Burning Rain: Face The Music

0 226

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 22.03.2019
Produkcija: Doug Aldrich & Keith St. John
Dolžina albuma: 49.38 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.0 / 10


Človek kar ne more verjeti. Ob vseh obligacijah in natrpanem urniku! Burning Rain in njihov četrti album. Skupina, ki je bila ustanovljena 1998, takoj izdala dva hard rock albuma in sicer istoimenski prvenec leta 1990 ter leto kasneje drugega »Pleasure To Burn«, medtem ko je za tretjega, ki je bil tudi že napovedan, ostalo premalo časa, saj so se glavna akterja skupine Doug Aldrich in Keith St.  John, zavoljo njunih izjemnih kvalitet, hitro pograbili izvajalci z znatno bolj odmevno reputacijo in imenom. Aldrich je tako odšel k Dio, St. John pa k Montrose. Ostalo je zgodovina. Aldrich se je torej, kot zvezda repatica, izstrelil med najsijajnejše kitariste svoje generacije na polju (blues) hard rocka in daroval nekaj svojih let, kot redni član, tudi legendarnim Whitesnake, danes pa, obkrožen s samimi asi svojega posla, službuje pri razvpitih The Dead Daisies in Revolution Saints. Zato ostaja za Burning Rain redno premalo časa ali skoraj nič. Leta 2013 je izšel tretji album, sicer imenitni »Epic Obsession«, a vprašanje kaj bo s skupino v prihodnje, je ostalo odprto. K sreči je po šestih letih privekal na svet nov izvrsten hard rock album, zabeljen z vsemi dobrotami, s katerimi nas je skupina razvajala že na predhodnih treh albumih.

Pričakovanja so vselej visoka, ko nastopata  v zgodbi o rock’n’rollu v glavnih vlogah briljantni kitarist Doug Aldrich in nič manj sijajni vokalist Keith St. John. »Face The Music« je nov izvrsten dosežek, brez kradljivcev časa. Kompakten prodoren in čist kot solza, dopremljen v pravi veri hard rocka, ki se zgleduje rad z žlahtninami klasične blues retorike (celo prijemov roots bluesa), southern rocka, pa tudi večje doze epske bombastično muzikalične nalezljivosti. Tudi na »Face The Music«, so čutijo jedri vplivi Whitesnake (takoj uvodna Revolution, pa naslovna skladba albuma,…) in Led Zeppelin. Glede slednjega. Čeprav St. John to pot ne sili tako občutno v Plantova višavja, kot smo sicer vajeni, a ko se spoprimeš z Since I’m Loving You, veš kdo je (po potrebi lahko) ena najboljših Plantovih replik na planetu ta hip. Prav tako pa bi kateri od komadov lahko predstavljal odličen izhodni model za popadljivost glam metal/rock šminkerije.  

Burning Rain so za novi album prevetrili postavo. Doug In Keith ostajata seveda stalnica, medtem ko sta basista Seana McNabba  (Dokken, House Of Lords, Great White, Quiet Riot,….) in bobnarja Matta Starra (Mr. Big) zamenjala  Brad Lang (ex-Y&T) in Blas Elias (Slaughter). Stroj ob rokadi, še vedno funkcionira, melje in koplje s polno paro dalje.

Burning Rain ostajajo s svojim četrtim studijskim albumom križanček naštetega v drugem odstavku te recenzije in zategadelj rock ‘n’ roll zgodba svoje sorte. Ohranjajo retoriko revitalistov zlatih časov hard rocka, od legendarnih skupin rock pionirstva, pa jih loči na miljo prepoznaven (nenehen) plasma elementa izjemne tehnične dovršenosti in izpiljene virtuoznosti, o čemer so samouki legendarnih skupin ere sedemdesetih lahko le sanjali. Doug Aldrich je izjemna kombinacija klasičnega blues rock kitarista šestdesetih in peklenske ter nabrušene virtuoznosti, ki dosega vrhunce v ultrasoničnih in sapojemajočih ekscesih soliranja, s katerimi vedno znova in znova osupne. St. John to pot ne »oponaša« tako teatralno Roberta Planta, se pa zadržuje večkrat srednjih leg, v katerih razvija po potrebi tudi izredno sočno grlenost, ki jo dodaja sicer svojemu eksplozivnemu in avtoritativnemu vokalu.  Očitno kemija med obema glasbenikoma nikdar ni ugasnila in to pooseblja tudi novi album, ki je poln izredno karizmatičnih rešitev v podajanju vodilnih fraz ter stvaritvi izredne komponistične kompaktnosti. Te fraze črpajo navdih iz davnih dni, ko je bil hard rock mlad in se danes razgaljajo v embalaži novih časov, kot sveže hrustljave žemljice. Ko veš, da je trik vedno znova in znova že bil nekoč »prodan«, a je serviran s tako prodornostjo in prepričljivostjo, da se mu ne moreš upreti.

»Face the Music« z lahkoto išče priključek k prvim trem albumom ter ohranja vso odličnost kvarteta, ki je ob visokih pričakovanjih torej dostavil, natanko to kar mora! V vsem izjemno močan izdelek, vrhunske hard rock energije, polne vzbujanja nostalgije in virtuoznih sladostrastij, čutnega in v strasteh nenehno polno vzkipljivega kvarteta. Še vedno čakamo vneto torej na datume evropske koncertne turneje!

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Revolution
2. Lorelei
3. Nasty Hustle
4. Midnight Train
5. Shelter
6. Face The Music
7. Beautiful Road
8. Hit And Run
9. If It’s Love
10. Hideaway
11. Since I’m Loving You

Zasedba:
Keith St. John – vokal
Doug Aldrich – kitara
Brad Lang – bas kitara
Blas Elias – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki