Peter Green (29. 10. 1946 – 25. 7. 2020)

0 285

Peter Green, rojen kot Peter Allen Greenbaum, soustanovitelj znamenitih Fleetwood Mac, je umrl v 74. letu starosti.

Odvetniki družine Green so vest o Greenovi smrti potrdili danes: “Družina Petra Greena sporoča z veliko žalostjo, da nas je v miru in med spanjem zapustil Peter Green. V prihajajočih dneh bomo podali več izjav.”

Peter Green je ustanovil Fleetwood Mac skupaj z bobnarjem Mickom Fleetwoodom leta 1967, pred tem pa sta oba skupaj igrala pri Mayallovih Bluesbreakers. Peter Green se je rodil leta 1946 v predelu Londona imenovanem East End. Kitaro je začel igrati pri enajstih letih, v času sredi petdesetih, ki ga je zaznamoval razmah glasbenega žanra imenovanega “skiffle”. Od nadebudnih, a skromnih začetkov, ko je začel igrati na ceneno špansko kitaro, ki jo je dobil od svojega brata, je kasneje postal Peter Green eden najbolj znanih in vplivnih britanskih blues rock kitaristov.

Peter Green je s Fleetwood Mac posnel tri studijske albume in sicer: “Fleetwood Mac” (1968), “Mr. Wonderful” (1968) in “Then Play On” (1969), potem pa je skupino zapustil. Sledile so težave z mentalnim zdravjem, ki so spremljale Greena vse do njegove smrti.

Peter Green se je umaknil z rockovskega prizorišča potem, ko je bil diagnoziran za shizofrenijo, vendar pa se je pred koncem sedemdesetih vrnil, njegovo prvo sodelovanje pa beleži samostojni studijski album Micka Fleetwooda z naslovom “The Visitor”. Prav tako je pričel izdajati samostojne studijske albume.

V devetdesetih je Peter Green ustanovil skupino Peter Green Splinter Group in z njo izdal devet studijskih albumov, v sklepni eri profesionalne glasbene kariere pa je sodeloval še v projektu Peter Green & Friends.

Peter Green velja sicer za enega najbolj podcenjenih glasbenikov, ki so izšli iz t. i. britanskega blues buma sredine šestdesetih, saj so ga od vselej držala v senci imena razvpitih Erica Claptona, Jeffa Becka in Jimmyja Pagea.

Green je napisal nekaj nepozabnih del, ki so so-definirale in pomagale utrjevati živahni val britanskega belega bluesa šestdesetih in ostajajo do tega dne neminljive klasike rocka. Naj dodamo da so Fleetwood Mac ob koncu šestdesetih prodali več svojih albumov, kot The Rolling Stones in The Beatles.

Kako cenjen in spoštovan je bil s svojo glasbeno zapuščino Peter Green, potrjuje tudi posvetilo zvezdniške ekipe glasbenikov, ki so se v letošnjem februarju združili glasbeniku v čast in sicer: David Gilmour (Pink Floyd), Steven Tyler (Aerosmith), Billy Gibbons (ZZ Top), Kirk Hammett (Metallica), John Mayall, Pete Townshend (The Who) in Noel Gallgher (Oasis) ter priredili koncertni spektakel v londonski dvorani Palladium. Dogodek je organiziral Mick Fleetwood. Izmed Greenovih Fleetwood Mac vrstnikov, sta na tem dogodku poleg Fleetwooda, sodelovala še originalni kitarist Jeremy Spencer in klaviaturistka Christine McVie.

Za Petra Greena je nekoč sloviti B. B. King dejal: “Poseduje ‘najslajši’ ton kar sem jih kdajkoli slišal. Bil je edini kitarist, ki je s svojem igranjem uspel doseči, da se mi je lahko naježila koža.”

Glasbeniki, katerim je Peter Green od nekdaj predstavljal velik vzor in navdih, so mdr. kitaristi: Gary Moore, Joe Perry (Aerosmith) in Andy Powell (Wishbone Ash) ter Radiohead basist Collin Greenwood. Prav tako ga je izjemno cenil in spoštoval Jimmy Page (Led Zeppelin).

Greenove skladbe so v svojih karierah mdr. priredili sledeči izvajalci: Santana, Judas Priest, Midge Ure (Ultravox), Status Quo, Tom Petty, Aerosmith in The Black Crowes, medtem ko je Gary Moore posnel album “Music for Greeny”, na katerem se v celoti nahajajo Mooreove priredbe Greenovih izvirnikov.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki