Prismojeni profesorji bluesa : Križanke – Live (2CD)

0 269

Založba: Dallas Records
Leto izida: 2017
Produkcija: Julijan Erič
Dolžina albuma: 130:21
Ocena: 8.0 / 10

»Rojstvo supernove na slovenskem glasbenem nebu« in pristanek štirih neukročenih intergalaktičnih jezdecev, ki so s svojim vesoljnim plovilom prekrmarili samo v lanskem letu reci in piši 167 koncertov, hkrati kar tri mesece nabirali izkušnje razpeti med vzhodni in zahodno obalo ZDA in še v prvi polovici lanskega leta povili tudi studijski prvenec »Family«, s katerim so postavili sami sebi tudi uradni temelj lastni glasbeni pronicljivosti, predvsem pa veliki drznosti.

Dame in gospodje. Kvartet Prismojeni profesorji bluesa. Kvartet, ki ga pooseblja neprebojni ščit izjemnega tovarištva, enoviti fokus realizacije zadanih ciljev ter nad vsem  obilo garanja, garanja in le garanja, je v lanskem letu z vso izkazano pristno srčnostjo, kot tornado osvojil veliko naklonjenost slovenske glasbene javnosti. Blues revitalizem, ali »grobo« in »preohlapno« povedano progresivni blues, v rokah katere od slovenskih skupin še nikdar ni zvenel tako sveže, bogato,sočno, izzivalno in predrzno dobro, kot v rokah tega pogumnega in neverjetno srčnega kvarteta.

Prišel je 16.09.2016 in koncert skupine v Križankah. Založba Dallas se je odločila, da ga izda kot dvojni CD. Glasbe, ki se je na tem koncertu igrala je bilo več in če bi bili tu zlati časi, bi ta izdelek moral iziti kot trojni CD z dodatnim DVDjem.  Navkljub temu, dobimo v celokupni izmeri še vedno »debelih« 130. minut in 21. sekund igralnega glasbenega časa. Vendar ni vse novi material . Na tem koncertnem dokumentu je skupina zadržala usekani verziji skladb Run Hilda in Keep On Groovin’, vzeti s studijskega prvenca »Family« (2016).

Lep sveženj novih skladb na albumu »Križanke – Live«, daje sicer občutek razvlečenosti in to zavoljo številnih levjesrčnih jamov in velike želje skupine, da dostavi publiki vso svojo pristnost in iskrenost naravnost na  pladnju, brez dodatne kozmetike in lepotičenja. Brez zavor. V tem oziru ji lahko očitamo ščepec pretiranosti. Tako so točkovno (na obeh ploščkih) ohranjene predolge repeticije vodilnih motivov, kjer se ne zgodi prav veliko. Večkrat se zato lahko pripeti, da dobimo tudi tako imenovane »prazne« odseke skladb, kjer se vodilni motivi ponavljajo, ponavljajo, ponavljajo, preostanek ekipe, pa niti ne najde pravih rešitev, kako zapolniti to »praznino«. Z drugimi besedami, album »Prismojeni profesorji bluesa, Križanke – Live«, je v poslušanju lahko dvorezen meč. Treba je gledati nanju striktno kot na koncertni album, saj je jasno, da se Prismojene profesorje bluesa uživa prvenstveno na koncertih. Tako dobri so, da ne rabijo studijske »kozmetike«. Na odru so najmočnejši, zato tudi nikakor ne čudi, da so želeli to pokazati z izdajo tega ambiciozno zastavljenega projekta.

V  kolikor bi izšel ta izdelek v celotnem kosu, bi šlo za prvovrstni koncertni dokument, tako pa je v oziru, ko gledamo nanj kot na koncertni dokument, izdelek, ki sicer daje uvid v neverjetno srčnost, karizmo in glasbeno veščino s katero so oprtani štirje glasbeniki, vendar pa številni rezi med skladbami, to je pavze med skladbami s »tišino«, izdelku jemljejo nekaj energetske vibracije, saj veš da manjka še nekaj (več). Ko gledaš nanj kot na novi album, veš da gre za surove različice novih skladb, ki izkazujejo sicer razvojni premik v relativno kratkem času, vendar pa je surovosti in elementarnosti tako veliko, da je jasno, da bi fantje v studiu vse te nove ideje zaigrane, dne 16.09.2016 v Križankah, dodatno izpilili in komponistično kompaktneje konkretizirali, zlasti pa oklestili novim točkam minutažo na zgledni igralni čas, ki bi odmeril med tri in šest minut na skladbo. Vendar to niti ni pomembno, saj govorimo prvenstveno o koncertni predstavi.  Skupina je na tem izdelku še prilila olja na ogenj šegavi prodornosti, s katero je sicer okrašen prvenec »Family«. Ob vsej izkazani norčavosti veseloigre, ki jo beleži nori izvedbeni tobogan tega izdelka, elementa spontanosti in nepričakovanega ne izostajata, ni potrebno posebej poudarjati.

Prismojeni profesorji bluesa ostajajo tudi na tem dokumentu v nedrjih očarljive, ohlapne žanrske doktrine kovanja sebi lastne adventivno progresivne buesovske veščine, kjer se z bluesom, v dialogu neverjetno prodorne in tekoče kinetike, učinkovito pajdašijo swing, boogie, funk, country, psihadelični rock, obvezno seveda rock’n’roll ter Julijanovi spretno zapakirani »Hendrixizmi«, fantje pa v elementarnosti spominjajo na pravo retro zvočnost zasedb s konca šestdesetih in začetka sedemdesetih, kot so bili npr. Cream, kjer je bilo dovoljeno v svetu rock’n’rolla še vse.

Kopica glasbenih gostov implementira podobo posameznih skladb, vendar pa njihov vložek ne dosega posebne izraznosti (npr. Nigerian Space Programe). Ženska vokalna spremljava, ki se veže na vodilne vokale, deluje npr. v skladbi Ed Gene  nekoliko odvečno, če ne kar nadležno. Mihov karizmatični vokal tu povsem zadošča.  Še več. Občutek je,  da Prismojeni profesorji bluesa povsem zadoščajo na odru. Brez dodatnih gostov.  Trije vodilni vokali skupine, dostavljajo skladbam dovolj velik kontrast, pri čemer pa ohranjajo jami vseskozi dominantno pozicijo. V skladbi F.T.P. (sicer priredba izvirnika zasedbe N.W.A.) vskoči na glavni vokal tudi basist Miha Ribarič in prijetno uroči s svojo »jezičnostjo«. V tej skladbi se Julijan premakne na bas kitaro. Jezične veščine Mihe Ribariča velja v prihodnje še spretneje izkoriščati.

V siceršnji izvedbi pa so to fantje v slehernem  trenutku na pravem mestu. Tudi ko jih odnese predaleč, se mojstrsko ujamejo in obstanejo v jedrnati premisi fraziranja. Kot spretni vrvohodci. Kam bo fante nesla pot v prihodnost ni  pošteno napovedovati, gotovo pa nekaj pavze po vročem letu 2016, ne bo škodovalo. Bend se lahko odloči, da že v relativno bližnji prihodnosti, posname nov studijski album s konkretiziranimi točkami, ki so ujete na tem koncertnem dokumentu, ali pa gre še korak dlje in posname v celoti novi studijski album s povsem novim materialom. Kakorkoli. »Križanke – Live« je v vseh ozirih prelep dokument ter obvezni spominski suvenir tudi za vse tiste, ki ste bili na tem, za skupino v marsičem, zgodovinskem koncertu. 

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
CD1.:
1. Rock Me Baby Jam
2. I Need Love
3. Run Hilda
4. L.A.
5. DeathProof
6. Red Beans and Rice
7. Earth vs Space (Part I.)
8. Deep Cuts
9. Kitchen Girl
10. Keep ob Groovin’

CD.2:
1. Earth vs Space (Part II.)
2. Hot Summer Days
3. Jule Impro
4. Smartphone
5. Ed Gene
6. Framed Love
7. N.S.P. (Nigerian Space Programe)
8. F.T.P. (Fuck the Police)
9. Dawn Behind the Gates
10. Jam #35 

Zasedba: 
Miha Erič- vokal, orglice, tolkala na skladbi št. 7 (CD 2.)
Julijan Erič – vokal, kitara, bas kitara na skladbi št. 8 (CD 2.)
Miha Ribarič – bas kitara, vokal na skladbi št. 8 (CD 2.)
Zlatko Đogič – vokal, bobni

FAMILY:
Jasna Kmetec – tenor saksofon
Domen Gracej – trobenta
Andrej Tomazin – tolkala, kongo bobni 

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
Urša Mihevc – spremljevalni vokal
Anja Trobec – spremljevalni vokal
Vesna Godler – spremljevalni vokal
Igor Leonardi – kitara, sintetizator
Mario Babojelić – kitara, elektronika 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki