Robby Steinhardt (Kansas) 25. 5. 1950 – 17. 7. 2021

ROBBY STEINHARDT (promocijska fotografija skupine KANSAS)
2 141

Robby Steinhardt, ustanovni član ameriških progresivnorockovskih legend Kansas ter njihov violinist pa tudi občasni vokalist je preminil v 72. letu starosti zaradi posledic akutnega pankreatitisa (kroničnega vnetja trebušne slinavke).

Robbyjeva družina je v zvezi z glasbenikovo smrtjo objavila kratko sporočilo: “Robert Eugene Steinhardt, je bil dobro znan kot ustanovni član in originalni violinist ter vokalist rock skupine Kansas. Njegova violina in petje na skladbah Dust in The Wind, Point Of No Return in Carry On Wayward Son, so globoko vrezali Robbyjevo ime v skalovje zgodovine rocka.”

“Robby je snemal novi album s producentom Michaelom Franklinom, ki je sestavil za to priložnost zvezdniško ekipo znanih glasbenikov, ki so se zbrali da podprejo Robbyjevo vrnitev. Steinhardt je bil zelo ponosen na ta glasbeni projekt katerega album naj bi izšel konec leta 2021. Prav tako je Robby že pričel z vajami za turnejo po ZDA, ko je zbolel.”

Steinhardt je bil od leta 1972 dalje član zasedbe White Clover, kjer so mu delali družbo bobnar Phil Ehart, pevec in klaviaturist Steve Walsh in kitarist Robbie Williams. Ko se je skupini pridružil še kitarist Kerry Livgren, so bili leta 1974 postavljeni temelji za Kansas.

Steinhardt si je delil vodilni vokal (prispeval duete) s klaviaturistom Steveom Walshem v obdobjih med letoma 1973 in 1982 ter med letoma 1997 in 2006. Potem, ko je Robby Steinhardt leta 2006 skupino zapustil, ga je pri Kansas zamenjal David Ragsdale.

Robby Steinhardt in Steve Walsh sta edina dva originalna člana skupine, ki ne prihajata iz mesta Topeka, kjer so bili Kansas ustanovljeni.

Steinhardtovi nekdanji tovariši iz ekipe še vedno delujočih Kansas, so violinistu v slovo posvetili sledeče besede: “Člani skupine Kansas, trenutni in nekdanji, želimo izraziti našo najglobljo žalost zaradi smrti člana naše skupine in prijatelja Robbyja Steinhardta.”

“Robby bo za vedno ostal del naših duš, našega uma in naše glasbe. Kar nam je prinesel, kot član naše skupine, nadalje našim privržencem, ki so obiskovali naše koncerte, pa tudi zvoku skupine Kansas, bo z glasbo skupine za vselej odzvanjalo vso srčnost in iskrenost. Radi ga imamo in za vedno ga bomo pogrešali.”

Robby Steinhardt se je rodil leta 1950 v Chicagu (zvezna ameriška država Illinois), odraščal pa je v mestu Lawrence (zvezna ameriška država Kansas), kot posvojenec Ilse in Miltona Steinhardta. Bil je klasično urjen violinist, kasneje, ko se je priključil Kansas, pa se je rad pošalil, da je to prineslo zanj, kot violinistu, slabe razvade. Tako je npr. držal violino naslonjeno na ramo in vrat tako, da je imel uho prislonjeno skoraj na violini, da bi se bolje slišal skozi samo ozvočenje. Steinhardtova violina, ter vokali, so nedvomno eden temeljnih elementov, ki so so-definirali vse zvočne in slogovne posebnosti sebi lastnega glasbenega dosjeja, te v marsičem močno vplivne in ene najbolj priljubljenih ameriških progresivnorockovskih zasedb vseh časov.

Robby je prvič zapustil Kansas po turneji Vinyl Confessions leta 1982. Vzrok za njegov odhod je bil osebne narave. Kasneje je ustanovil svojo skupino Steinhardt-Moon ter sodeloval v zasedbi Stormbringer Band, s katero je med letoma 1990 in 1996 izdal dva studijska albuma. Prav tako je sodeloval na kompilaciji posvečeni liku in delu Jethro Tull z naslovom “To Cry You a Song: A Collection of Tull Tales”, ki je izšla pri založbi Magna Carta.

Leta 1997 se je Steinhardt znova priključil Kansas. Ob nalogah vokalista in pevca je bil tudi protokolarni vodja koncertov. Skupina je opravljala obsežne koncertne turneje, ki so vključevali s po preko 100 koncertov na leto, kar ga je precej izčrpavalo. Skupino je zapustil sporazumno leta 2006, kmalu pa so ga začenjale pestiti tudi zdravstvene težave.

Leta 2018 je producent Michael Franklin Steinhardta prosil, če lahko prispeva violino na skladbi Activate, ki je vključena na zadnji studijski album nekdanjega Yes vokalista Jona Andersona “1000 Hands – Chapter One” (2019, RockLine recenzija). Leta 2020 sta Steinhardt in Franklin pričela sodelovati na skupnem glasbenem projektu. V načrtu sta imela izid albuma za konec letošnjega leta, kar sta želela pospremiti tudi s konkretno koncertno turnejo po ZDA.


2 Comments
  1. Matija says

    Oh, tem odhodom kar ni konca. Vsak teden odide kakšen izmed mojih glasbenih junakov. Kansas so zame eden tak favorit iz ozadja.

    Me je pa presenetilo, da za to žalostno novico nisem izvedel na blabbermouthu. Ob vseh kvazi novicah, ki jih objavijo, bi pričakoval, da bi objavili novico o smrti člana Kansas. Sicer res niso ravno metal band, so pa za razvoj in razcvet žanra zelo pomembni, podobno kot Jim Steiman, katerega smrt so na blabbermouth prav tako spregledali.

  2. Matija says

    Evo, pa sem si na YouTube zaigral Portrait, meni najljubšo Kansas skladbo. Našel sem izvrstno živo verzijo iz 1982, sicer z Johnom Elefantejem na vokalu.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki