Prva ponovoletna Kadilnica of Death

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2020
0 1,402

Nastopajoči: Septic Order, Constrictor, Challenger
Lokacija: Ljubljana / Orto bar / Slovenija
Datum: četrtek, 16.01.2020


Leto 2019 je že preteklost, leto 2020 pa je že v polnem zagonu. Žal se je prvi ponovoletni teden zaključil z žalostno vestjo, da je svet zapustilo eno največjih bobnarskih imen vseh časov, Neil Peart (Rush). Očitno bo letos Matilda sejala med bobnarji, saj je včeraj pretresla še novica, da se je nenadno poslovil še Sean Reinert (Cynic, Death), eno največjih bobnarskih imen progresivnega/tehničnega death metala. K sreči je takšne trenutke lažje pozabiti ob svetlejših in takšni so vsekakor tudi večeri Kadilnice of Death, ki je že dobro zakorakala v svojo novo sezono.

Prva ponovoletna Kadilnica je bila zaznamovana v skorajda povsem heavy metal luči in lepo je bilo slišati, da ta žanr tudi na naših tleh še živi. Edini žanrski odklon so predstavljali le prvi nastopajoči, kočevski groove/thrash metalci Septic Order, ki so se na koncertne odre vrnili po enoletni odsotnosti. Ta se jim je, roko na srce, precej poznala, saj je na odru na trenutke vladala nesproščenost, precej nerodna pa je bila tudi nerodna tišina med pavzami. Kljub temu so svojo nalogo opravili zelo dobro in ogreli publiko, ki je počasi kapljala v zgornje nadstropje Orto bara. Septic Order so predstavili tako starejši material kot komade novejšega datuma, ki obetajo precej z nekoliko večjo razgibanostjo in boljšo rifažo. Žal je bolezen nekoliko zagodla Alenovemu vokalu, kar se je slišalo predvsem v čistejših delih, a je kljub temu brez večjih težav speljal do konca z zaključnim komadov Septic Order. Bend je lepo spet videti na odru, saj igrajo žanr, ki pri nas ni ravno pogost, z nekaj koncerti pa bo prišla tudi boljša uigranost in večja sproščenost na odru. Za enoletno odsotnost pa več kot zadovoljivo!

Po dolgem času so se na oder kadilnice vrnili tudi primorski heavy metalci Constrictor, ki so nastali na pogorišču skupin Underground in Silent Pray, gojijo pa heavy metal tipa Judas Priest in Accept. Srca ljubiteljev žanra so zaigrala že ko so Primorci stisnili s prvo heavy metal koračnico (če me spomin ne vara) The Beast Arises. Constrictor namreč odlikujejo vrhunske kitarske poteze dvojca Jure Kovač/Simon Rupnik, ki so polne melodičnih vložkov ter pirotehničnih solaž, ki si jih dvoje podaja izmenjujoče. Znova je navdušil tudi vrhunski Mariov vokal, ki je letel z visokimi in do popolnosti izdelanimi falzeti. Bendu se na trenutke sicer nekoliko pozna manjša koncertna aktivnost, a to nadoknadijo z zares izvrstnim pristopom do heavy metala, ki zveni sveže in ubijalsko dobro. Škoda zato, da se Constrictor še vedno precej poslužujejo Underground materiala. Čas bi namreč že bil, da v set dodajo več lastnega bendovskega materiala, ki bi lahko luč sveta ugledal že tudi na nosilcu zvoka.

Prav zato so si ljubljanski Challanger utemeljeno zaslužili mesto nosilca večera. Kljub relativni mladosti benda namreč niso počivali in prvi avtorski material že izdali na dobro sprejetem debitantskem EP-ju Turned to Dust. Challenger sestavljajo že prekaljeni mački slovenske metal scene in to se dobro pozna v samih komadih, ki so spretno sestavljenih in hudičevo razgibani, prednjačijo predvsem pestri rifi dvojca Jakob Rejec in Urban Železnik, svoje pa odlično oddela tudi ritem sekcija v sestavi Toni Pleško in Blaž Tanšek. Challenger so v živo prepričali s kakovostno predstavo in heavy metalom, ki si od veteranov Judas Priest, Iron Maiden in veljakov NWOBHM-a sposoja le najboljše. Tu gre pohvaliti predvsem odličen Jakobov vokal, ki je še nadgradnja tistega, kar je počel v Vigilance ere Queen of the Midnight Fire. Challenger so se od Orta poslovili še z vrhunsko izvedeno Satan priredbo in dali jasno vedeti, da bodo v prihodnje eni vidnejših akterjev domačega heavy metala.

avtor: Rok Klemše
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki