Prestreznik posul napalm nad Velenje (2010)

0 76

Nastopajoči: Šus, Interceptor
Lokacija: Velenje / MC Velenje (odprto prizorišče) / Slovenija
Datum: sobota, 29.08.2010


Ste se kdaj usedli v avto sredi največjega možnega naliva, malo preko osme zvečer in odšli na metal koncert v Velenje? Če je bil zadnji pred apokalipso, bi vam kdo še nemara verjel. Tako je to, ko se spravijo na oder enkrat letno starešine Interceptor. Da. Edini letošnji Interceptor koncert. A ne brez pomena. Imenovali so ga “poslovilno/krstni” koncert! Skupina je namreč vse do tega dne skrbno dražila ljubitelje težkih zvokov, da se obeta menjava na mestu kitarista. Kaj pa bo to pomenilo, seveda ni želela izdati. Čemu bi pričeli obedovati z desertom? Simon Cukjati je torej napovedal slovo. Pošteno je, da se to novo prelomnico za slovenske izumitelje pokopališčnega metala obeleži, kot se šika.

Velenje povsem mrtvo ob 22.00 uri zvečer. Neusmiljeno deževanje je opravilo svoje. Izjema je bil mladinski center pri “Rdeči dvorani”. Tam se je nabralo mladeži. Vstop je bil prost, filmsko ponudbo lokalnih kinov so obdelali, starši so doma zasedli televizijo ali internet, kvačkanje v izbi za pečjo je že davno iz mode (kot druge delavne navade) in tako se poženeš ven, na svež velenjski zrak. Dež gor ali dol. Pred Interceptor so prisotne ogrevali Šus, v formaciji kitarist/pevec, kitarist in bobnar. Trio brez basista je razgrajal dobre pol ure in predstavil svoje razumevanje glasbe, ki niti ni mnogo oddaljeno od glavnih nosilcev večera. Skupini se pozna da ji primanjkuje nastopov. Neodločna komunikacija s publiko, neizkoriščenost odrskega prostora tako, da se vsak nepremično oklepa svojega kvadratnega metra, sta v hipu nakazali, da potrebuje formacija več kaljenja na odru. Ne ravno doživet nastop, ni postregel z nobeno zanimivostjo. Ne v glasbenem, ne v karakternem smislu. Seveda pa je bila doza hrupnega (večinoma poltonsko oblikovanega) riffovskega rogoviljenja dovolj, da je predramila nekaj glav pod odrom in jih pripravila k sodelovanju, kar je dobra popotnica za prihodnje.

Epidemic Zone, ki so bili napovedani pred Interceptor niso nastopili. Vzroka ne poznam, je pa daljši premor služil za to, da so se lahko Interceptor koreniteje pripravili na odru za svoj nastop. Še vodilna melodija partizanske nanizanke “Vrnitev odpisanih” in kvintet je pripravljen. Skupina je nastop razdelila v dva dela. Prvega je odigrala v postavi s “Cukijem” in mu za zaključek prepustila da se razstreli na koščke, potem ko kitarist prevzame tudi vodilni vokal v Anthrax priredbi Got The Time. Sledi pet minut pavze, v katerih skupina pripravlja vse potrebno, da predstavi novega kitarista. Oder oživi skupina udari z novejšo Homo Stupidus in z njimi je Eliminator kitarist Tim Draksler! Pa smo dobili odgovor na najbolj mučno vprašanje! To so torej prenovljeni Interceptor, ki se bodo kot takšni odpravili v studio, da posnamejo in izdajo novi album, katerega že tako dolgo obljubljajo. Master Čulk je potolažil občinstvo, da ga bo to dobilo v prihodnjem letu!

Skupina igra odlično na odru. Ritem sekcija deluje navdušujoče, Marc  Pader je kot vselej zanesljiv in ne zmore zatajiti na riffu. Kaj pa naš vrli Master? Daljša pavza mu je očitno dobro dela, saj je deloval sveže in spočito. Obdržal se je skozi celo uro na obeh nogah, prav tako pa je odlično odpel in odkrulil ves material, vključno z ustaljeno Sepultura priredbo Inner Self. Čulk je karizmatičen, kot vselej, suveren in poseduje ogromno izkušenj da natanko ve kdaj pritisniti na vzvode, ki ne dopustijo, da bi občinstvo slučajno postalo prenasičeno “pokopališčne metalizacije”!   Material pomešan z vseh treh studijskih albumov, občasno vidno navdahnjen nad zgodnjimi deli Sepulture, v domeni izkušene skupine je bil odbrušen pod okriljem odličnih zvočnih karakteristik, kar je prineslo dodatne plus točke edinemu letošnjemu koncertnemu druženju z Interceptor.

V zaključnem delu je Pader stopil na “pročelje” in predstavil novo skladbo, ki jo bo zasedba uvrstila na novi album.  Skladba, ki se za enkrat nahaja še v obliki čistega instrumentala, je potrdila, da nam, v kolikor bo zasedba sledila takšnemu novemu riffu, kot ga je predstavil Marc (in kot je to že potrdila odlična Homo Stupidus), ne bo treba trepetati, da kreatorji “graveyard metala” slučajno ne bi bili z novim studijskim izdelkom sposobni opravičiti in potrditi svoje glasbene pojave ter statusa v slovenskem metalskem univerzumu! Za veliki finale se lotijo Interceptor po pričakovanju Epidemic Zone priredbe Zadnja žrtev. Na oder se vrne še zadnjič Simon Cukjati, tako da imamo sedaj na njem tri kitariste. Uvodni del pripade kitaristu Padru, ko Interceptor “razsujejo skladbo v kotaleči riff”, pa se oder “konkretno” še zadnjič “zapolni” z Masterjevo zloveščo pojavo!

Interceptor so dodobra dvignili publiko na noge. Dobrih 300 glav je dobilo na prizorišču prvovrstno porcijo kasetnih bomb napalma izpod thrash metal zgibanke legendarnega slovenskega prestreznika, ki mu zaželimo, da se prihodnjič vrne oborožen z novim strelivom, katerega bo poosebljal obljubljeni novi studijski album. Interceptor so v zadnji sobotni noči letošnjega avgusta, tudi uspešno ubili dež, ki nam je prizanesel skozi koncert, tako da je skupina, kot publika, izvlekla maksimum iz tega dogodka. In Tim? Dobrodošel na palubi skupine!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista INTERCEPTOR:
1. Fade
2. Blato
3. Blame
4. Revive
5. Pedofil
6. Paparazzo
7. Got The Time
8. Homo Stupidus
9. Religija
10. Mors Victrix
11. Inner Self
12. Puške namesto kruha
13. Nova skladba (instrumental)
14. Zadnja žrtev


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki