Le Serpentine: Pobarvanka

0 161

Založba: Samozaložba
Datum izida: 10.10.2019
Produkcija: Žiga Jokič
Dolžina albuma: 43.25 min
Zvrst: Alternative Rock / Pop
Ocena: 9.0 / 10


Le Serpentine se po štirih letih vračajo z novim albumom »Pobarvanka«. Predhodnik »Ujemi val« (RockLine recenzija) je predstavil skupino, kot ambiciozno novo mlado slovensko glasbeno entiteto s kranjskega konca, ki se kompetentno preizkuša v vodah alternativnega rocka, ki pa rad koketira z grooveom in nalezljivo muzikalično kinetiko, kakršna rada potrka na radijske valove.

Z novim albumom »Pobarvanka«, utrjujejo Le Serpentine svoj izpovedni karakter in več. Razširjajo svoj artistični domet, saj deluje novi album v glasbenem vizionarstvu izdatneje definiran, glede na nekoliko previdni studijski prvenec.  Skladbe na albumu »Pobarvanka« so bolj izpiljene, aranžersko bolj dorečene in dovršene in kot povedano. V smislu sloga dostavljajo konkreten odskok glede na prvenec. Zlasti se lahko pohvali s skupina z zelo dobro produkcijo zvoka, ki poganja sam karakter pesmi, ki v kontrastih poglabljajo sanjava atmosferična vzdušja.

Posebne globoke filozofije komponiranja tu ni. Le Serpentine se držijo aksioma manj je več in skušajo v izdelani kinetiki naveze kitica – refren ter z muzikalično nalezljivostjo, hipoma zapeljati poslušalca.  Torej skupina vzdržuje grabežljiv atmosferični domet, se ne zapleta v kompleksne tehnične pasaže, ali dele, ki bi s kompleksnostjo, jemale skladbam dinamiko in grabežljivi pomp zalet. Produkcija je bistvena in zelo dobro barva kontraste med gradniki zvočne slike ter jih poglablja (poudarja). Bas noga je izpostavljena in slikovito polni nižje dele zvočne slike, ritmika je enostavna, a pelje, večkrat tudi plesno sučno.  Glavnina zvočne slike pripada plazovom fraziranja kitare, medtem ko ženski vokal v centralni legi nagovarja pretežno sanjavo. Čeprav bi angleščina boje godila, pa tudi lažje je v rocku rokovati z angleščino, so se Le Serpentine posebej posvetili metriki in zelo dobro vpeli slovenščino v glasbeni karakter novih skladb.  

Skupini je možno dodati indie rock pečat, a tudi pečat pop nalezljivosti. Bend dejansko kupčuje z repeticijami vodilnih fraz, ki v nažiganju ne skrivajo spogledovanja z shoegaze pristopom osemdesetih, kot tudi post punkom tistega časa. A to Le Serpentine v sojem vizionarstvu vpenjajo v aranžmaje tako, da uspejo kreirati sebi lastno glasbeno karizmo, kar je za slovenski glasbeni prostor nadvse dobrodošlo, saj ga na tak način dodatno bogati in artistično zapolnjuje. Presenetljivo, a dovolj zanimivo je dejstvo, da v kolikor so vam všeč kakšni Haiku Garden, ne oklevajte prav dolgo in preverite tudi novi  Le Serpentine album.

Da je »Pobarvanka« izredno poslušljiv album dokazuje tudi dejstvo, da je bend do tega dne v eter spravil z njega kar sedem singlov in od tega prejel zelo veliko pozornosti na slovenskih radijskih valovih, tudi z mnogo rotacijami na Valu 202. Ni vse v želji po prepoznavnosti, dostaviti moraš znati tudi kvalitetno glasbeno substanco. In »Pobarvanka« je dokument, ki to ima, Le Serpentine pa dokazujejo, da zorijo v zelo spretne aranžerje in vse bolj prepričljive vrvohodce med radijsko dostopnostjo in všečno alternativno rockovsko držo, ki razvijajo sebi lastni artizem.  

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Skalca (3:27)
2. JRM (3:43)
3. Črnobel (4:04)
4. Z lahkoto (3:59)
5. Le naprej (3:45)
6. Friends (3:30)
7. Vrtiljak (3:39)
8. Veselja krik (3:56)
9. Majice kratke (3:51)
10. In vse zaspi (3:49)
11. Zadeta od interneta (3:19)

Zasedba:
Tjaša Teropšič — vokal
Žiga Jokić — kitara, spremljevalni vokal
Matej Naglič — klaviature
Grga Jokić — bas kitara
Anže Kern — bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki