Otroci noči Tribulation v Ortu!

0 801

Že tako bogato decembrsko koncertno ponudbo je v zadnjem trenutku in nepričakovano dopolnilo še eno lepo Krampusovo presenečenje za vse poredne, švedski mračnjaki Tribulation. Ti se po Evropi trenutno podijo z megalomanskimi Ghost in lepo je videti, da je priložnost predstaviti se širši publiki dobila tudi tako dobra, a širše še ne tako poznana zasedba kot je Tribulation. Švedi so imeli med turnejo z Ghost prost dan, ki so ga izkoristili za vnovičen povratek v Ljubljano. Tribulation sicer niso neznanci naših odrov, saj so pri nas nastopili že večkrat, tokrat pa so odigrali prvi headlinerski, samostojni koncert in to v intimi zgornje dvorane Orto bara.

Ker je na isti dan v Kinu Šiška potekal tudi koncert Cult of Luna, se je kar balo, kako bo z obiskanostjo koncerta Tribulation, a so bile skrbi odveč, saj se je dvorana napolnila skoraj do zadnjega kotička. Švedi so tokrat pozdravili s hitom Melancholia in v soju zelene luči popeljali v Mrtvaški ples gotske groze, ki pronica iz filmskih klasik kot so Vampyr, Night of the Demon, The Abominable Dr. Phibes, The Pit and the Pendulum, Nosferatu in Der Kabinett des Dr. Caligari. Tribulation s svojimi grozeče pobarvanimi obrazi delujejo kot, da bi stopili naravnost iz teh klasik, s hipnotično in nalezljivo zmesjo death in progresivnega metala ter retro rocka pa potegnejo v brezno. In če predolgo gledaš v brezno, brezno pogleda vate, tako kot so Tribulation tokrat pogledali Orto. Ob dobrem, čeprav nekoliko preglasnem zvoku je četverka iz Arvike pozornost v glavnem namenila skladbam s plošč The Children of the Night, za posebno poslastico pa poskrbela z izletom še na nekoliko bolj death metalsko zvenečo The Formulas of Death s komadi Suspiria de profundis, Randa in Ultra Silvam.

Pri Tribulation v živo pozornost jemlje predvsem kitarist Jonathan Hulten, ki poleg zanesljive kitarske izvedbe pozornost ukrade predvsem zaradi androgenega videza, ki ga približa videzu kakšne Drakuline konkubine, še bolj pa zaradi plesne predstave in gibov, ki spomnijo na Argentovo Suspirio. Preostali člani po odru postopajo bolj stoično, a so znova navdušili s fantastično izvedbo Nightbound, pa The Moterhood of God z briljantno kitarsko igro, vse prehitro pa je nastopil železni Strange Gateways Beckon in Lacrimosa, s katero so se Tribulation poslovili od ljubljanske publike. Za seboj so v spominu pustili še en odličen nastop, njihov daleč najboljši na slovenskih odrih. Če bi Drakula Bele Lugosija živela v današnjem času bi s tistim »Listen to them, the children of the night. What music they make!« gotovo imel v mislih Tribulation.

Setlista: Trollens Brudmarsch (intro), Melancholia, Nightbound, The Lament, The Motherhood of God, Suspiria de profundis, Randa, Cries From the Underworld, Ultra Silvam, The World, Strange Gateways Beckon, Lacrimosa


Fotografije: Nina Grad

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki