Queensryche : Operation Mindcrime II

0 52

Založba: Rhino Records
Datum izida: 04.04.2006
Produkcija: Queensryche & Jason Slater
Dolžina albuma: 59.02 min
Zvrst: Art Metal


Queensryche izdajajo nadaljevanje prvega dela. Konceptualna zgodba naj bi se končno razvozljala. Nikki pride iz zapora in ždi v sobi in se utaplja obremenjen z občutkom krivde zaradi umora nune sestre Mary. Kako se bo Nikki odkupil za vse grehe? Ali ga pogubi Dr.X, ali ga odreši astralna podoba sestre Mary, ali je vse skupaj zgolj še en slab sen? No, hja ne povejmo še vsega.

Pravzaprav zgodba sploh ni tisto kar nas najbolj zanima. Zanima nas kaj glasbeno ponujajo Queensryche. Sam “intro” je takojšnja rekapitulacija uvoda k prvemu delu Operation: Mindcrime, kar je dobrodošlo, saj poslušalec lahko takoj smiselno začne s povezovanjem obeh delov v celoto. Kar se dogaja naprej je pa pravzaprav pričakovana poteza. Queensryche so pobrisali prah s svojih vinilnih plošč in privlekli na dan tercetne harmonije polpretekle zgodovine slavnih dni svojega “imperija”. Te so vključili v svoj moderno orientirani zamazano nagruvan (konkreten!) riffovski zvok, ob katerem so bobni že davno izgubili tisto znano “splashy” globino, ki je krasila stari Queensryche zvok in tudi na novi plošči nosijo “zgaražirana” oblačila. 

Queensryche že dolgo niso več metal bend v klasičnem pomenu te besede in s tem se je treba sprijazniti. Smola za njih je v tem, da jih posluša metalska publika, ki pa je do vseh post “Promised Land” albumov zelo kritična do Queensryche. No, drugi del “Operation: Mindcrime” je kljub vsemu presegel pričakovanja. Lahko bi bila znova prava glasbena grozljivka, tako pa smo dobili sprejemljivi “cross over” album. Queensryche so svojo jezno nepokorščino in aroganco s prvega dela zamenjali za obupanost in predanost v usodo, ki jo nosi sedaj drugi del. Človek je nad slišanim lahko pomirjen, sicer ni popolne zadostitve, a lahko je vsaj pomirjen. “Dvojka” je svetlobna leta stran od “enke”, a hkrati tudi svetlobna leta oddaljen od žalostno zvenečih predhodnikov “Q2K” (1999) in “Tribe” (2003). Ostaja le še prijateljski nasvet. Album si zasluži priložnost ker je nadvse soliden in nosi pravi rockovski naboj, samo med poslušanjem se ga ne sme primerjati z nobenim drugim Queensryche albumom! 

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 7.0 / 10

Queensryche – I’m American (uradni video)

Seznam skladb:
1. Freiheit Ouverture
2. Convict 
3. I’m American 
4. One Foot In Hell 
5. Hostage 
6. Hands 
7. Speed Of Light 
8. Signs Say Go 
9. Rearrange You 
10. The Chase 
11. Murderer 
12. Circles 
13. If I Could Change It All 
14. An Intentional Confrontation 
15. Junkie’s Blues 
16. Fear City Slide 
17. All The Promises 

Zasedba:
Geoff Tate – vokal
Michael Wilton – kitara 
Mike Stone – kitara 
Eddie Jackson – bas kitara 
Scott Rockenfield – bobni 

GOSTUJOČA GLASBENIKA: 
Ronnie James Dio “Dr. X” – vokal 
Pamela Moore “Sister Mary” – vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki