba z  obiljem pronicljivih sporočil. Glasba Nula Kelvina ostaja še naprej samonikli mozaik zabavni Bohove poezije, v kateri odmerjajo fantje in Ana v kreaciji otipljive glasbene substance, premišljeno kratke, jedrnate  in sproščene vzvode komponiranja. To zadržuje tudi na novem albumu veliko nalezljivost kompaktno dovršenih melodij, ki končno privede do preprostega spoznanja. Nula Kelvina imajo zunaj nov odličen album!

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Kje si bla, ko sem se ženu
2. Zavrtiva se
3. Veliki sinji hit
4. Gravitacija
5. Senad
6. Podmornica
7. Taksi
8. Maline v kavi
9. Pse na vrvice

Zasedba: 
Marko Boh – vokal, klaviature, spremljevalni vokal
Ana Maria Mitić – vokal, spremljevalni vokal
Klemen Kotar – bas kitara, saksofon, sintetizatorji, spremljevalni vokal
Gašper Kržmanc – kitara, banjo, ukulele, spremljevalni vokal
Miha Kržmanc – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki