Pankrti: Turneja pomirenja – Live in Zagreb 1985

0 369

Založba: BJ Promotion & Nika Records
Datum izida: 21. 10. 2022
Produkcija: Berislav Jovanović
Dolžina albuma: 58.19 min
Zvrst: Punk/Punk Rock
Ocena: 8.5/10


Kot se nemara spominjate, so Pankrti 21. 10. 2022 sredi razprodane Hale Tivoli obhajali 45. obletnico delovanja. No, recimo točneje ustanovitve, saj se je znašlo v vseh teh letih kar nekaj konkretnih premorov za katere so se odločili. Na dan koncerta v Hali Tivoli, pa so pri BJ Promotions in Nika Records poskrbeli tudi za izid novega koncertnega dokumenta skupine, ki izvira iz sredine osemdesetih.

Zahvaljujoč arhivom nekdanjega menedžerja skupine, to je Berislava Jankoviča iz Pulja (menedžiral je tudi Azro), je ugledal torej luč sveta koncertni album »Turneja pomirenja – Live In Zagreb 1985«, ki izvira (kot namiguje sam naslov) iz obdobja promocije takrat novo izdanega albuma »Pesmi sprave« (1985). Skupina je za te arhivske posnetke zaigrala sredi Zagreba in takratne dvorane Dom Moša Pijade (današnji Boogaloo), dne 9. 12. 1985.

Do leta 1985 so Pankrti dosegli že konkretnejšo zrelost. Svoje izrazoslovje so iz abrazivne, kot britev ostre poze zloglasnih punk uzurpatorjev, ki so ustvarjali v začetni eri pod močnim vplivom prvega vala skupin na čelu s Sex Pistols, The Clash pa tudi New York Dolls, postajali pri komponiranju do albuma »Pesmi sprave«, že bolj angažirani. Prihod Marca Kavaša, odličnega kitarskega solerja in njegova naveza z Bogom Pretnarjem, je dodajala v tej angažiranosti piko na ‘i’. Skupina, ki velja na prostoru nekdanje skupne države za bistveno punk zasedbo – in to ni treba niti poudarjati, je pod vodstvom enega in edinega, punk potence vseh potenc – Perota Lovšina, sklestila porogljivo nasršeno predstavo, kjer dodaja pomembno konturo dokumentu, edinstvena blaznost rocka lačne publike zabeležena tega večera. Edinstvena zato, ker govorimo o časih, ki so bili za rock glasbo znatno bolj prijazni in zato, ker gre za tisto generacijo punka, ki je s svojo gorečo pozo (skupaj s Pankrti ter drugimi skupinami rajnke Juge), v  tistih časih dodobra ustoličevala punk rock kulturo sredi zahodnega Balkana. Ti časi se ne vrnejo nikoli več. Zabeleženi pa so večno na tako dragocenih dokumentih, kot je pričujoči novi koncertni album legendarne ljubljanske punk rock zasedbe. Kvintet je postregel z neprebojno kompaktnostjo, ki ji je poveljeval neukročeni ihtavi poglavar, edinstveno ‘pankrtski pesjano’ – pobalinsko karizmatični Pero Lovšin, izredno moč pa so ob vokalni ikoni dostavljali Pankrti tudi z intenzivirano grmečo linijo dveh kitar, to je fluidno in odlično učinkujočo navezo omenjenega dvojca Kavaš-Pretnar, ter prodornim ritmičnim tornadom na liniji Colnarič – Kramberger.

Album spremlja tudi knjižica opremljena s silno zanimivo fotogalerijo. Škoda da ni debelejša še za kakšno stran in da je ne spremlja krajši esej s strani kakšnega glasbenega opazovalca s prostora bivše skupne države, ki je živel in dihal punk na prelomu sedemdesetih v osemdeseta in skozi osemdeseta, kar je edina manjša a hitro pozabljiva graja, ki jo gre pripisati tej izdaji.

Ali je set lista daljša v resnici? Enourni posnetek in šestnajst komadov. Zadovoljivo. Vendar vprašljivo. V količinskem smislu. Nasploh ob dejstvu zanimive set liste s konkretno zastopanostjo točk albuma Pesmi sprave, kjer ne manjkata seveda Osmi dan in Zvečer v mestu, ob dušebrižni družbi točk predhodnika »Rdeči album« na čelu z Udarnik sle, Gora, Slavni razglas, Vodja in seveda silovitim uvodnim jurišem Bandiera Rossa, pri čemer pa, z izjemo Totalna revolucija, manjka malha najvidnejših trenutkov kariere, ki jo beleži prvenec »Dolhcajt«. K sreči je tu Za železno zaveso iz albuma »Državni ljubimci«.

Skratka, če sem pravilno računal, je tale arhivski koncertni posnetek, skupno četrti koncertni dokument skupine in drugi iz osemdesetih, ko so Pankrti visoko jezdili na orjaškem valu odrske zaželenosti in ga krotili s takšno spretnostjo, da jim je to krmiljenje na prostorih ‘izza železne zavese’ (v časih sredi osemdesetih) še naprej hvaležno utrjevalo naziv vodilne punk zasedbe.

Ljubitelji režije prvinskega punka in rock’n’roll nostalgiki časov osemdesetih, ta koncertni album že imajo v svoji glasbeni zbirki. Predstavlja silno zanimiv vpogled v ero skupine na zenitu svojih moči. Zlasti v oziru neulovljive odrske prezence polno opasane z edinstveno karizmo, eruptivno energijo, neprebojno zavzetostjo, ki jo generira mdr. tudi briljantna kemična interakcija skupine s publiko. Vse to je ujeto na trakove tistega decembrskega dneva, davnega leta 1985. Koncertni album pridigarskega naslova »Turneja pomirenja – Live In Zagreb« je torej novo sveto obhajilo iz časov slavnih dni punk rock provokacije s katero so Pankrti brez kompromisov in sprave še naprej z ‘nasoljeno ihto’ majali temelje nekdanje družbene ureditve. 

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Miloserdija dveri … (intro)
2. Bandiera Rossa
3. Skupi
4. Slavni razglas
5. Gora
6. Zakon smo mi
7. Gospodar
8. Umazane igre
9. Zekapank
10. Totalna revolucija
11. Udarnik sle
12. Čehi letijo v nebo
13. Vodja
14. Zvečer v mestu
15. Za železno zaveso
16. Osmi dan

Zasedba:
Pero Lovšin – vokal
Marc Kavaš – kitara
Bogo Pretnar – kitara
Boris Kramberger – bas kitara
Slavc Colnarič – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki