Pretty Maids: Undress Your Madness

0 283

Datum izida: 08.11.2019
Založba: Frontiers Music Srl.
Produkcija: Jacob Hansen
Dolžina albuma: 43.19 min
Zvrst: Hard Rock / Heavy Metal
Ocena: 9.5 / 10


Pretty Maids, legendarni danski rockerji, so še za en album podaljšali svoje preživljanje novo odkrite (pozne) pomladi, recimo temu naravnost, novo najdene pomladitve, ki traja vse od albuma »Pandemonium« (2010) dalje. Albumi izhajajo v presledkih treh let in to je očitno dovolj dolg časovni interval, da uspe skupina v njem izbrusiti ideje do zahtevanega nivoja perfekcionistične biti (končno oblikovanih skladb). Glede na pretrese ki so spremljali zadnji čas skupino, od nesrečne poškodbe Ronnie Atkinsa na enem izmed odrov, zaradi česar je bila prestavljena celotna turneja (v letošnjem poletju je bila odpovedana še ena turneja), do zadnje diagnoze, da je staknil raka na pljučih. Človek bi pomislil, da se zna to poznati tudi na kvaliteti novega materiala. A ne pri Pretty Maids. »Undress Your Madness« zadržuje izredno kvaliteto zadnjih treh predhodnikov in več. Gotovo dostavlja sveženj (v muzikaličnem oziru) izredno dobro izpiljenih točk ter spoznanje, da gre za album na katerem je kitarist Ken Hammer ustvaril serijo neverjetno prodornih in izrazito zmetalizirano našobljenih kitarskih fraz, ki hrustajo na albumu od njegovega začetka, pa vse do konca.

»Undress Your Madness« je sicer izredno dobro uravnotežen. Od skladb, z upočasnjenim tempom najdemo na poziciji št. 4. Will You Still Kiss Me (If I See You In Heaven), za katero že po naslovu sodeč lahko sklepate da ge za baladno usmerjeno skladbo, tej se energetsko pridruži Strenghth Of A Rose na repu albuma, kjer se prikrade »beatleska« v uvodni frazi in celo kanček akustičnih prijemov aranžiranja (vrhunska sklenitev albuma). Album premore sicer obilo povampirjenosti in mračnih trenutkov. Otvoritev je takoj »strupena« s Serpentine, olja prilije na ogenj izrazito pogubna naslovna skladba, tu je še en uničujoči kroše z If You Want Peace (Prepeare For War), temačnost naraste v  Slavedriver. Skupina nemalo preseneti s Firesoul Fly, sicer skladbo, ki je (upravičeno) izšla kot single, saj je ta komad razvit iz dura (kar je v novi eri skupine velika redkost), z njo pa se bend približa celo svojim koreninam in navdahnjenosti nad prvinami klasičnega rock’n’rolla. Na albumu najdemo še eno »cvetko« v Shadowlands, ki je recimo »skriti« pop hit osemdesetih. s povsem drugo produkcijo, bi jim prinesel v osemdesetih, obilo šelestečih zelencev. Odlična naveza kitica refren, perfektna gradacija vzdušja, krešendo v izrazito muzikaličnem refrenu. Tu se čuti, da člani skupine zelo dobro poznajo pop sceno in AOR sceno osemdesetih, oziroma se v glasbi ne omejujejo. Če je nekaj dobro, je pač preprosto dobro. Shadowland mora nujno iziti v obliki hit singla. Lovi nalezljivost komada Little Drops of Heaven, le da je to novi album in nova Pretty Maids zgodba.  Perfektno je »preoblečena« tudi skladba Black Thunder, ki se razvija zelo klasično rockovsko, zelo tradicionalno (glavni riff), a je kot povedano, izredno dobro prepakirana v tipsko Pretty Maids recepturo prepoznanih zaščitnih znamk glasbene izkaznice skupine.

Naveza Atkins-Hammer ostaja zmagoviti komponistični tandem. Na tej plošči sta oba glasbenika želela iztisniti iz sebe kar precej hrupa (svoj »hrupni maksimum«). Atkins je neverjetno kričavo grlen, tokrat deluje ta njegova izrazita vokalna prodornost na trenutke že kar pogubno in je sila pomemben faktor kreacije mračne atmosfere, ki pa jo po drugi strani dviguje muzikalična pompoznost albuma. Ronnie je znova dostavil izjemen vokalni šov in s kitarskimi frazami, ki to pot izraziteje kot sicer, bolščijo v produkciji, razvijata oba glasbenika vsak v svoji luči izredno karizmatičnost, ki je sicer od vsega začetka temeljno izhodišče lika in dela Pretty Maids.

Neskromno in brez dlake povedano! Na albumu ni artističnega klecljaja. Odličen novi studijski izdelek s strani neverjetno prekaljene in izkušene zasedbe. Več kot očitno, je da bi bila v nekem drugem času in prostoru Atkins in Hammer lahko tudi odlična poročna zakonca. Med njima vlada od nekdaj izjemno kreativno zaznavanje in dopolnjevanje. Tudi »Undress Your Madness« to v polnem iztržku kapitalizira in prav neverjetno je, da je skupini uspelo, ob kopici križev in težav, ki jo spremljajo zadnji čas, spraviti od sebe res vrhunski izdelek, ki prevzema od njegove prve, pa vse do zadnje sekunde. Ljubitelji te skupine bodo preprosto fascinirani. Ob odličnem in nepozabnem »Pandemonuim«, je »Undress Your Madness« gotovo najmočnejši izdelek post milenijske ere te izredno spoštovane in dolgožive skupine iz danskega Horsensa. Upajmo le, da se Atkins srečno izvleče in da odrinejo Pretty Maids čim prej na novo turnejo. »Undress Your Madness« si zasluži konkretno odrsko predstavitev!

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Intro
2. Serpentine
3. Firesoul Fly
4. Undress Your Madness
5. Will You Still Kiss Me (If I See You In Heaven)
6. Runaway World
7. If You Want Peace (Prepare For War)
8. Slavedriver
9. Shadowlands
10. Black Thunder
11. Strength Of A Rose

Zasedba:
Ronnie Atkins – vokal
Ken Hammer – kitara
Chris Laney – klaviature
Rene Shades – bas kitara
Allan Sørensen – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki