Pentagram : Curious Volume

0 69

Založba: Peaceville Records
Leto izdaje: 2015
Produkcija: Travis Wyrick
Dolžina albuma: 41.58 min
Zvrst: Doom Metal


Tu je osmi studijski album pionirske skupine oziroma praočetov doom metala, ki veljajo danes za prave kralje podtalja v svojem žanru oziroma vse tisto, kar velja za najmračnejšo pozo, ki jo zavzame lahko (poljubna) skupina v rock’n’rollu. Pentagram so znova zasijali pred štirimi leti, ko je izšel album »Last Rites«. V skupino in na snemanje albuma se je takrat vrnil kitarist Victor Griffin in rezultat je bil izvrsten povratniški album, ki je potrdil, da je naveza Liebling – Griffin pri Pentagram predpogoj za ustvarjanje dobre glasbe. S tem albumom so namreč Pentagram ujeli končno pravi priključek k prvim trem albumom kultnega slovesa, ki jih seveda prav tako okarakterizira plodovita kemija  medsebojnega kreativnega učinkovanja omenjene dvojice.

Novi album imenovan »Curious Volume« je pravzaprav prijetno presenečenje zavoljo več razlogov. Glede na »večno lebdenje« Bobby Lieblinga, na podlagi česar spremlja Pentagram skozi kariero delovanja nesrečna lastnost nezanesljivosti (v smislu konstantno aktivnega delovanja), nadalje Bobbyjevo ljubezensko razmerje z »belim« (bojda je sedaj »čist« (tako pravijo v uradnih zapisih), a naša bližnja in nedavna  srečanja z markantnim pevcem, žal navdajajo z drugačnimi občutji), je hvalevredno, da je naveza z Griffinom zdržala za snemanje novega albuma. V času štirih let, ki so pretekla med obema albumoma, so namreč Pentagram pridno koncertirali, obiskali sredi julija 2013 tudi prvič Slovenijo, ko so nastopili na festivalu Metaldays, v lanskem letu, ob nabito polnih klubih, nastopili v vlogi glavnih nosilcev tudi pred več tisočglavo množic na Psycho California festivalu, skupina pa ob tem žanje malho pozitivnih povratnih reakcij, kar se tiče prepričljivosti koncertnih nastopov. Vsa ta energija s koncertnih odrov, pa se je k sreči prenesla v studio in je sedaj zabeležena na »Curious Volume«.

Ta deluje še bolj zagrizeno, zavzeto, fokusirano, kot je to veljalo za predhodnik »Last RItes«, pa čeprav je pomenil predhodnik »zmagoslavno vrnitev« skupine na stara glasbena pota in je bil zato za Pentagram težja preizkušnja. »Curious Volume« je torej nadgradnja predhodnika in album kot tak, prinaša pravzaprav vse, kar si lahko od Pentagram želi ljubitelj njihovega kultnega materiala nastalega v veliki meri skozi sedemdeseta leta. Bobby Liebling ostaja z vokalom diziluzirano besneči demon, s tulečo vokalno karizmo, interpetacijo dozira s pravšnjo mero nadležne nosljavosti, medtem ko ostaja njegova poza zadrgnjeno rogata. Njegov prodorni in pečatni vokal ostaja zaščitna znamka lika in dela skupine tudi v novih časih in Liebling ni v tem oziru izgubil niti trohice vokalne karizme. Victor Griffin prinaša novo malho izjemnih kitarskih fraz, ki bi lahko bile brez večjih težav uporabljene tudi na poljubnem albumu zasedb v katerih sodeluje (ali je sodeloval), Place of Skulls, Death Row, In Graved. In več. Hudič ve kdaj so bile te skladbe ustvarjene, saj je znano, da so Pentagram pred prvencem ustvarili ogromno glasbe, ki je izhajala še leta zatem in v tem oziru ni izjema niti album »Last Rites«. No kitarske fraze v skladbah, kot so prav v pečatni otvoritvi albuma z Lay Down and Die, še intenzivnejšem zaključku (Because I Made It), ali osrednji zgodbi albuma (naslovna skladba), pa nadalje znotraj izvrstno (primordialno avtentično) učinkujočih doomovskih zadušnicah: The Tempter Push, Dead Bury Dead, Close the Casket in The Devil’s Playground, izkazujejo neizpodbiten Griffinov avtorski dotik. Mastno in podrapano grmeče kitare, rušilno zadetega odzvena, ki se obvezno šibi od poltonskih rešitev v riffovski retoriki,  grabijo z brezkompromisno estetiko stare dobre šole kovanja riffovske elementarnosti, album kot celota pa, ob Lieblingovi neverjetni vokalni zagrizenosti,  pravzaprav ne pozna hibe in zato posledično tudi ne dejavnika, ki bi lahko bil grajan. Nikakor ne gre preslišati tudi ostro donečega in votlo rožljavega zvoka debelih basovskih linij Grega Turleya in togotne bobnarske predstave novinca Petea Campbella. Ritem sekcija učinkuje kontrastno prevzetno,  Pentagram pa kot celota zvočijo z dinamično organskostjo, kakršne smo deležni sicer na koncertih. Produkcija je mastna in prekleto živa.

»Curious Volume« je za dolgoživo skupino, kot so Pentagram, izvrsten studijski dokument, ki ga bodo ljubitelji klasičnih Pentagram sprejeli z odprtim srcem. Upajmo, da bo skupina zadržala to energijo tudi v prihodnje in da naveza Griffin-Liebling vzdrži. Kajti le to je garant prave Pentagram glasbe. Ko zadonijo zvoki albuma »Curious Voiume« je najlepše spoznanje prav to, da je skupina sposobna spraviti od sebe še vedno album na nivoju karizme izpred tridesetih let, torej neskromno povedano, na nivoju prvenca »Rellentless«.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Seznam skladb:
1. Lay Down and Die
2. The Tempter Push
3. Dead Bury Dead
4. Earth Flight
5. Walk Alone
6. Curious Volume
7. Misunderstood
8. Close the Casket
9. Sufferin’
10. Devil’s Playground
11. Because I Made It

Zasedba:
Bobby Liebling – vokal
Victor Griffin – kitara
Greg Turley – bas kitara
Pete Campbell – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki