Phil May (The Pretty Things) 09.11.1944 – 15.05.2020

Image credit: Michael Putland / Getty Images
0 70

Phil May, pevec zasedbe The Pretty Things, je pred štirimi dnevi preminil v starosti 75 let.

Novico je potrdil menedžment skupine, ki povzema, da je May preminil v petkovem jutru, dne 15.05.2020, potem ko so ga zaradi nesreče, ki se mu je pripetila, ko je padel s kolesa, še v začetku istega tedna sprejeli v bolnišnico Queen Elizabeth Hospital, Kings Lynn, v Norfolku. Potem, ko so Mayu operirali kolke, so se pričele težave in zdravstveno stanje se je pričelo kritično slabšati.

The Pretty Things so prepoznani, kot ena pomembnejših večjih skupin britanskega R&B-ja zgodnjih šestdesetih, s svojimi odrskimi norčijami, pa so prekašali celo takrat komercialno bolj “vroče” prijatelje in siceršnje rivale, The Rolling Stones.

Peter Grant, famozni menedžer, nič manj famoznih Led Zeppelin, je nekoč priznal, da The Pretty Things ni mogoče menedžersko voditi oziroma usmerjati, čeprav je skupina sklenila pogodbo s Swan Song, sicer založbo v lasti zasedbe Led Zeppelin. May je bil za tisti čas revolucionarna figura na sceni, saj je sam David Bowie, v svojo beležnico z naslovi, ob Mayevem imenu (neskromno) pripisal vzdevek “Bog!”

May je ustanovil The Pretty Things skupaj s kitaristom Dickom Taylorjem, ta dvojec, pa je povabil k sodelovanju še basista Johna Staxa, bobnarja Petea Kitleyja in kitarista Briana Pendletona. ki so tako predstavljali prvo uradno postavo skupine.

Istoimenski prvenec je skupina izdala leta 1965. Čeprav so The Pretty Things šli skozi pogoste menjave svojega članstva, pa je bil Phil May prisoten prav v vseh inkarnacija zasedbe, kot tudi na vseh The Pretty Things albumih,

“S.F. Sorrow”, sicer The Pretty Things album, ki je izšel leta 1968, velja za enega prvih konceptualnih albumov, posnet pa je bil v času, ko je May že obilno zabredel v LSD prostranstva.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki