Paul Chapman (UFO) 9. 6. 1954 – 9. 6. 2020

2 171

Paul Chapman, velški rock kitarist, najbolj znan po sodelovanju z UFO in Waysted, je preminil včeraj 9. 6. 2020. Na svoj 66. rojstni dan. Žalostno vest je sporočil njegov sin na Facebooku.

V Paulovi glasbeni karieri so bili prva, prave omembe vredna skupina, kateri se je priključil, Valižani Universe. Konec leta 1971 se je Chapman priključil irski blues rock zasedbi Skid Row, ki je ne gre pomotoma menjati z razvpito ameriško glam metal senzacijo. Skid Row so bili skupina, v kateri sta prvič v karieri sodelovala skupaj Phil Lynnot in Gary Moore, sicer prav tako že oba pokojna. Paul Chapman je prispel v skupino, kot zamenjava za Gary Moora. Njegovo bivanje pri Skid Row je bilo kratko, skupino pa je zapustil julija 1972. Naslednja skupina, ki se ji je priključil, so bili Kimla Taz, v njej pa je igral med decembrom 1972 in majem 1974.

Paul Chapman se je UFO prvič pridružil že leta 1974. Skupina ga je integrirala v svoje vrste zato, da bi na koncertnih odrih razvijala še več udarnosti in rock voltaže. Čeprav Chapman v tem času z UFO ni posnel nobenega albuma, je intenzivno sodeloval na turneji v prid promocije takratnega albuma “Phenomenon”. Kakorkoli, Chapmana lahko slišimo na retrospektivnem albumu živih posnetkov, ki ga je izdala BBC in je bil posnet v sklopu BBCjeve oddaje imenovane “BBC Sessions”. UFO je zapustil januarja 1975 in se pridružil velški rock zasedbi Lone Star, pri kateri je prepeval takrat John Sloman, ki je kasneje postal za kratek čas član legendarnih Uriah Heep, z njimi pa izdal album “Conquest” (1980). Še v letu 1977 je Chapman priskočil na pomoč k UFO, ko so se ti nahajali na skupni severnoameriški turneji z Rush in jih je za krajši čas zapustil Michael Schenker. Pri Lone Star je Chapman zdržal do sredine leta 1978.

Chapman je postal polnopravni član UFO leta 1980. Še istega leta je s skupino izdal album “No Place To Run”, ki ga je produciral sloviti George Martin, znan kot “peti član” skupine The Beatles. UFO je zapustil leta 1983, v tem času pa je z UFO sodeloval še na albumih “The Wild, The Willing And The Innocent” (1981), “Mechanix” (1982) in “Making Contact” (1983).

Kasneje se je Paul Chapman povezal s svojim UFO kompanjonom in basistom Peteom Wayem v Wayevi zasedbi Waysted, s katero je sodeloval na albumih “The Good The Bad The Waysted” (1985) in “Save Your Prayers” (1986). Obnovljenim Waysted se je znova priključil leta 2003, še preden pa je novembra 2004, izstopil iz skupine, uspel z Waysted posneti album “Back From the Dead”. Kariero je nadaljeval s svojo skupino PCP (Paul Chapman Project). Zadnja leta je poučeval glasbo v ameriškem Melbourneu na Floridi.


2 Comments
  1. Matija says

    RIP, vsi štirje UFO albumi s Chapmanom so odlični, več kot dostojni nasledniki Schenkerjevemu obdobju.

    Še zanimivost – Paula Chapmana smo imeli priložnost videti na delu tudi pri nas, avgusta 1986, ko so Waysted nastopili kot predskupina Iron Maiden v Hali Tivoli. Spomnim se, da je bil njihov nastop odličen, seveda pa takrat nisem imel pojma niti kdo je Paul Chapman, niti kdo je Danny Vaughn.

  2. Poba says

    Hej Matija, hvala za komentar. Super! Podatek, ki ga nisem poznal. Sem brskal po netu, nekdo mi je nekoč davno tega nekaj razlagal na temo UFO in osemdesetih v Jugi in sem imel neko “zamegljeno zabeležko v glavi” in sem se dokopal do podatka da so UFO istega leta nastopili v Zagrebu, ko so bili v postavi “Mogg + prijatelji” (okej vsaj Raymond je sodeloval). Na kitari je bil Tommy McLendon. Une plate s Chapmanom so res super in krivično prezrte oziroma podcenjene. 😀

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki