Olivia Newton-John (26. 9. 1948 – 8. 8. 2022)

image credit: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images
0 228

Olivia Newton-John, pevka in igralka, ki je v karieri osvojila štiri Grammyje, je po dolgi bitki z rakom na dojkah preminila v starosti 73. let. Najbolj je bila poznana po vlogi Sandy v ikonskem filmu “Grease”.

Newton-Johnova je bila prvič diagnozirana za rakom na dojkah že leta 1992. Zdravljenje je bilo takrat uspešno, vendar se je rak vrnil leta 2013. V maju 2019 je sporočila, da se je stanje poslabšalo in da se je rak razširil tudi na druge dele telesa.

John Easterling, mož Olivie Newton-John, je novico o smrti žene objavil ponedeljek 8. 8. 2022 zjutraj, v sporočilu pa je zapisal, da je pevka in igralka tega jutra preminila mirno na svojem ranču v južni Kaliforniji ob spremstvu družine in prijateljev.

Olivia Newton-John se je sicer rodila v Angliji, po migraciji njene družine v Melbourne, pa je večji del življenja preživela v Avstraliji. V karieri je osvojila štiri Grammyje. Na področju glasbenega udejstvovanja je nanizala pet ‘številka 1’ hitov ter še deset hitov, ki so se uvrstili med deset najboljših Billboardove lestvice vročih 100 hitov. Njena albuma “If You Love Me, Let Me Know” (1974) in “Have You Never Been Mellow” (1975) sta se zavihtela na prvo mesto Billboardove lestvice 200 najbolje prodajanih plošč. Enajst njenih singlov (vključno z dvema platinastima in štirimi dvakrat platinastimi) so prejeli zlati certifikat s strani organizacije Recording Industry Association of America (RIAA). Olivia Newton-John je v karieri po svetu prodala preko 100 milijonov albumov in velja od druge polovice dvajsetega stoletja pa do danes za eno izmed komercialno najuspešnejših glasbenih umetnic.

Leta 1978 je Olivia Newton-John zaigrala v glasbenem filmu “Grease” katerega glasbena podlaga ostaja do današnjega dne eden najbolje prodajanih albumov kar jih pozna zgodovina snemanja glasbe. Na njem se nahajata dva orjaška hita z vokalnima duetoma Olivie in Johna Travolte You’re the One That I Want – ta velja za enega najbolje prodajanih hitov vseh časov ter Summer Nights.

Med izstopajoče dosežke kar se izdaj njenih samostojnih albumov tiče sodi album “I Honestly Love You” (1974), ki ji je prinesel Grammyja v kategoriji ‘plošča leta’. Najpomembnejši singli, ki jih je Olivia Newton- John posnela v karieri so: If Not for You, Banks of the Ohio (oba iz leta 1971), Let Me Be There (1973), If You Love Me (Let Me Know) (1974), Have You Never Been Mellow (1975), Sam (1977), Hopelessly Devoted to You (prav tako iz filma “Grease”), A Little More Love (1978) ter skladbi Magic in Xanadu iz glasbene podlage za film “Xanadu”. Skladbo Xanadu je napisal Jeff Lynne sicer vodja zasedbe Electric Light Orchestra.

Hit Physical, vodilni single istoimenskega albuma izdanega leta 1981, velja za najbolj uspešen hit njene kariere. Ob njegovem izidu Newton-Johnova postala prava pop ikona osemdesetih. Takoj po izidu se je samo na tleh ZDA prodal v dveh milijonih izvodov, prejel takoj platinast certifikat in prebil nadaljnjih deset tednov na prvem mestu 100. najbolj vročih hitov Billboardove lestvice. Ta skladba je bila najprej ponujena Rodu Stewartu, pa tudi Tini Turner, a je njen takratni menedžer skladbo zavrnil.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki