Overkill in viharni satanski marš skozi Graz (2016)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2016
0 52

Nastopajoči: Shredhead, Desecrator, Crowbar, Overkill
Lokacija: Graz (Gradec) / Explosiv / Avstrija
Datum: sobota, 05.11.2016


Overkill, starošolski thrasherji doma iz New Jerseya, sodijo med skupine, ki besede “premor” ne razumejo in ne sprejemajo. Fantje imajo sicer že posnet novi studijski album »The Grinding Wheel«, pa so njegov izid sicer prestavili na februar 2017, ko krenejo na ameriško turnejo! No še pred koncem letošnjega leta so obelodanili nove koncertne temine za Evropo. Skupina, ki je v lanskem marcu obiskala tudi slovensko prestolnico, je tokrat povabila na svoje nove koncertne datume pionirje sludge metala Crowbar, ter po stažu delovanja mnogo mlajši, a dokazovanja željni skupini Desecrator iz Avstralije, ki veljajo za nekakšne thrash metal revitaliste novih časov ter našpičene groove deathcore thrash metalce Shredhead iz Izraela.

Za naš obisk koncerta naštete četverke, se je tokrat izkazala, kot najbolj prikladna lokacija avsrtijski Gradec in tamkajšnji klub Explosiv, ki je v zadnjem letu znova oživel zavoljo zanimivega programa. Ta vabi v klub znova bolj prepoznana oziroma odmevnejša imena občega metalskega zemljevida. Natrpan koncertni urnik je veleval korektno izpeljavo časovnice, zato so Shredhead stopili na oder že ob pol osmi uri zvečer. Izraelci, ki delujejo od leta 2009 dalje, imajo v žepu studijski prvenec »Death is Righteous«, izdan v lanskem letu. Kvintet izdelane odrske predstave zavzema pozo moderno našpičene zmesi ekstremnih pričesk, ki združujejo elemente thrasha, pa tudi metalcore blaznenja. Glavnino pozornosti je prevzemal grčavi vokalist Aharon Ragoza, ki mu je uspelo pripraviti dobrih sto glav na prizorišču do aktivnejšega sodelovanja v sicer komaj dobre pol ure predstave ter tako od posameznikov posledično celo iztisniti razgibavanja vratnih vretenc. Shredhead dodajajo v svoj metalski format tudi občasno ritmično tribalnost orientalsko zvenečih prijemov, kar seveda izhaja iz geografskega porekla skupine. Zanimivo, korektno, srčno, uigrano, suvereno. 

Drugi so se na oder povzpeli avstralski thrash metal revitalisti Desecrator iz Melbourna. Kvartet, ki smo ga v ljubljanskem Orto baru pred tremi tedni, točneje, dne 20.10.2016, preskočili (očitno je bila lokacija preblizu, no šalo na stran), ko so odprli koncertni večer pred Venom Inc., obljublja že celo leto novi studijski album, ki je bojda v zaključni fazi  nastanka.  Bend je v dobe pol ure izvedel izredno prepričljivo predstavo. Gre za izvedbeno nasršen in izvrstno uigran bend. Čuti se, da je za fanti konkretna koncerta kilometrina. Tudi všečna doza črnega humorja med ogovarjanjem publike s strani vodje in pevca/kitarista Rileya Stronga, ki ima neverjetno dobro podmazan jezik, je dodatno poživljala razvoj dogodkov. Sicer pa so fantje v letu 2016 na odrih po videzu videti precej »smešno«, a tako narekuje revitalizem stare šole. »Topless macho look« s porisanimi torzo-ji, oprijeti jeans z elastanom in high-topke. Kapljanje znoja vsepovsod. Vplivi zapuščine Bay Area thrash metala so občutni, v ušesih obstane predirljivo prodoren Rileyev vokal. Vročekrvna izvedba, polna pobalinskega žara neukročene adrenalinske naglice avstralskih žrebcev. Po pričakovanju brez »revolucionarnih prelomnic« glede glasbenega značaja. Že slišano, a vsaj kar se osvajanja odrov in publike tiče, več kot prepričljiva predstava in odlično uigran bend.  

Crowbar ni treba posebej podrobno predstavljati.  So eni izmed utemeljiteljev sludge metala, zrasli v drugi polovici osemdesetih iz zasedbe The Slugs. Kvartet zadržuje odrski minimalizem, popolno zavračanje kiča in lišpa, to pa kompenzirajo Crowbar z brezkompromisnim vztrajanjem na nižje uglašenem lomastenju preko zatohlo in počasi se kotalečih riffov, ki zadrto in mastno hlastajo na krvavečem ritmičnem podvozju desettonskega možnarja. Kirk Windstein je sicer izgubil nekaj vokalne sape skozi leta, a je dobival podporo z mešalne mize, zato je njegovo  prepoznavno in za skupino rudimentarno prepoznavno hripavo blaznenje, sprožalo všečno bero nepopustljivega nizanja čustev odtujenosti, diziluzije, osebne utesnjenosti.  Bend, ki je udejanjal v Grazu pravo seanso mračnjaštva prvovrstne sludgeovske strežbe,  je okrepil povratnik in pravzaprav (predolgo) »pogrešani« basist »Sexy T«. Se pravi Tedd Strange, ki tako kot mali in čokati Kirk, ne skopari z neverjetno karizmatičnostjo. Crowbar so tako znova pridobili tudi na fizični masi, po kateri z izjemo tršatega bobnarja Tommyja Buckleya, sodijo v sam vrh zasedb planeta. Bend je v velikem zamahu predstavil svoj novi studijski izdelek »The Serpent Only Lies«, z njega izvedel naslovno skladbo, nadalje skladbe Failing While Rising, ki sta jo nasledili v nadaljevanju izvrstni Plasmic and Pure ter I Am the Storm.  Tu so bile starejše To Build A Mountain, All I Had (I Gave), Existence is Punishmenet, Planets Collide, I Have Failed, tako da je bilo zadoščeno tudi kriterijem starejših fanov. Bend deluje na odru seveda statično. Kdaj p ani v svoji karieri? Vendar pa njegovi riffi in eksekucija grabijo z omamno hipnozo starošolske žlahtnine pravovernega NOLA sludge  porekla. V dvorani se je nabral konkretni bataljon ljudstva, ki je strnil prednje vrste, bend pa je vidno užival ob eksekuciji koncerta. Kirk je vseskozi vzdrževal kontakt s publiko, prav tako Tedd, ta pa ni skoparila z občasnimi izbruhi navdušenja. Crowbar so v kombinaciji z Overkill prvovrstna izbira, saj dvigujejo atraktivnost obiskovanja te turneje. Tako v smislu žanrske, kot popolne atmosferične prekretnice slehernega koncertnega večera.  Material novega albuma funkcionira izvrstno, Kirk in tovarišija, pa s prikazanim izkazujejo veliko kreativno ter izvedbeno osredotočenost in zagrizenost tudi v zrelih letih delovanja zasedbe.

Overkill so udarili na oder ob pol enajsti zvečer. V uri in dvajset minut nastopa, so potrdili ljubljansko izkušnjo izpred leta in pol, ko so nastopili v CUK Kino Šiška.  Oder se je prelevil v brezkompromisni marš edinstvenega kričača Bobbyja Bltza, ki je znova prevzel glavnino vse pozornosti koncertnega teatra skupine. S svojo neverjetno karizmatičnostjo seveda!  Postava je doživela za to turnejo blago »korekturo«, saj je moral bobnar Ron Lipnicki zavoljo družinskih obligacij ostati v ZDA, za evropsko turnejo pa je vskočil v njegovo obuvalo kar njegov bobnarski tehnik Eddy Garcia, kar pa seveda ni omajalo kvalitete nove koncertne predstave thrash metal legend.

Bend izvrstno razpoložen. Je kaj drugega sploh moč pričakovati od takšne skupine, kot je Overkill? Poleg skrajno nazobčanega Bobbyja, s tipično odrsko pozo obešanja na  stojalo mikrofona, držanja desne noge na monitor in samih gestikulacij, ki seveda vsebujejo tudi privzdigovanje sredinca leve roke kvišku, je polnokrvno dražil s koketiranjem publiko seveda basist D.D. Verni, obenem pa se je obema pridružil tudi Derek Tailer, ki je bil v Ljubljani neverjetno zadržan, če ne kar odsoten ter domala neopazen med celotno odrsko predstavo. Le Dave Linsk se je nekoliko sramežljivo oprezal proti množici med koncertom, a delil prijazne poglede. No takšne »prijaznosti«, pa njegova kitara nikakor ne pozna. Linsk je izvrsten schredder in  je seveda znova nosil glavnino odgovornosti pri izvedbi vseh solaž in težjih kitarskih pasaž, ki jih na srečo ni veliko pri Overkill.

Kaj je zelo dobro na tej turneji skupine? Pravzaprav dejstvo, da Overkill še niso pristopili k polnokrvni promociji  prihajajočega novega albuma. To pomeni, da so odigrali vsega eno novo sklado z naslovom Our Finest Hour, za katero so v letošnjem oktobru izdali tudi single ter videospot, medtem ko so koncert odprli s skladbo Armorist, tako kot v Ljubljani, ko so predstavljali album »White Devil Armory«. Skupina je zato v set listo vrnila kopico klasik, ki jih že dolgo ni izvajala, kot so Coma, Feel The Fire ter Infectious, medtem ko je s standardi železnega repertoarja Rotten To The Core, In Union We Stand, Hammerhead, Hello From The Gutter, vseskozi vzdrževala izredno visok nivo razvoja dogodkov, ki so tudi v eruptivni atmosferi izvabljali na plano, iz logov podzemlja, samega peklenščka.  Bend je prav proti repu nanizal bombončke Coma, Feel The Fire ter Infectious in tako stopnjeval vzdušje do vrhunca prav ob zaključku koncerta. Sledi napoved Bobbyja, da bo skupina zaigrala še eno skladbo, ki pa velja za presenečenje, kar se je tudi resnično izkazalo, ko je omenil famozni rock’n’roll bend iz Dublina ter so se Overkill lotili Thin Lizzy klasike Emerald (verzija v izvedbi Overkill trga brez kompromisov in upajmo, da dobi prostor na katerem izmed njihovih uradno izdanih nosilcev). Po izvrstni Overkill verziji Thin Lizzy klasike, so se fantje še bolj presenetljivo poslovili od publike in izginili v zakulisje. Regularnega dela je bilo namreč s tem dejanjem konec.

Bend se je vrnil seveda po obvezni dodatek, ki ga je tokrat odprl z očitno zelo priljubljeno novejšo Ironbound. Nabito polno prizorišče je znova dvignilo v zrak. Kot bi vrgel v klub Explosiv dejansko pravi eksploziv. Brezkompromisno rušenje in trganje se torej nadaljuje, bend ne kaže znakov umirjanja, ne skrhanosti, kaj šele staranja. Na krilih neukročenega in izjemnega Bobbyja »Blitza«, ki se ga leta nikakor ne oprimejo in je znova osupnil z neverjetno vokalno predstavo, je bend privarčeval še eno presenečenje in sicer skladbo Elimination iz albuma »The Years of Decay« (1989), izvedbi le tej pa je sledila »ponarodela« in obče zahtevana priredba The Subhumans izvirnika skladbe Fuck You, ki je tako iztisnila iz dodobra opite in prekajene publike še zadnje kvante energije.

Kaj poreči za konec? Neverjetno koncertno druženje. Stopnjevanje vzdušja iz nastopa v nastop, iz minute v minuto. Z atmosferičnim vrhuncem seveda ob prihodu  glavnih zvezd večera, to je edinstvenih Overkill. To se je seveda poznalo tudi po sodelovanju publike, ki je v prvi vrsti prišla v Graz zavoljo Overkill. Dogodek je združila skupaj avstrijske, hrvaške, italijanske in seveda slovenske metalce, večinoma stare od trideset let pa navzgor. Nekaj je bilo »goličev« v publiki, a odločno premalo, da bi lahko upali na to, da je nova generacija korektno prevzela poanto magije rock’n’rolla in z njo metala v svoje roke in s tem odgovornost da ta magija živi dalje.

Glede na tokratno set listo skupine Overkill gre slutiti, da se bo bend prihodnje leto vrnil še na eno evropsko turnejo, na kateri pa bodo zagospodarile skladbe prihajajočega novega albuma »The Grinding Wheel«. Bend se odpravlja v pomladi drugega leta na severnoameriško turnejo, za prihodnje poletje pa polagoma potrjuje nastope na evropskih festivalskih prizoriščih, med drugim si bomo Overkill lahko znova ogledali v sklopu nove izdaje Bang Your Head!!! festivala, dne 13.07.2017. 

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


OVERKILL:
1. XDᴹ (taped intro)
2. Armorist
3. Rotten to the Core
4. Electric Rattlesnake
5. In Union We Stand
6. Our Finest Hour
7. Hammerhead
8. Hello From the Gutter
9. Feel the Fire
10. Coma
11. Infectious
12. Emerald
—dodatek—
13. Ironbound
14. Elimination
15. Fuck You

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki