Queensryche : Queensryche (EP)

0 74

Založba: EMI Records
Leto izida: 1983
Produkcija: Neil Kernon & Queensryche
Dolžina: 21.22 min
Zvrst: Heavy Metal


“Queensrÿche”, famozni EP, famoznih Queensrÿche! EP s katerim so ti imenitni ameriški metalci iz Seattla zapečatili svojo usodo in usodo marsikaterega ljubitelja perfektno usekanih zvočnih dramil distorzirane osnove! Ta EP je pravzaprav obstajal še pred imenom skupine Queensrÿche. Nujno je napraviti krajši uvod, kajti leta hitro tečejo in Queensrÿche opus v letih 1983 – 1990 dobiva vse večjo in večjo zgodovinsko težo. Za rock glasbo seveda!

EP nosi štiri skladbe. Leta 1981 je skupina imela pripravljen demo teh skladb in Queensryche so bili takrat skupina, ki se je imenovala The Mob, Geoff Tate, ki je sicer prispeval vokale v studiu, je bil takrat uradno član skupine The Myth. Tate-u “heavy metal” ni nikdar dišal, zato je dolgo okleval preden se je uradno pridružil Queensrÿche. Skupina je nesrečno poizkušala skleniti pogodbo, a so material na demo-u zavrnile številne založbe. Na koncu so sami izdali EP v samozaložbi, leta 1983! Imenoval pa se je “Queen Of The Reich”. Ta je v ušesih kritike in javnosti požel visoke ocene, silno odobravanje, zato je bilo povpraševanje po njem izredno. Fantje so v tem obdobju preimenovali svoje ime iz The Mob v Queensrÿche, očitno navdahnjeni nad prvo skladbo EP-ja. Tate je po podpori, ki jo je prejel “Queen Of The Reich” sprejel uradno članstvo v skupini in zapustil The Myth. Še istega leta pa odreši skupino podpis pogodbe z EMI Records, ki izda EP znova, to pot pod imenom “Queensrÿche” (1983).

Ostanimo še naprej v letu 1983. N.W.O.B.H.M. je bil v polnem razcvetu, Iron Maiden so prevzeli primat na vse bolj popularni sceni heavy metala. Queensrÿche člani so zoreli ob močni inspiraciji albumov Judas Priest in takrat modnih ter aktualnih Iron Maiden. Tudi Američani so posedovali v tem obdobju močno metal gibanje. To je posedovalo v izrazu še več agresije, še hujšo demonstracijo hitrosti “žagarjenja” po kitarah, manj romantike in melodije od evropskih vrstnikov, več arogance in temačnosti. Tu so bile mlade in nadebudne skupine Savatage, Helstar, Fates Warning, Metal Church, Liege Lord,… tu blizu so v zgodnjih začetkih seveda tudi naši Queensrÿche s svojim EP-jem.

“Queensrÿche” odpre z impresivnim riffom Queen Of The Reich, unikaten riff, a riff, ki hkrati v trenutku opozori o omenjenih vplivih. Komad poseduje vse. Odličen furiozen avtoritativen večplasten vokal, dinamično komunikacijo obeh kitar z visoko mero medebojnega sporazumevanja, poudarjena zvočno spektralna globina izpiljenega prisotopa ritem linije. No v zgodnjih Queensrÿche je ta vokal vnašal temačnost, kar metal tudi zahteva, ta pridih obskurnosti je kasneje vse manjši! Demonstracija in eksekucija peterke opozarja, da so fantje bili uglašeni na popolnoma enaki frekvenci, že takoj v začetku. To rezultira pač v tem da je material EP-ja v okviru omejitve žanra, ki ga skupina zastopa v svojih zgodnjih začetkih popolno zložen (skomponiran, odigran in sproduciran). Skupina je tako, neposredno opozorila, da nosi izreden potencial in dar skladanja “največjih”. Smelost vnosa melodičnega, sledenje melodiji, podrejanje melodiji. A z ustrezno mero agresije in eruptivno distorziranih riffovskih napadov, ki jih mora heavy metal imeti. Idealen skupni imenovalec, več dejavnikov, po katerih piljenju perfekcionisti hlepijo. V teh idealnih razmerjih sta stakni zlasti Queen Of The Reich in zaključna power balada The Lady Wore Black z dinamičnim preklopom atmosfere med sanjavim akustičnim predrefrenom in orkanom refrena! Nightrider in Blinded pa posedujeta še več tistega na kar so se “mladi” vžigali. Jeze, arogance in uporništva. Tragedije torej. Obskurneje zasnovani skladbi in tipična navezava na zgoraj omenjene bende heavy metal generacije novega vala ZDA, če se smem tako izraziti. EP je opozoril, da Queenrÿche posedujejo izredno tehnično podkovanost in dar skladanja, prav tako pa je dal slutiti s svojo slikovitostjo, da Queensrÿche nosijo izjemen razvojni potencial, saj so v samem začetku takoj opozorili, da lahko tehnično igrajo na veliko višjem nivoju od takrat že visoko renomiranih imen (Iron Maiden) svojega žanrskega polja.

Leta 2003 so pri EMI ponovno izdali EP “Queensrÿhce”. Na njem se nahaja originalno redosledje štirih skladb. Vzrok zakaj sodi nujno ta ponovna izdaja v vašo zbirko pa so bonus skladbe. Gre za 10 skladb iz davnega koncerta iz Japonske iz leta 1984. Reč je bila izdana na kaseti VHS formata z naslovm “Live In Tokyo” in je seveda v trgovini ni mogoče nikjer najti. Skupina je v tistem obdobju koncertirala v prid podpori takratnemu prvemu studijskemu album “The Warning”. Opozarja na tisto kar je bilo že omenjeno v prejšnjem odstavku. Tehnično brezhibnost, ki je z demonstracijo v živo tako neposreden dokaz v kakšni strašni kondiciji so se fantje nahajali takoj na samem začetku, z izredno željo po dokazovanju, po tem da želiš biti najboljši. Sila pomemben in očitno redek dokument zgodnjih koncertnih Queensrÿche zlate klasične formacije.

V naslednjem letu izda skupina album “The Warning”, enega najobetavnejših ter ambiciozno zasnovanih klasično zgrajenih heavy metal albumov, kar jih je v zgodovini prišlo z druge strani Atlantika. “Queensrÿche” pomeni za skupino v začetku trdno iztočnico in sveto zibelko rojstva velike skupine!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Queensryche – Queen Of The Reich (uradni video)

Seznam skladb:
ORIGINALNI EP “QUEENSRYCHE” (1983)
1. Queen Of The Reich 
2. Night Rider 
3. Blinded 
4. Lady Wore Black 

Trajanje EP-ja: 21.22 

BONUS SKLADBE PONOVNE IZDAJE (2003): 
5. Night Rider 
6. Prophecy 
7. Deliverance 
8. Child Of Fire 
9. En Force 
10. Blinded 
11. Lady Wore Black 
12. Warning 
13. Take Hold Of The Flame 
14. Queen Of The Reich 

Zasedba:
Geoff Tate – vokal
Chris DeGarmo – kitara 
Michael Wilton – kitara 
Eddie Jackson – bas kitara 
Scott Rockenfield – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki