Robin McAuley: Alive

Frontiers Music Srl. 2023
0 73

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 17. 2. 2023
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 44.18 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Robin McAuley, čislani irski hard rock vokalist, ki je pred časom znova opozoril nase v sodelovanju znotraj projektov Michael Schenker Fest, kot tudi Black Swan, sicer pa je znan po tem, da je v preteklosti posnel nekaj odličnih albumov s Schenkerjem pod okriljem imena McAuley Schenker Group, se po dveh letih odkar je izšel »Standing On The Edge«, vrača z njegovim naslednikom »Alive«.

Preden vzamemo pod absoluten drobnogled njegov najnovejši album pa utrdimo še malo McAuleyjev status. Robin McAuley je eden najbolj prepoznavnih hard rock pevcev. Njegov vokal zaznamuje albume skupin časov osemdesetih Grand Prix in Far Corporation ter seveda MSG albume “Perfect Timing,” “Save Yourself” in “MSG”. Potem ko je zapustil McAuley Schenker Group, je izdal leta 1999 prvi samostojni studijski album “Business As Usual”, zatem pa se je priključil AOR ikonam Survivor. V letih, ki so sledila, je znova združil moči z Michaelom Schenkerjem v Michael Schenker Fest ter posnel albuma “Resurrection” in “Revelation”. Leta 2020 je postal del zvezdniškega hard rock kvarteta Black Swan, ki ga dopolnjujejo še: Reb Beach (Whitesnake, Winger), Jeff Pilson (Foreigner, ex-Dokken) in Matt Starr (Ace Frehley, Mr Big), ki so doslej izdali dva albuma, zadnjega »Generation Mind« lani.

McAuley ohranja svoj vokal v izvrstni formi tudi v zreli eri svojega glasbenega delovanja. To ni bilo težko ugotoviti tako na predhodniku »Standing On The Edge«, novi album »Alive« pa to znova potrjuje. Na nek način deluje naslednja misel patetično, pa vseeno. Frontiers Music Srl, založba torej ki stoji za tem albumom, je McAuleyu priskrbela celotno studijsko ekipo. Ta je na njem, ne le odigrala ves material, pač pa ga tudi skomponirala in poskrbela za produkcijo albuma. Brez te ekipa McAuleyevih solo albumov ne bi bilo. Mož takšnega vokalnega formata in karizme, pa brez albuma. Bila bi škoda, četudi je McAuley vpet v Black Swan, za čimer pa znova stoji Frontiers Music Srl. Torej? Alessandro Del Vecchio je tisti tihi igralec iz ozadja, ki vleče vse niti skupaj v format, ki je prilagojen zasnovi prvovrstne hard rock bombastike. Nič takšnega ne slišimo na tem albumu, kar že ne bi poznali, dobiva pa ob atraktivnem in odličnem vokalu McAuleya tudi takšna (generična) platforma zahtevan odklon. Vokalna markantnost McAuleyevega karizmatičnega vložka zadržuje središčno lego in okrog nje se vrti vse na albumu. Lahko rečemo kar naravnost da sije.

Skladbe vzdržujejo zahtevano bombastiko, napoj grabežljivega drama teatra in hipne muzikalne popadljivosti. Reč bo mogla vznemiriti ljubitelje MSG iz obdobja ko je Schenker sodeloval z McAuleyem. To je najmanj. In to je povsem dovolj, da lahko govorimo o visoki kredibilnosti ne le predhodnika, pač pa tudi najnovejšega studijskega albuma Robina McAuleya »Alive«, ki vzdržuje visoko kakovost predhodnika. Kot povedano. McAuley ostaja vokalni slavček tudi pri svojih okroglih sedemdesetih letih. Nabrušen, eksploziven, veličasten in do neke mere celo osupljivo močan v svoji karizmatični prodornosti, ki sije na hard rock sceni po vsej prehojeni poti tudi v letu 2023 z vso intenziteto. Izjema je le obupna naslovnica albuma, a to ne igra (prvobitne) vloge v samem glasbenem artizmu.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Alive
2. Dead As A Bone
3. Bless Me Father
4. Feel Like Hell
5. Can’t Go On
6. The Endless Mile
7. Fading Away
8. My Only Son
9. When The Time Has Come
10. Stronger Than Before
11. Who I Am

Zasedba:
Robin McAuley – vokal
Andrea Seveso – kitara
Alessandro Del Vecchio – bas kitara, klaviature
Nicholas Papapicco – bobni


Robin McAuley – “Alive” (Frontiers Music Srl., 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki