Phil Spector 26. 12. 1939 – 16. 1. 2021

foto: PHIL SPECTOR (Facebook)
0 113

Famozni producent Harvey Phillip Spector, bolj poznan kot Phil Spector, je umrl v 81. letu starosti. Smrt so potrdili v kalifornijski bolnišnici “California Health Care Facility”. Čeprav potekajo še preiskave, naj bi Spector umrl naravne smrti, in sicer: v soboto, 16. 1. 2021, ob 18 uri in 35 min (po pacifiškem času).

Spector je bil ameriški producent, pa tudi izvajalec in komponist, ki je še v prvi polovici šestdesetih zaslovel zaradi svojih producentskih inovacij. Žal pa se ga mnogi spominjajo zlasti po umoru igralke Lane Clarkson leta 2003, zaradi česar je bil Spector obsojen na 19 let zapora.

Spector je produciral kopico skladb ameriških izvajalcev, ki so se v prvi polovici šestdesetih redno uvrščale na glasbene lestvice desetih najbolje prodajanih hitov. Znan je po inovaciji imenovani “zvočni zid”, s katero je zagotovil izvajalcem, kot mdr.: The Crystals, The Ronettes, The Righteous Brothers, Ike & Tina Turner, velike komercialne uspehe. Ta inovacija je vplivala na zvočno podobo skladb in hitov serije drugih izvajalcev: The Beach Boys, The Beatles, The Velvet Underground, Bruce Springsten in The Ramones.

Spector je sicer veljal za izrazitega samotarja. V drugi polovici šestdesetih je izginil iz oči javnosti, a se je na zaprosilo takratnega The Beatles menedžerja Allena Kleina vrnil, da prevzame producentsko krmilo na Lennonovem singlu “Instant Karma”. Uspehu, ki ga je singel požel, je sledilo vabilo s strani skupine The Beatles, da prevzame produkcijo njenega nedokončanega albuma “Let It Be”. Spector je kasneje produciral Harrisonov album “All Things Must Pass” in pa njegove “Concert For Bangladesh” albume. Prav tako je produciral Lennonov album “Some Time In the New York City”.

V sedemdesetih je Spector produciral album Leonarda Cohena z naslovom “Death Of A Ladies Man” in The Ramones album “End Of The Century”. Njegovo življenje je že takrat vse bolj zaznamovala odvisnost od drog in alkohola, obenem pa je pričel sloveti tudi po svoji paranoičnosti ter okrutnemu in nasilnemu vedenju. 

Phil Spector se je leta 1968 poročil z Veronico “Ronnie” Bennett, pevko skupine The Ronettes. Konec njunega zakona je zaznamoval famozni dogodek. Veronica je namreč leta 1972 pobegnila kar bosonoga iz Spectorjeve rezidence v Los Angelesu, kjer jo je Spector vseskozi zadrževal v vrsti navideznega zapora. Sumničavi in ljubosumja polni Spector je mdr. opremil vsa okna rezidence z rešetkami in jih zapečatil, prav tako pa je s svojo lutko v naravni velikosti opremil avto, ki ga je Veronica vozila in s katerim ji je dovoljeval njene, redke samostojne izhode iz rezidence. Par se je leta 1974 ločil.

Leta 2009 je bil Phil Spector obtožen drugostopenjskega umora igralke Lane Clarkson, ki je v osemdesetih nastopala v filmih “Barbarian Queen” in “Fast Times at Ridgemont High”. Njeno truplo je odkril Spectorjev osebni šofer Adriano De Souza v preddverju Spectorjeve rezidence. De Souza je o tem nemudoma obvestil policijo, medtem pa jo je Spector s puško v rokah popihal s svojega bivališča.

Po neuspešni sodbi leta 2007, ko porota ni uspela doseči soglasne odločitve, ji je v obnovljenem postopku leta 2009 vzelo vsega 30 ur, da presodi o vsem znova in doseže soglasje o Spectorjevi krivdi. Spector je bil v sodbi torej spoznan za krivega in obsojen na 19 let zapora.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki