Queensryche : American Soldier

0 43

Založba: Rhino Records
Datum izida: 31.03.2009
Produkcija: Jason Slater
Dolžina: 60.36 min
Zvrst: Art Metal


Queensryche! Skupina, ki je zapustila nedvoumen pečat na rock/ metal zemljevidu, za vse večne čase, se je nekako glasbeno izrazno pričela utapljati z opusom, ki je sledil albumu “Promised Land” (1994). Queensryche so se pričeli klinično vračati med žive šele z albumom “Operation Mindcrime pt. II (2006), “American Soldier” pa je dokaz, ki neizpodbitno potrjuje, da se vam ni treba več bati, ko se boste soočili z njim iz oči v oči na medmrežnih trgovinah ali kje v pravi trgovini s CD-ji. Lahko mu zaupate 100%. Queensryche so se dokončno vrnili!

Vsekakor jih z novim albumom nikakor ne smemo primerjati s preteklim opusom, ki jih je zarisal med največje rock/metal bende našega časa, ker bi ga avtomatično degradirali. Geoff Tate si je zamislil album, katerega zgodbe posameznih skladb so med seboj prepletene kot različne osebne izpovedi veteranov vietnamske vojne. Baje naj bi pevec Geoff Tate za to priložnost opravil nekaj intervjujev s temi, preživelimi heroji in to prelil v jezik glasbene pridige. Nekateri inserti intervjujev, so kot začimba uporabljeni znotraj skladb, npr. v Unafraid ali v If I Were King. Drugič si jemljejo Queensryche mojstrsko dodaten in širok manever za razbijanje monotonije, tako da prefinjeno izpostavijo določeno čustvo. V mirnejši Middle Of Hell, se recimo v spremljavo refrena prikrade celo alt saksofon in to z učinkom, da si rečeš: “No, tega pa res nisem pričakoval!”, a obenem to odlično godi podobi kompozicije.

Novi Queensryche ostajajo art rockerji. Zvok je “Seattle”, nosi tisti dotik škripavega razmaza, kadar govorimo o distorziji. Ta je bil iskan zlasti v obdobju glavnih krivcev na planetu, ki so zanetili “grunge”, katerega raj se je nahajal ravno v Seattle-ju. A Queensryche so art rockerji! Refreni so tisto kar prinaša albumu “American Soldier” vso potrebno pozornost, ki prepriča, da gre za odličen album. V studiu so fantje skušali reproducirati človeka v akciji in reakciji z dušo in telesom, pahnjenega na bojišča Vietnama, kot tudi človeka, ki ne more skriti bolečih ureznin, s katerimi mora shajati v travmah, ki ga vežejo na preživete grozote taiste vojne.

Forma samih osnovnih motivov je zgoščena, jasna, pretočna in enostavna za konzumacijo in možgansko predelavo. V njih, kot že omenjeno, izstopajo spevni močni refreni, kar potrjuje takoj otvoritvena Silver. Queensryche ostajajo prepoznavni v vsem, hkrati s tem pa ponujajo drugačen album, v kompozicijah težko vzporedno primerljiv s predhodnimi albumi. V teh preprostih formah vodilnih riffov, iščejo nenehno veliko manevra za svojo ekspresijo Rockenfieldovi bobni, kar je najlepše dokumentirano v srednje hitri udarno baladni At 30 Thousand Ft, ki je posebej temačna v skreiranem vzdušju, vanjo pa je vpeta Wiltonova solaža z uporabljenim kitarskim eighties efektom kakšne The Needle Lies.

V produkcijskem oziru Queensryche znova ne zatajijo. Posebej voluminozna A Dead Man’s World izpostavlja odlično dinamično kontrastno plutje, ki jemlje glavnino zvoka obilno zadekanega v bas linije. Rockenfield je vseskozi pomemben faktor albuma, ki vnaša dinamiko s svojim raznolikim delom na bobnih v skladbe ter dodatno poglablja drama moment, ki skozi uro poslušanja deluje nepopustljivo. Da. “American Soldier” je zelo temačen album. Učinkovito “živo trpi” v travmah vojnih veteranov, a ostaja vseskozi poslušljiv in ne pretežak za poslušanje. Skladbe so po večini usmerjene v iskanje srednje hitrega tempa. V tem je sočna zvočna zavesa, ki krasi kompozicije, dodatno izpostavljena. Kako močni pisci in komponisti so in ostajajo Queenryche (nasploh kar se tiče iskanja dovršene melodičnosti) tudi na novem albumu, pa potrjujeta odlični baladi Remember Me ter Home Again, ki odločata o tem da je vrhunec albuma “American Soldier” zagotovljen v njegovem zaključnem delu.

Skladba The Killer je med udarnimi skladbami albuma najmočnejša kar se figuracije same spevnosti v refrenu tiče in spisana naravnost za hit singel! Torej album preveva raznolikost osnovnih vodilnih motivov. Tate se je odlično poglobil v oživljanje izbranega koncepta. Skladbe izžarevajo različna stanja čustev. Od jeze, agresije, želje po prelivanju krvi, do vsega tega kar izhaja iz bremena krivde, stanja velike slabe vesti, ki kot nevidna senca prerašča ego. Queensryche ne skušajo ujeti veličino slavnih dni z začetka devetdesetih, pač pa so naposled v celoti “brcnili” kamor je treba. Napravili so zdrav korak naprej. Razvojni korak v pravo smer. Izkušnje, bogato znanje, velika zrelost komponiranja, so to pot odlično kapitalizirani. Kar je nakazoval “Operation: Mindcrime pt. II” (2006), je naposled v celoti privekalo na svet. Album, ki mu je bilo namenjeno da se rodi najmanj 10. let prej. Naposled je tu!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Seznam skladb:
01. Sliver
02. Unafraid 
03. Hundred Mile Stare 
04. At 30,000 Ft. 
05. A Dead Man’s Words 
06. The Killer 
07. Middle Of Hell 
08. If I Were King 
09. Man Down! 
10. Remember Me 
11. Home Again 
12. The Voice

Zasedba:
Geoff Tate – vokal
Michael Wilton – kitara 
Eddie Jackson – bas kitara 
Scott Rockenfield – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki