Radioactive: X.X.X.

0 221

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 11. 3. 2022
Produkcija: Tommy Denander
Dolžina albuma: 49.32 min.
Zvrst: Hard Rock/AOR/Art Rock
Ocena: 9.0/10


Radioactive je glasbeni projekt švedskega multi-instrumentalista in ‘studijskega garača’ oziroma ‘legionarja’, sicer pa profiliranega komponista in producenta, Tommyja Denanderja. Pregovor pravi, da je kovačeva kobila najslabše podkovana. Tako bi lahko pogojno rekli tudi Denanderja. Možakar je nenehno ekstremno zaposlen. Kot studijski glasbenik, komponist, producent, zato mora svoj projekt nenehno postavljati ob stran v upanju, da se najde kaj časa tudi zanj. Če omenimo samo dve orjaški imeni rocka ter popa, ki sta bili deležni Denaderjevih studijskih uslug. Pokojni Michael Jackson in Jeff Beck. Spisek eminentnih figur iz sveta rocka in popa s katerimi je Denander v karieri sodeloval, je sicer še konkretnejši in znatno bolj obsežen.

Četudi je Denander projekt Radioactive uradno zagnal že leta 1991, je potreboval kar deset let, da spravi od sebe studijski prvenec. No, predzadnji album, to je četrti »F4ur«, pa je izšel pred sedmimi leti. Časovni intervali med albumi so torej konkretni Na albumu »X.X.X.« je enajst skladb in malo manj kot 50 minut glasbe. Denander za katerega ni treba dodatno poudarjati da velja za velikega perfekcionista, je prebral za ta album najboljše od najboljšega. Četudi se za projekt rado zapiše da gre za melodični rock, je Radioactive v prvi vrsti briljantno razgiban rock album, ki mu poveljuje izjemen občutek za muzikalnost in doseganje pomp teatra. Na njem najdeš prvovrstne ‘branike’ hard rocka, kot sta otvoritvena Monkey On Our Back ali pred koncem Voodoo Queen, pa tudi trenutke z več AOR vzmetenja (Move It, I Have A Dream).

Ker je Denander v prvi vrsti kitarist, je delo kitare v produkciji jasno in nedvoumno izpostavljeno, fraze pa vžigajo naravnost briljantno in zgrabijo v hipu. Od prve do zadnje sekunde albuma poveljuje temu izdelku izjemna dinamika v razvoju dogodkov. Možakar je privabil k sodelovanju malho briljantnih vokalnih gostov. Med njimi izstopata imeni Robin McAuley (MSG, Black Swan, Grand Prix) in Robbie LaBlanc (Blanc Faces, Find Me). Tu so še Jerome Mazza, Clif Magness, Christian Ingebrigtsen in Daniel Byrne, ki dostavljajo vsak svoj vokalni značaj v izbranih točkah tega zelo kvalitetnega in dovršenega hard/art rock albuma. Vokalisti dodajajo skladbam piko na ‘i’, ter z vložki učinkovito gradijo sam karakter in značaj točkam albuma. Komadi z LeBlancom in Mazzo najbolje ‘prijemljejo’.

Album »X.X.X.« poseduje tisti žlahtni dotik finomehanike, ki izkazuje Denanderjevo večplastno glasbeno stesanost. To nakaže takoj odlična uvodna Monkey On Our Backs, ki potegne na novejša dela Winger, zlasti zadnja dva Winger albuma. V smislu aranžiranja še bolj impresiven moment prinaša zagotovo balada Written In The Scars, kjer bi privzdignila vsaj eno izmed obeh obrvi tudi Neal Schon in Steve Lukather. Skratka, da. Tu se album približa pop elementom, to pa zahteva pretanjenost in kar nekaj pretanjenih fines in potez, ki občujejo z znanjem izvajanja jazz glasbe. Odlična art rock balada prinaša enega najbolj zanimivih delov albuma »X.X.X.« If Today Was Your Last Day Alive, ki v refrenu teatralno vnaša več AOR retorike, ki bi jo v neki drugi režij posvojili tudi Def Leppard, pa preseneti z izvrstno modulacijo v mid-eight pasaži, krepostno dodani godalnimi okraski pa znova potrjuejo, da je Denadner material za X.X.X. pilil konkretno dolgo. Odlično se pajdaši z elementi popa tudi Move It, kjer je prav neverjetno koliko prostora pokrije večdelni vokalni napev Move It. Ta skladba nosi v ritmiki nekaj funky konotacije, ki te zgrabi hipoma v pogon. Za AOR puriste bo zanimiva zlasti I Have A Dream. Svoje vrste beštija je tudi Drag Me Through The Mud, ki posebej očara s perfektnim aranžerskim razvrščanjem in združevanjem glasbenih elementov.

Posebna poslastica so solistični vložki Tommyja Denanderja, ki pa so glede na pretkano pristopanje v piljenju aranžmajev, nikdar ne izstopajo v točkah. Prinašajo pa tisto močno zaželeno jagodo na vrhu smetane.

Za »X.X.X.« lahko preprosto rečemo, da gre za enega vidnejših dosežkov, ki so izšli v letošnjem letu na polju hard rocka. Album ne preneha navduševati nad izjemno poslušljivostjo, hkrati s to privlačnostjo, pa se v njem nahaja kup malih fines in precizno podtaknjenih detajlov. Ta ‘artistična finomehanika’ prihaja na površje tudi z naknadnimi rotacijami tega navdušujočega izdelka. Album »X.X.X.« je najmanj enakovreden svojim štirim preteklim studijskim bratom in izkazuje neverjetno artistično zrelost glasbenika, kot je Tommy Denander.  

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Monkey On Our Backs
2. The Deed Is Done
3. Remember The Ghosts
4. Written In The Scars
5. If Today Was Your Last Day Alive
6. Move It
7. Youman Unkind
8. I Have A Dream
9. Voodoo Queen
10. Drag Me Through The Mud
11. California Ways

Vokalisti:
Jerome Mazza (skladbi št. 1., 5. in 8.)
Robin McAuley (skladba št. 2. in 6.)
Robbie LeBlanc (skladbe 3., 7. in 9.)
Christian Ingebrigtsen (skladba št. 4)
Daniel Byrne (skladba št. 10)
Clif Magness (skladba št. 11)

Ostali glasbeniki:
Tommy Denander – kitara, bas kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Andreas Carlsson – spremljevalni voakl
Tommy Henriksen – spremljevalni vokal
Mutt Lange – spremljevalni vokal
Neil Anami – bobni
Olle Romö – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki