Le Serpentine: Ujemi val

0 60

Založba: Samozaložba
Produkcija: Staš Hrenič
Dolžina albuma: 43.16 min
Datum izida: maj 2015
Zvrst: Alternative Rock
Ocena: 8.0 / 10


Kranjčani Le Serpentine so relativno kratkoživa glasbena skupina ustanovljena v letu 2013. Studijski prvenec »Ujemi val«, ki je izšel v letošnjem maju, je znanilec, da je pred nami sila ambiciozna mlada skupina s pravim ustvarjalnim nabojem oziroma kopico idej, ki jih znajo Le Serpentine učinkovito preliti v avtorsko glasbeno izpoved.

Studijski prvenec dvanajstih avtorskih skladb predstavlja skupino, ki je zapisana gojenju alternativne rock glasbe z občutno muzikalično noto in ženskim vokalom v središču dogajanja. Gre za album kompaktno formatiranih skladb izdelanih kitic in refrenov, zgledne produkcijo, ki je iznajdljiva tako v situacijah, ko se skupina zapodi v drzno tvorbo masivno plazovitih zvočnih struktur (razmazane kitarske fraze), ali pa, ko daje prednost akustičnim, to je organsko zvenečim, rešitvam. V slednjih prihaja do izraza tudi delo aktivne ritem sekcije, še zlasti učinkovito izkoriščanje prostora s slikovitimi bas linijami, ki pridno dozirajo zvočno sliko tudi z želeno »groove« zabelo. V skladbah večkrat godi akustično-distorzirana »dualnost«. To pomeni gradacija atmosfere skozi, povečini polakustično ali akustično zapeljano, kitico do refrena, ki je pa je večkrat podprt z zvočnim zidom drzno suvajočih (distorziranih)  kitarskih fraz (Summer Rain).

Čeprav Le Serpentine v ničemer ne odkrivajo glasbene revolucije in dostavljajo s solidnim prvencem predvsem previden uvodni korak v svojo kariero, pa prinašajo s prihodom na sceno lepo in zaželeno popestritev slovenskega rockovskega prizorišča. Kujejo predvidljiv format »neškodljivih«, alternativno rockovskih skladbic, ki pa mu nad vsem poveljuje izdelana čut postavljanja aranžmajev in prepričljivo učinkovanje kemičnih vezi, ki jih skozi interpretacijo in igro razvija tovarišija tega kvarteta.  

Z izdelano muzikalično formo in pravšnje ščemečim »šundrom« nosi album »Ujemi val« prenekaterega kandidata v obliki single-a tudi za pogosto rotacijo na radijskih frekvencah. V zdravih glasbenih okoliščinah lahko predstavlja »Ujemi val« lepo popestritev slovenskega srednjevalovskega glasbenega utripa, ki pa na naših tleh za enkrat žal nima izdelane značajske prepoznavnosti. Mogoče pa nekoč uredniki radijskih frekvenc »ujamejo pravi val«, ki ga prinaša potencial te mlade in nadobudne kranjske zasedbe.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Adijo
2. Konkreten
3. Izklop
4. Summer Rain
5. Tekačica
6. Kam grejo?
7. Pero
8. Le spim
9. Bolero
10. Blue Moon
11. Ujemi val
12. Fen 

Zasedba:
Tjaša Teropšič – vokal
Žiga Jokić – kitara, spremljevalni vokal
Grga Jokić – bas kitara
Anže Kern – bobni 

GOSTUJOČI GLASBENIK:
Leon Slabe – trobenta v skladbi št. 8 


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki