Real Life Version : Furious Winds And Ice Cold Showers

0 153

Založba: Giljotina Records
Datum izida: 02.02.2018
Dolžina albuma: 20.32
Produkcija: Real Life Version
Zvrst: Alternative Rock / Crossover


Trinajst let se na širnih poljanah podtalja ajdovske doline borijo Real Life Version. Kljubujejo in grizejo. Ohranjajo nepopustljivost, ohranjajo žar in srčnost. Bend zastopa s svojo večletno aktivnostjo skaloviti masiv novega alternativnorockovskega gibanja na Ajdovskem. Člani skupine so tesno povezani z drugimi tamkajšnjimi zasedbami, ki žanrskih ločnic niti ne zaznavajo prav dobro, kaj šele priznavajo. Torej vlada na tistem koncu Slovenije v tem oziru (presenetljivo) sloga.

Čeprav lahko zapišemo, da so Real Life Version zelo modno kompletirana glasbena povest o punk rocku z blagimi primesmi HCja, je druga asociacija ob tem, da pač na svetu mrgoli takšni skupin.  Vendar pa uspevajo biti Real Life Version kanček svoji. Ajdovsko svoji, če razumete? Imajo svoj glasbeni dosje, ki ga sedaj z novim albumom »Furious Winds And Ice Cold Showers« le poglabljajo in negujejo. Tu ni le ekstremno hitrega juriša speljanega na treh do štirih akordih kombinacijah, udarnih in preprostih rifov, bend upa prestopati te pragove, vtakniti kar lep sveženj kompleksnih prehodov in pasaž, posebno presenečenje pa dostavlja na album naslovna skladba, ki je za žanr povsem netipična. Bend je moral v obdobju pred nastankom glasbe za ta album skozi turbulentno obdobje, od tod izbrani naslov albuma, pri čemer lahko naslovno skladbo nekako izberemo za jedro izpovedi skupine o tem turbulentnem obdobju. Ajdovci so pač vajeni burje.

Bend skrbi sam za produkcijo, ki je izredno kvalitetna. Topla, organska, živa in dinamična, s silno spretno zapolnjeno zvočno krajino. Nizki toni držijo pravo vzmetnico drznim rifom ter ritmični teksturi.  Melodij je v obilju, tudi vokali so pretežno »čisti«, se pravi melodični. Bend spretno polni prostor med vokalnimi linijami z dodatnimi vokali oziroma »vzkliki«, večkrat je glavni vokal obdan z dodatno vokalno harmonijo, večkrat spretno zamaskiran tudi z dodatnimi efekti, kar vnaša v podobo skladb dodatno artikulacijo oziroma razgibanje vzdušij. To vnaša valovanja razpoloženja, atmosfere.

Druga reč, ki naredi zgodbo o Real Life Version suvereno je njihova tehnična izpiljenost. Vse česar se lotevajo je izredno pretanjeno in premišljeno. Čeprav deluje na uho vse tako trivialno in enostavno, so fantje posvečali veliko časa, da so izpilili točke do zaključnih verzij.  Prehodni deli, okrasni dodatki kitarskih harmonij (mednje sodi tudi »Maiden« harmonija  v Rise And Shine). Bend skrbi za izrazno estetiko zlasti kar se ritmične kinetike tiče. Ritmično so Real Life Version posebno močni. To se čuti tudi v dopirnosu izjemno razgibanih bas linij, ki v produkciji jasno in enakovredno komunicirajo s preostalimi instrumenti. Real Life Version podtaknejo raje kak »zajeban« ritmični prehod ali prehodni »prelom«, kot da bi se zapletali v kompleksno  »trpinčenje« instrurmentov. Prostora za kompliciranje ni, bend prehaja k bistvu takoj  in razoroži ljubitelja tovrstne glasbe z neverjetno energijo, ki jo izžareva v svoji igri in angažiranosti. Real Life Version nosijo izredno prepričljivo prodornost in izrazno vehemenco. Pristnosti jim nikakor ne primanjkuje.

Komad Rise And Shine jim je, kar se takojšnje nalezljivosti tiče, res fenomenalno uspel. V tem oziru kar najbolje uspel. Komad naravnost za v reklamno špico! Ta komad je idealen za otvoritev koncerta ali albuma, pa vendar so Real Life Version za otvoritev raje izbrali Tea Party Revolution, ki je zlasti ritmično kompleksnejši komad, s čimer že uvodoma opozarjajo, da  ne gre za še en stereotipski  punk rock bend nove generacije.  Drugi izredno dopadljiv jurišnik, pa je sklepni Chainbreaker, v kateri prevzame pozornost harmonizirana vokalna linij, ki v zaključku dostavi še eno punkrockovsko  detonacijo, v kateri stresejo sicer pretežno »veseljaški« Real Life Version, lepo bero ostrine, jeze in nazobčanosti.

Real Lfie Version je bend, ki mora obvezno opozoriti nase v tujini. Obvezno. Novi album to znova enkrat več poudarja. Če se zglasijo pri nas kdaj kakšni Offspring, vemo kdo bo predskupina. Človek bi jih rad videl v živo. Real Life Version namreč. Mogoče pa igrajo pred NOFX 21.06.2018 v Ljubljani? Vrag ve.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Seznam skladb:
1. Tea Party Revolution (02:40)
2. Rise and Shine (02:30)
3. Challenging Ghost (03:32)
4. Furious Winds and Ice Cold Showers (05:12)
5. Wall of Fame 6 o’clock (03:38)
6. Chainbreaker (02:30)

Zasedba:
Jani Jež – kitara, vokal
Aljoša Todorovič – kitara
Jani Peljhan – bas kitara, vokal
Nejc Franca – bobni, voka

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki