Repetitor: Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji

0 124

Založba: Moonlee Records
Datum izida: 20. 11. 2020
Produkcija: Milan Bjelica
Dolžina albuma: 22.15 min
Zvrst: Alternative Rock
Ocena: 9.0/10


Repetitor so srbski alternativci, ki so postali v zelo hitrem času vrste kulta slovenskega klubskega alternativnorockovskega podzemlja. Njihovi koncerti so preprosto povedano popolna norija. V tistih nabito polnih prostorih, kjer kaplja znoj od vsepovsod in trga potna telesa klubov nasičen in zatohel, a predrto naeliktrificiran zračni šundr, odstrelijo Repetitor že po nekaj taktih svojo publiko, v svoj svet. Preostanek takšnega srečanja s skupino je seveda prvovrstni filmski scenarij neverjetno iskrenih predstav uničujočega rocka, kjer razgalja skupina svoje srce, kot na dlani. Ta trio je resnično fenomenalno uigran. Kemija je izjemna. Tudi na novem albumu je jasno, da je novi album odigran po vzoru klubskega koncerta. Le v studiu. Energija, ki jo bljuje je izjemna in neverjetno prodorna. Ta briljantna kemija, ki nebrzdano poganja trio, je na novem albumu posebej slikovito predstavljena v skladbi Sa izvora. Vendar počasi.

Bend je zaslovel s svojo nepotvorjeno, resnicoljubno in svobodomiselno dozo uničevalno navitega grmenja, brnenja in hrumenja ki hodi po samonikli glasbeni poti, kjer si podajata roko garažirana punkrockovska nabrušenost s stonersko zadetostjo, rad pa trio zaplove v tripoidno repeticijo bolščavih basovskih linij, ki ustvarjajo zabavno primes post-punka. Vse skupaj kronajo trpka besedila nove generacije, ki izžarevajo njeno brezizhodnost in neperspektivnost. Krik upora. Gnev trpečega. Boš padel in se vdal, ali dvignil glavo in grizel dalje, dokler ne pade tisti, ki te zatira? Repetitor korakajo nekje po sredini. Večkrat naravnost v ognjene zublje samodestrukcije.

Kakorkoli deluje nemara vse skupaj banalno, reč še zdaleč ni enoznačna. Novi in skupno četrti album skupine z zelo zanimivim naslovom »Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji«, znova izdan za Moonlee Records, nakazuje da polaga bend bolj kot kdaj koli prej, več pozornosti na aranžiranje kompozicij. Da pristopa torej koncizneje pri aranžiranju. Bolj zrelo. Album izraža tudi več fines pri kreiranju zvočne krajine, kjer presenetijo Repetitor že z drugo skladbo Kroz vetar. Tu je ženski vokal dejansko postavljen v zvočno sliko skladbe, kot da bi ga nosil veter na plastovitem rožljanju debelih basovskih linij. Da je bend vpel več pretanjenega pristopanja do oblikovanja aranžmajev potrjuje zaključni del albuma, ko se zvrstita skladbi Danima in za njo Noćima. Sta izpovedno vsak sebi kontrastni, vendar pa tvorita združeno celoto. Gre za ljubezensko hrepenenje. A odeto v osebno glodanje mučne mračnine, ki jo izžarevajo najbolj skrite in odmaknjene črne globeli ter čeri duše.  

Naslov albuma je vrsta odziva skupine na aktualno stanje sveta, v katerem postavlja pravila igre trenutno (vse bolj in bolj sumljiva) pandemija. Bend, ki ne more nastopati in deliti svoje energije z množico je to povzel v naslovu albuma, njegova naslovnica pa simbolično povzema neke lepše čase, ki jih vsi tako zelo pogrešamo. Z Repetitor na čelu.

Dobrih dvajset minut »veseloigre«, ki je vse prej kot vesela, pač pa nemara celo najbolj slikovita in razgibana zbirka avtorskih stvaritev, kar jih je skupina spravila skupaj. Godi tudi visoka dinamika, ki jo posedujejo zlasti nabrušene skladbe. To je tista razpoloženjska alternacija med rifovsko hiperplazijo in deli, kjer se fraze umaknejo in pustijo prostor v katerih zavladajo bas linije. Takšna je Gorim, ki bo gotovo prerasla v enega koncertnih favoritov. Repetitor so skupina in to ni nobeno novo odkritje, ki vžge polnokrvno na koncertih. Album  »Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji« bo zagotovo izvajala v celoti v živo. Je kratek in neverjetno jedrnat dokument, ki izkazuje da skupina v svoji usmeritvi še vedno niti za ped ne skopari z mnoštvom sproščenih decibelov, kljub temu pa je zaznavna artistična rast v aranžiranju. Brez skrbi. Samoniklost in samoraslost je v vsem zadržana. Le bogatejša je, saj je preskočila na novo razvojno stopničko.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Džungla (02:12)
2. Kroz vetar (03:17)
3. Gorim (02:32)
4. Kost i koža (02:26)
5. Sa izvora (02:23)
6. Roba s greškom (03:30)
7. Danima (03:44)
8. Noćima (02:18)

Zasedba:
Boris Vlastelica – kitara, vokal, sintetizatorji, bas kitara
Ana-Marija Ćupin – bas kitara, vokal
Milena Milutinović – bobni, bas kitara, vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki