Pretty Maids: Maid In Japan – Future World Live 30th Anniversary

0 113

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 22. 5. 2020
Dolžina albuma: 73.35 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.0/10


Pretty Maids ljubiteljem glasbe, ki so »vzgojeni« na dobrem in visoko kvalitetnem hard rocku, ni treba posebej predstavljati! Danes so Pretty Maids vrsta rock legend. Za njimi je zares markantna in dolgoživa kariera. V njej so nanizali kopico studijskih albumov in noben med njimi ne pozna artističnega mimostrela. Bila so osemdeseta, ki so bila naklonjena muzikalno poudarjenim varietetam hard rocka. Pisalo se je leto 1987, ko se je tudi že glam metal lepo razcvetel, Pretty Maids pa so imeli zunaj svoj drugi studijski album »Future World«. Ta album velja še danes za bistvenega kar se njihovega opusa tiče in je tudi med privrženci skupine najbolj čislan studijski album skupine, kar so jih do tega dne Pretty Maids izdal.  To je tudi edini album skupine, ki se je uvrstil na Billboardovo lestvico in se v treh letih po izidu prodal v več kot 300.000 kopijah. Skupini je prinesel preboj in popularnost.

Leta bežijo in prinašajo polagoma žal tudi, vse več in več zdravstvenih tegob, s katerimi se je nedavna soočil tudi vokalist Ronnie Atkins. Kakorkoli. Bend je v letih 2017 in 2018 igral po izbranih festivalih in izvedel nekajkrat repertoar, ki je obsegal celoten »Future World« album. Atkins in Hammer sta pred časom osvežila Pretty Maids in tudi prenovljeni kvintet vzdržuje svojo (že kar pregovorno) vrhunskost odrske eksekucije. Zanimivo je, da Pretty Maids niso v karieri izdali veliko koncertnih dokumentov. Tale pričujoči novi, je med vsemi, komaj skupno četrti. In zanimivo je, da prav tako izvira iz Japonske, kot je deloma »japonski« tudi koncert izdan leta 2002 na albumu »Alive At Last«.

V repertoarju se »Future World« sklene že po slabe tri četrt ure. Ostane pa še pol ure igralnega časa in bend je zapolni zadnji del  z novejšimi točkami, zlasti od albuma »Pandemonium« naprej, to je tistega, ki je skupino po letih suše, znova vrnil na Evropske lestvice. Prav na rep koncerta so Pretty Maids dodali presenečenje. Naslovno skladbo četrtega albuma »Sin-Decade«. Pravšnja izbira za skrajno navit in jekleno vampirski finale, s katerim se je nastop sklenil. Zanimivo da je bil koncert dolg samo uro in petnajst minut. Hop! Kje je vendar Back to Back s katerim navadno sklepajo regularne dele svojih koncertov? Da. Tu vam »lažem«. Pretty Maids so odigrali najmanj uro in tri četrt dolg repertoar. Bilo je v mestu Kawasaki in klubu Citta in ne v Tokiu, kot navaja uradno promocijsko besedilo založbe Frontiers Music Srl,. ki s takšnim grehi zavajanja javnosti, resnično potrjuje svoj “italijanski značaj”. V Kawasakiju so Pretty Maids nastopili dva večera zapored in sicer 17. 11. in 18. 11. 2018. Pred vami pa je časovno oskubljen koncertni dokument. Torej na enem CD-ju in na enem DVD-ju. Repertoar izvira iz prvega dne, ob čemer ne vemo koliko je bilo naknadnega »flikanja« zvoka v studiu in koliko materiala so za to uporabili tudi iz repertoarja, ki je bil odigran dan zatem.  Zvok je namreč super, v izvedbi pa ne slišiš nobenega kiksa.

Na DVD-ju se, ob koncertni reprizi CD-ja (posneti na film), nahajata le še dva dokumentarna filma in sicer iz Japonske (od tod je tudi koncert) in pa iz nastopa  skupine v nemškem Balingenu ter famoznem Bang Your Head!!! festivalu. Poleg so na DVD dodani videi, ki pa jih nihče ne bi pogrešal. Res škoda. Vsaj na DVD-ju bi bil lahko celoten koncert, če je že CD doživel časovne reze. Zakaj se je založba odločila varčevati ni jasno, je pa velika škoda, saj so bile na repertoarju prvega dne tudi: Walk Away, Clay, Pandemonium, Savage Heart, Back to Back (!!!), v obveznem dodatku pa so igrali tudi Rock the House in Please Don’t Leave Me (presenetljivo je, da so Red, Hot & Heavy, igrali le v repertoarju dan kasneje). Če k temu dodamo naslednji dan, to je 18. 11. 2020, ko je bil drugi del koncerta sestavljen iz absolutnih raritet in točk, ki so jih izbrali za repertoar oboževalci skupine, je škoda toliko večja. Če bi bili časi za hard rock in heavy metal lepši, bi morala ta Izdaja vsebovati vsaj tri CD-je in dva DVD-ja.

Ko poslušaš ta dokument je prav neverjetno spoznanje, nasploh če dolgo nisi vrtel “Future World” albuma (deset ali petnajst in več let), kako je ta album še vedno komponistično močan. Kako odlično uravnovešen in kako v svoji idejni razgibanosti zgrabi in drži ob sebi poslušalca.  Bend je naletel na bučno in fanatično podporo in o tem niti ni šlo dvomiti (Japonska ima pač svoje čare). Bend je užival. Izvedbeno. Glede na to, da je Ronnie Atkins seveda z leti  vokalno kanček skrhan, zlasti prenos iz srednjih v višje lege mu nagaja (npr. Little Drops Of Heaven), pa ga preostali v ekipi kar dobro rešujejo s spremljevalnimi vokali, še zlasti Chris Laney. Kakorkoli, Ronnie je pri svojih letih tale koncert povsem dostojno odpel. Vokal mu je zelo dobro služil, ujel je dnevno formo, s katero je zadovoljivo oddelal vokale. Bend je v začetku nastopa, preden sicer vpade v naslovno skladbo albuma, pripel nasneto uverturo, ki je orkestralno aranžirana točka, za njen temelj pa so vzeli vodilne fraze skladbe Future World.  Že, ko prisluhneš le temu uvodu, je mogoče hitro začutiti, kako adrenalinska naglica polagoma narašča na prizorišču.

Ljubitelji skupine bodo ta dokument sprejeli z odprtimi rokami. Zakaj? Prvo kot prvo, bodo tisti, ki so imeli srečo ujeti skupino, ko jim ta igra cel album v živo, želeli imeti nek (oprijemljiv) spomin. Drugi, ki tega slučajno niso doživeli, pa ta dokument morajo imeti že preprosto zato, ker je bend uradno izjavil, da do konca kariere nikdar ne bo več izvajal albuma »Future World«. V njegovi celoti seveda.  Čeprav je časovno osmukan lepega dela izvedenega repertoarja, ga bodo oboževalci takoj posvojili. V to ne gre dvomiti. Izvedbeno in produkcijsko ostajajo Pretty Maids tudi na zrela leta absolutna konstanta, ki ne zataji.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb na formatih CD / DVD / Blu-ray:
CD:
1. Fw30 (Intro)
2. Future World
3. We Came To Rock
4. Love Games
5. Yellow Rain
6. Loud ´N´proud
7. Rodeo
8. Needles In The Dark
9. Eye Of The Storm
10. Long Way To Go
11. Mother Of All Lies
12. Kingmaker
13. Bull’s Eye
14. Little Drops Of Heaven
15. Sin-Decade

DVD in Blu-Ray:
– videi skladb:
+Little Drops Of Heaven
+Mother Of All Lies
+Nuclear Boomerang
+My Soul To Take
+A Heart Without A Home
+Kingmaker
+Face The World
+Bull’s Eye
+Last Beauty On Earth
+Serpentine
+Will You Still Kiss Me (When I See You In Heaven)
– dokumentarni film s postanka v nemškem Balingen (festival Bang Your Head!!! 13.07.2018)
– dokumentarni film iz Japonske


Pretty Maids – Sin-Decade (koncertni video)
Pretty Maids – Future World (koncertni video)
Pretty Maids – Maid In Japan (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki