Ratko Divjak & Friends For 70 Years

0 221

Založba: Nika Records
Datum izida: 2. 10. 2020
Produkcija: Primož Grašič
Dolžina albuma: 59.25 min
Zvrst: Jazz
Ocena: 10/10


V lanskem oktobru je slovenski jazz bobnar Ratko Divjak praznoval svoj sedemdeseti rojstnodnevni jubilej. Založba Nika Records je ob tem jubileju poskrbela za izid posebne zgoščenke, na kateri je nekako zaokrožen bistveni karakter Ratkovega glasbene biti, lahko rečemo tudi šegavega in prostranega jazzovskega izrazoslovja. Kot vrste mali kažipot v glasbenikov svet, četudi je treba imeti v uvidu, da je Ratko pred jazzom, pričel igrati v sferi rock glasbe, in to v eni najbolj markantnih zasedb časov rajnke skupne države, ki je glasbeno zaznamovala prvo polovico sedemdesetih, to je Time.

S prijatelji torej. Pod producentsko taktirko slovenskega jazz kitarskega briljanta Primoža Grašiča, sicer Ratkovega dolgoletnega Big Band RTV Slovenija kompanjona, je zabeleženih na trakove med letoma 2017 in 2019 enajst jazzovskih standardov, ki se sukajo od časov, ko je prevzemal pobudo du-bop, kot tudi časov, ko je bila popularna jazz fuzija. V družbi z jazzovskih asov, ki so sicer zelo aktivni, prepoznani tudi širše v tujini in ki so dejansko del cvetobera največje jazzovske imenitnosti ta hip na slovenskem. S temi fanti je Ratko prebil premnoge večere na odru, zato med njimi ne ostaja neizrečenih besed, ne dejanj. In natanko to izžareva ta kompilacijska rojstnodnevna Ratkova zgoščenka.

Art Farmer, Gary Burton, Stan Getz, Joe Pass, N. H. O. P. Pedersen, Sal Nistico, Albert Mangelsdorf, Dave Libman, Tony Coe, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis, Joe Pass, Mike Stern in Steve Swallow, so samo nekatera imena mednarodne jazz scene, s katerimi je Ratko v svoji bogati in prešerni glasbeni karieri sodeloval. Ta, recimo ji kar »zaželenost«, le potrjuje njegovo veliko mojstrstvo obvladovanja jazz bobnarske obrti.

Na zgoščenki je osem točk. Sedem predelav jazzovskih standardov, ki so jih skomponirala nekatera največja imena svetovnega jazza (mdr. Miles Davis, Wes Montgomery, Herbie Hancock), zadnja točka pa je avtorsko delo Milana Stanisavljevića, ki tudi sam sodeluje s klavirjem na tem albumu. Družba je naravnost osupljiva, če ne fantastična. Dialogi, v katere vstopajo instrumentalisti, kemično medsebojno učinkovanje, organska zvočna toplina, razvita prostornina zvočne kulise oziroma krajine, kjer si zlasti v poudarjenih trenutkih kjer prevladuje moment bebopa, ni težko predstavljati tistih z gosto meglo prepojenih prostorov sredi 40 let nekje v nočnih barih Chicaga. Dinamita in pronicljivih vraž solistične vsebine možakarjem niti za hip ne primanjkuje. Rdeča nit, fokus, vse stoji na svojem mestu in nikogar ne odstreli na polja avantgardnih jazzovskih pustolovščin, kar bi si sicer možje lahko privoščili. A kdaj drugič.

Album »Ratko Divjak & Friends For 70 Years« ni le dokument, ki je v prvi vrsti posvečen liku in delu bobnarskega velemojstra in legende Ratka Divjaka, pač pa hkrati tudi košček jazz glasbe, ki ob poslušanju ne preneha zabavati, navduševati, pa tudi notranje bogatiti. Gre za ekspoze briljantne medsebojne glasbene naveze instrumentalistov, med katerimi daje vsak svojo individualno noto določeni točki. Svoj ten. Predvsem v delih, ki so rezervirana za širne akrobacije šegavih improvizacij, kjer ne zmanjka domiselnih in naglih manevrov vrhunskega razgibavanja točk in v katerih razgaljajo instrumentalisti na individualnem nivoju svoje mojstrstvo velikih glasbenih talentov. Seveda je album obilno založen tudi s trenutki, kjer možje razgibavajo Divjaka, ta pa razkaže v teh momentih svojo izjemno večplastno jazzovsko stesanost, ki jo spremlja na vsakem koraku velik občutek in pretanjenost oziroma kar neverjeten smisel za prilagajanje situacijam v razvoju kompozicij. Občutek za raznoliko barvanje posameznih udarcev, glede na elementarnost narave izpovedi izbrane točke. Tisto nekaj, s čimer Ratkova igra prevzame pravzaprav vsakogar. Zahtevnega poslušalca, kot tudi naključnega mimoidočega, ki se je recimo sredi devetdesetih ustavil na Beethovnovi ulici v Ljubljani in klubu Gajo na kakšni pijači, ob spremljavi džezistov med katerimi se je mnogokrat pojavljal na odru kluba tudi Ratko. Od nekdaj je bilo tako in tako naj ostane še na mnoga leta. 70 let bobnarske legende in jazzbobnarskega asa za naslednjih sedemdeset let. Naj bo še naprej tako čilih, kreativnih in zdravih. Na zdravje Ratko!

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Butterfly (H. Hancock)
2. Full House (W. Montgomery)
3. Is There A Jackson In The House (C. Jackson)
4. Wayne’s Thang (K. Garret)
5. Midnite Blue (K. Burrel)
6. My One And Only Love (G. Wood)
7. Seven Steps To Heaven (M. Davisl)
8. He Exactly (M. Stanisavljević – dedicated to Ratko Divjak)

Glasbeniki:
Ratko Divjak – bobni
Adam Klemm – saksofon na skladbah št. 3 in 8
Lenart Krečič – saksofon na skladbah 2, 5 in 6
Milan Stanisavljević – klavir na skladbah 3 in 8
Marko Crnčec – klavir na skladbah 1, 4, in 7
Gregor Ftičar – klavir na skladbah št. 2, 5 in 6
Primož Grašič – kitara na skladbah 2, 3, 4 in 5
Robert Jukič – kontrabas na skladbah 3 in 8
Tadej Kampl – bas kitara na skladbah 1, 4, in 7
Goran Rukavina – bas kitara na skladbah 2, 5, in 6

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki